Buvau įsitikinęs, kad nieko neatsitiks. Buvau toks įsitikinęs, kad netgi nusprendžiau išjungti telefoną.
Serge'as Ibaka
Šios vasaros NBA naujokų biržoje 211 cm ūgio Domantas Sabonis 11-uoju numeriu buvo pašauktas Orlando „Magic“ klubo, tačiau jau netrukus 20-metis puolėjas atsidūrė „Thunder“ gretose. Orlando klubas Domantą, kartu su gynėju Victoru Oladipo ir kitu puolėju – turku Ersanu Ilyasova išsiuntė į Oklahomą, o mainais į tai gavo 208 cm aukštaūgį S. Ibaką.

Mainai NBA lygoje sulaukė didelio rezonanso, naujienomis džiaugėsi Domantas, „Thunder“ vadovybė ir gerbėjai, tačiau pačiam S. Ibakai tai buvo netikėtas smūgis.

Dabar kalbėdamas su JAV žiniasklaida afrikietis, anksčiau atstovavęs Ispanijos rinktinei, atskleidžia: „Tai buvo beprotiška vasara“.

Savo istoriją S. Ibaka pradeda nuo NBA naujokų biržos nakties.

„Birželio 24-osios naktį pradėjo vibruoti mano telefonas. Vakarieniavome, o aš pradėjau gauti įvairias žinutes – žmonės manęs pradėjo klausinėti apie galimus mainus. Pradžioje neturėjau nė menkiausios minties, apie ką kalbama. Tačiau tada prisiminiau, kad naktį vyksta NBA naujokų birža ir sužinojau gandus, kad „Thunder“ klubas, kuris mane pasikvietė 2008-ųjų biržoje, ir vienintelis, kuriame žaidžiau NBA, mane planuoja iškeisti. – pasakoja S. Ibaka, – Tačiau aš vis tiek buvau įsitikinęs, kad nieko neatsitiks. Buvau toks įsitikinęs, kad netgi nusprendžiau išjungti telefoną ir po vakarienės nuėjau tiesiai į viešbutį miegoti. Tą naktį miegojau gerai.“

Visgi ryte afrikietis turėjo susitaikyti su karčia realybe, kuri jį gerokai pribloškė.
Prieš baigdamas sezoną kalbėjau su treneriu Billy Donovanu ir klubo vadovu Samu Presti, jokių ženklų apie galimą išvykimą nebuvo.
Serge'as Ibaka
„Kai atsibudau penktadienį, įjungiau telefoną ir pamačiau, kad turiu visą eilę praleistų skambučių – ir nuo agento, ir nuo vadybininko, ir netgi nuo mano tėčio. Tada ir pradėjau suvokti, kad gandai galėjo būti tiesa, ir kad mano etapas Oklahomoje baigėsi. Susisiekiau su agentu, o jis paprašė susitikti. Ten man ir pasakė tiesiai šviesiai – esu iškeistas į Orlandą“, – prisimena jis.

Apie Oklahomos vadovų sprendimą Serge‘as kalba su neslepiamu kartėliu ir teigia, kad niekada neprašė būti iškeistas, o jokių ženklų iš klubo vadovybės apie galimas permainas nebuvo.

„Niekada neprašiau būti iškeistas, nors spaudoje ir mirgėjo tokie gandai. Dar prieš baigdamas sezoną kalbėjau su treneriu Billy Donovanu ir klubo vadovu Samu Presti, jokių ženklų apie galimą išvykimą nebuvo. Norėjau likti Oklahomoje, buvau ten patenkintas“, – pažymi krepšininkas, 2008-ųjų NBA naujokų biržoje pašauktas 24-uoju numeriu, o praėjusiame sezone per rungtynes vidutiniškai pelnęs po 12,6 taško ir atkovojęs po 6,8 kamuolio.

Visgi ilgainiui aukštaūgis susitaikė su nelauktomis permainomis.

„NBA yra didžiulis verslas, dabar aš jau tai suprantu. Visi žiūri savo tikslų, tokia realybė. Reikia koncentruotis ties tuo, kad aš esu krepšininkas ir tęsiu savo karjerą NBA. Tai buvo mano svajonė ir bandysiu pritapti bet kurioje komandoje“, – tvirtina S. Ibaka.

D. Sabonis su Oklahomos klubu jau yra sudaręs naujoko kontraktą – pasirašė dvejų metų sutartį.Pasibaigus antrajam sezonui Oklahoma galės kontraktą pratęsti dar vieniems metams, o po trečiojo sezono – ir ketvirtajam. Pirmaisiais savo metais NBA Lietuvos krepšinio legendos Arvydo Sabonio sūnus uždirbs 2,4 mln. JAV dolerių.

Antrajame sezone jo uždarbis pakils iki 2,6 mln. dolerių, o jeigu Domantas klube liks ir ilgiau, trečiajame sezone jis gaus 2,7 mln., o ketvirtajame – 3,5 mln. dolerių.

Tiesa, verta pažymėti, kad jei iš karto po naujokų biržos pasigirdo šnekų, jog D. Sabonis bus Oklahomos komandos starto penketo narys, po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių tokios kalbos tyla.

„Tiems, kurie iš anksto liaupsino D. Sabonį ir kalbėjo apie tai, kad jis tikrai žais Oklahomos komandos starto penkete, reikėtų palūkėti. Taip, S. Ibaka išvyko į Orlando „Magic“ ir Oklahomos ekipoje atsilaisvino vieta po krepšiu, tačiau pagalvokite, kad D. Sabonis į NBA keliasi vos po dviejų sezonų NCAA, Gonzagos ekipoje. Jam reikia dar daug tobulėti“, – rašė „The Oklahoman“ leidinio NBA analitikas Erikas Horne‘as

Tuo metu pats „Thunder“ klubas toliau pratęsė savo priekinės linijos stiprinimą.

Šią savaitę tapo aišku, kad Oklahomos klubo vadovai atliko mainus Denverio „Nuggets“ ir už du ateities antrojo rato naujokų biržos šaukimus gavo teises į 24-erių metų 211 cm ūgio sunkųjį kraštą iš Prancūzijos Joffrey Lauvergne.

Su prancūzu dėl minučių aikštėje Domantui tikrai teks pakovoti.

Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse Domantas per vidutiniškai 18,5 min. pelnė po 5,5 taško ir atkovojo po 4,5 kamuolio, o lietuviai finišavo septinti.

Tuo metu J. Lauvergne su Prancūzijos komanda finišavo šeštoje pozicijoje, o pats per 17 minučių rinko po 9,8 taško ir atkovojo po 4,2 kamuolio.

Praėjusį NBA sezoną jis per 59 rungtynes įmesdavo po po 7,9 taško ir sugriebdavo po 4,9 atšokusio kamuolio.

„Faktas, kad Oklahomos komandoje D. Sabonis turės ne vieną konkurentą. Per savo trumpą laiką, kurį praėjusį sezoną praleido Orlando „Magic“, turkas E. Ilyasova jau pademonstravo, kad sugeba greitai prisitaikyti prie trenerio taikomų sistemų.

Enesas Kanteris, vidutiniškai rinkęs po 12,7 taško ir 8,1 atkovoto kamuolio kildamas nuo solo praėjusiame sezone, apskritai yra vienas iš geriausių kovotojų dėl kamuolių puolime lygoje ir puikiai ištobulino žaidimą „du prieš du“ su Russellu Westbrooku.

Be to, D. Sabonis turės nukonkuruoti Mitchą McGary (208 cm ūgio amerikietis puolėjas, – red. past.), kuris po visų savo traumų turėtų sugrįžti į rikiuotę pilna jėga ir yra tikrai ne mažiau talentingas už D. Sabonį puolime. Taigi, laukia labai rimti iššūkiai“, – kitus būsimus lietuvio konkurentus neseniai išvardijo E. Horne'as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)