Treneriai – nežinioje

„Viskas turi pradžią, turi ir pabaigą, niekas amžinai nesitęsia“, – praėjusį rugsėjį Krepšinis.lt nemalonią tiesą pripažino prestižine krepšininkų kalve du dešimtmečius buvusios akademijos savininkas Š. Marčiulionis.

Tuomet apie savo įkurtos mokyklos likimą į NBA ir FIBA šlovės muziejus įtraukta krepšinio legenda kalbėjo nenoriai: esą niekas dar nenutarta, todėl ir įvykiams skubėti už akių nėra ko.

Bet nuo vasaros sklandę gandai pasitvirtino: praėjusį mėnesį Š. Marčiulionis pardavė du sklypus Raitininkų gatvėje, kuriose įsikūrusi krepšinio akademija ir viešbutis „Šarūnas“.

Sandoriui buvo ruošiamasi iš anksto: viešbutis savo veiklą sustabdė spalio pradžioje.

Tiesa, jo patalpose įsikūręs baras „Stars and Legends“ iki šiol vakarais priima protų mūšių mėgėjus ar tiesioginių varžybų transliacijų ieškančius sporto sirgalius, o viešbučio foje savaitės viduryje tebesirenka šachmatų entuziastai.

Savaitgaliais pramogautojai gali pasilepinti ir pirtyje, bet pakabintas skelbimas įspėja, kad pasiūlymas galioja tik iki vasario pabaigos.

O tame pačiame pastate įsikūrę nuomininkai išsikraustyti ketina dar anksčiau.

„Gavome pranešimą, kad turime išsikelti. Padarysime tai po Naujųjų metų“, – Krepšinis.lt sakė agentūros „Pasaulio kelionės“ direktorius, žinomas atlikėjas Tomas Augulis.

Kad teks kraustytis, tarpusavyje šnabždasi ir greta esančios Š. Marčiulionio akademijos treneriai. Bet konkrečių žinių iš vadovybės dėl savo ateities jie dar neišgirdo.

„Jeigu Raitininkai grius, tai ką aš žinau... Girdime tik kalbas „per aplinkui“, mums niekas nieko nesakė. Tik pasakė, kad akademija bus, o kaip ir kur bus – nežinau“, – rankomis skėsčiojo vienas iš specialistų.

Buldozeriai atvažiuos po pusmečio

O tiesa tokia, kad naujas skydas, skirtas Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) triumfavusiems auklėtiniams, šlovės galerija virtusios akademijos sienos ateinantį pavasarį papuošti nebegalės.

Žemę, ant kurios stovi krepšinio mokykla ir „Šarūno“ viešbutis, spalį įsigijo įmonė „YIT Kausta būstas“.

Pastarąją kontroliuojančios skandinaviško kapitalo bendrovės „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas patvirtino, kad 0,93 hektaro sklypai ateityje virs statybų aikštele.

„Ketiname ten statyti gyvenamuosius namus, galbūt – ir komercinės paskirties patalpas“, – Krepšinis.lt teigė K. Vanagas.

Daugiau detalių jis nepateikė, paaiškinęs, kad kol kas tik rengiami priešprojektiniai pasiūlymai.

Kęstutis Vanagas

Beje, tiek viešbučio, tiek akademijos pastatai iki šiol savininkų nepakeitė. Pirmasis priklauso bendrovei „EAT & viešbutis „Šarūnas“, antrasis – asmeniškai Š. Marčiulioniui.

K. Vanago teigimu, statinius planuojama perimti vėlesniame etape, o Š. Marčiulionis projekto vystyme nedalyvaus. „YIT Kausta“ vadovo vertinimu, realūs statybų darbai Raitininkų gatvėje gali prasidėti antroje 2016 metų pusėje.

Kiek atsiėjo žemės sklypai, K. Vanagas neatskleidė.

Kaina išaugo dešimtis kartų

Rugsėjį bendraudamas su Krepšinis.lt, Š. Marčiulionis aiškino, kad 1994 metais iškilęs akademijos pastatas reikalauja renovacijos ir didelių investicijų, sunkiai slegia ir jo išlaikymo kaštai.

O „YIT Kausta būstas“ pirkinys, nekilnojamojo turto specialistų vertinimu, krepšinio įžymybės kišenę turėjo gerokai papildyti.

Anot bendrovės „Inreal“ atstovo Arnoldo Antanavičiaus, sprendžiant pagal šioje ypač patrauklioje sostinės vietoje parduodamos žemės vidutines kainas, vienas aras vertas 40-50 tūkst. eurų. Tad savininką pakeitę sklypai iš viso galėjo atsieiti apie 3,5-5 mln. eurų.

„Ober-Haus“ vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovo Sauliaus Vagonio nuomone, suma gali būti ir didesnė, bet tai priklauso nuo konkrečių teritorijos parametrų, pavyzdžiui, leidžiamo būsimų pastatų aukštingumo, užstatymo tankio.

„Neigiamai žemės kainą gali paveikti faktas, kad prieš ką nors statant pirma reikės nugriauti ten jau esančius pastatus. Bet pati vieta – labai perspektyvi: šalia centras, Neris, judrus rajonas, gera kaimynystė – aplinkui statomi ar jau pastatyti nauji komercinės ir gyvenamosios paskirties namai“, – svarstė S. Vagonis.

Š. Marčiulioniui praeityje priklausė ir gretimas sklypas tarp Raitininkų gatvės ir Neries pakrantės. Žemę, kurioje turėjo iškilti sporto ir sveikatingumo kompleksas, pirmajam į NBA lygą prasimušusiam lietuviui išimties tvarka lengvatinėmis sąlygomis pardavė Adolfo Šleževičiaus vadovauta Vyriausybė.

Tačiau prabėgus dešimtmečiui žemės paskirtis buvo pakeista, ir iš Š. Marčiulionio sklypą perpirko – tik jau rinkos kaina – ta pati bendrovė „Kausta“. Senamiesčio pašonėje ant dešiniojo Neries kranto po kelerių metų išdygo dešimties gyvenamųjų namų kompleksas.

Šiuo metu „YIT Kausta“ toliau urbanizuoja teritoriją ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) būstinės pašonėje renčia dar tris 4-6 aukštų daugiabučius.

Sporto oazę baigia iškirsti

Tuo metu sporto salės Vilniuje dygsta gerokai lėtesniais tempais. Ar, tiksliau tariant, ne dygsta, o nyksta.

Keturias krepšinio aikštes po vienu stogu talpinusi Š. Marčiulionio akademija buvo laikoma vienintele baze sostinėje, tinkama didelio masto tarptautinėms vaikų varžyboms ar stovykloms. Tokioms, kaip 2006 metais Lietuvą pirmąkart kartu su penkiais NBA treneriais, šešiais žaidėjais ir daugiau nei pusšimčiu jaunųjų Europos talentų aplankiusi „Krepšinis be sienų“ programa.

Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje

Vos už kelių šimtų metrų nuo akademijos savo lemties taip pat laukia griūvantys Sporto rūmai, kurie turėtų pavirsti Kongresų centru. Šalimais esantis „Žalgirio“ stadionas ir buvusi „Lietuvos ryto“ krepšinio salė, perėję į bendrovės „Hanner“ rankas, bus nušluoti nuo žemės paviršiaus ir užleis vietą gyvenamiesiems namams bei viešbučiui. Ką jau senokai patyrė dar vienas „Anapilin iškeliavęs“ Š. Marčiulionio akademijos kaimynas – privatizuotas ir nugriautas „Žalgirio“ baseinas.

Dabar apie kadaise miestiečius traukusią sporto oazę primena vien šią teritoriją įrėminančių Olimpiečių ir Sporto gatvių pavadinimai, o rasti vietų treniruotėms Vilniuje sunku jau ne tik futbolininkams ar plaukikams, bet ir krepšininkams.

„Vilniuje nėra universalių sporto bazių, talpinančių 1-2 tūkst. žiūrovų ir pritaikytų kelioms sporto šakoms. Tokių statinių visai nėra, nors jų reikia ne vieno ir ne dviejų. Sales turi bendrojo lavinimo mokyklos, bet vaikai iš sporto mokyklų jų negauna. Vilniuje su sporto salėmis apskritai yra betvarkė. Savivaldybė, steigdama etatus treneriams, neduoda jiems darbo vietos. Rezultato reikalauja, o sporto salių neduoda, jas kažkaip išsirūpinti turi patys treneriai. Absoliuti nesąmonė“, – Krepšinis.lt aiškino trijose pagrindinėse sostinės krepšinio mokyklose skirtingu metu dirbęs Šarūnas Sakalauskas, puoselėjantis planus kurti ketvirtą.

Šarūnas Sakalauskas su auklėtiniu

Pasiūlymą jungtis atmetė

Išsitekti bus nelengva ir Š. Marčiulionio akademijos auklėtiniams, nuo kito sezono persikraustysiantiems į paskutinį mokyklos prieglobstį – filialą buvusioje „Statybos“ salėje Vytenio gatvėje.

Akademijos, kurią kol kas lanko trys šimtai jaunųjų krepšininkų, vadovams veikiausiai teks atsisakyti dalies grupių.

Direktoriaus pavaduotojas sporto reikalams Rolandas Jarutis Krepšinis.lt teigė ateities planų komentuoti negalintis, nes to reikėtų teirautis paties akademijos įkūrėjo. Su juo Krepšinis.lt ketvirtadienį susisiekti nepavyko.

Susitikimas su vaikais Š. Marčiulionio akademijoje

Auklėtinių gretas Š. Marčiulionis kartą jau retino prieš dvejus metus, pokyčius paaiškinęs noru orientuotis į kokybę, o ne kiekybę.

Bet jau tuomet kalbėta, kad krepšinio garsenybę labiau spaudžia ekonominiai argumentai. Krepšinis.lt žiniomis, praėjusiais metais Š. Marčiulionis buvo beveik sukirtęs rankomis su sparčiai išpopuliarėjusia Sostinės krepšinio mokykla (SKM), kuri siūlė sujungti pajėgas.

Tačiau paskutinę akimirką buvęs krepšininkas persigalvojo, o prabėgus metams pardavė sklypą su mokyklos buveine.

Š. Marčiulionio akademija buvo įkurta 1992 metais. Nuo to laiko mokyklos komandos daugiau nei 50 kartų tapo įvairių amžiaus grupių Lietuvos čempionėmis. Raitininkų gatvėje valdyti kamuolį mokėsi tokios būsimos žvaigždės kaip broliai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai, Martynas Gecevičius, Martynas Pocius, Antanas Kavaliauskas, Simas Jasaitis, Mindaugas Kuzminskas.

Didžiausiame Lietuvos mieste krepšininkus taip pat ruošia privati SKM ir biudžetinė Vilniaus krepšinio mokykla (VKM).

Š. Marčiulionio akademijos krepšininkų iškovoti prizai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)