23-ejų metų 180 cm ūgio šilališkis taps penktuoju lietuviu, kuris apsivilks tituluočiausio Graikijos krepšinio klubo marškinėlius. Anksčiau vienam iš Europos krepšinio flagmanų yra atstovavę Ramūnas Šiškauskas, Robertas Javtokas, Jonas Mačiulis ir Šarūnas Jasikevičius, po kurio sparnu per pastaruosius du „Žalgiryje“ didžiulę pažangą padarė ir „Panathinaikos“ trenerio Xavi Pascualio akiratyje atsidūrė L. Lekavičius.

Anot paties „Žalgirį“ paliekančio L. Lekavičiaus, X. Pascualis jį stebėjo jau keletą sezonų, o pastaruoju metu pats asmeniškai įkalbinėjo lietuvį persikelti į Atėnus.

Kaip skelbia tinklalapis „BasketNews.lt“, L.Lekavičius su „Panathinaikos“ klubu susitarė dėl kontrakto pagal formulę „1+1“. Per dvejus metus 23-ejų gynėjas turėtų uždirbti 850 tūkst. eurų – 400 tūkst. eurų vien per pirmą sezoną. Palyginimui, per praėjusį sezoną „Žalgiryje“ L. Lekavičius uždirbo apie 65 tūkst. eurų.

„X. Pascualis užkamšė didžiausią skylę, kuri „Panahtinaikos“ klube žiojėjo praėjusiame sezone. Reikia pripažinti, kad naujo žaidėjo pavardė nustebino, tačiau pats atliktas veiksmas – tikrai ne. Prieš vertindami naująjį žaidėją mes turime pripažinti, kad Atėnų klubas atliko tikrą taktinį ėjimą“, – L. Lekavičiaus persikėlimą į „Panathinaikos“ įvertino SDNA.gr krepšinio žurnalistas Aris Laoudis.

Šį sezoną „Panathinaikos“ galų gale pavyko susigrąžinti Graikijos čempionų titulą – įnirtingoje finalo serijoje sostinės komanda 3-2 palaužė principinius varžovus, Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkus. Tačiau pasirodymas Eurolygoje gerokai nuvylė ir klubo sirgalius, ir vadovus.

Pasirodymas reguliariajame sezone buvo tikrai neblogas (19 pergalių, 4-oji vieta), tačiau ketvirtfinalyje 0-3 neprilygta būsimiems čempionams, Stambulo „Fenerbahče“ krepšininkams. Būtent tada ir kilo didžiausias šio sezono „Panathinaikos“ skandalas, kai klubo savininkas krepšininkams iš Stambulo liepė grįžti autobusu.
L. Lekavičius – jaunas, ambicingas, turi jau nemažai Eurolygos patirties su „Žalgiriu“. Be to, jis nėra brangus – sumokėta sąlyginai nedidelė 100 tūkst. eurų išpirka. Šis žaidėjas jis gali spausti varžovą, bėgti, žaibiškai keisti atakos kryptį, gerai pataiko, yra įpratęs kilti nuo suolo ir keisti Keviną Pangosą ir Leo Westermaną. Aikštėje jis išsiskiria žaidimo pojūčiu ir instinktais, galų gale, Š. Jasikevičius jam yra parodęs labai daug pasitikėjimo.
Yanis Dendopoulosas

Anot A. Laoudžio, praėjusio sezono pralaimėjimai primena, dėl ko klubas įsigijo tokio tipo žaidėją kaip L. Lekavičius.

„Buvo akivaizdu, kad praėjusiame sezone pagrindinis komandos įžaidėjas Nickas Calathesas neturėjo sau tinkamos pamainos. Antruoju įžaidėju dažnai tapdavo Mike‘as Jamesas, tačiau jo mėgstamiausias elementas – žaisti vienas prieš vieną, o tai turi labai nedaug ką bendro su vadovavimu komandai“, – „Panathinaikos“ spragą įvardijo žurnalistas.

„Panathinaikos“ reikėjo rasti tvirtą užnugarį N Calathesui – krepšininką, kuris pagrindiniam įžaidėjui suteiktų 15 minučių poilsio, tačiau tuo pačiu būtų patikimas ir kūrybingas, neverstų trenerio į aikštę atgal mesti vos ant suolo pasodinto pagrindinio atakų kūrėjo. Ir panašu, kad tokį krepšininką pavyko rasti“, – tęsė A. Laoudis, – Taip, L. Lekavičiaus pavardė gerokai nustebino, daugeliui ji iki šiol buvo menkai girdėta. Trumpai pristatant galima konstatuoti, kad tai yra kairiarankis jaunas gynėjas, kažkuo primenantis Jaka Lakovičių, o pagrindiniai jo privalumai – greitis ir kūrybiškumas. Nesu garantuotas, ar Lekavičius pritaps komandoje, tačiau jo savybės yra būtent tokios, kokių trūko praėjusių metų „Panathinaikos“.

Labai panašiai apie „Panathinaikos“ naujoką atsiliepė ir kitas graikų žurnalistas, portale Gazzetta.gr rašantis Yannis Dendopoulosas.

„L. Lekavičius – jaunas, ambicingas, turi jau nemažai Eurolygos patirties su „Žalgiriu“. Be to, jis nėra brangus – sumokėta sąlyginai nedidelė 100 tūkst. eurų išpirka. Šis žaidėjas jis gali spausti varžovą, bėgti, žaibiškai keisti atakos kryptį, gerai pataiko, yra įpratęs kilti nuo suolo ir keisti Keviną Pangosą ir Leo Westermaną. Aikštėje jis išsiskiria žaidimo pojūčiu ir instinktais, galų gale, Š. Jasikevičius jam yra parodęs labai daug pasitikėjimo“, – lietuvį įvertino Y. Dendopoulosas.

Nickas Calathesas

„Tiek, lietuvis, tiek kitas komandos naujokas – aukštaūgis Zachas Auguste’as, nėra krepšinio žvaigždės, galinčios labai pakelti komandos lygį vien savo asmeniniais sugebėjimais, tačiau šie krepšininkai dėl skirtingų priežasčių yra labai naudingi bendrai kolektyvo situacijai. Tai žaidėjai, pasirinkti teisinga kryptimi. L. Lekavičius turėtų tapti gera pamaina N. Calathesui. Taip, M. Jamesas – puikus krepšininkas, taškų rinkikas, tačiau kūrėjas iš jo, reikia pripažinti, nekoks. Ir vien dėl šios priežasties lietuvio įsigijime yra daugiau pozityvių nei negatyvių dalykų“, – dėstė žurnalistas.

Anot A. Laoudžio, nedidelį nerimą jam kelia tik žemas lietuvio ūgis, sudarantis kliūčių ginantis prieš aukštesnius oponentus, tačiau, pasak graiko, trūkumai kartais tampa privalumais.

„Lietuvis yra tikras įžaidėjas, todėl kartu su N. Calathesu aikštėje jo praktiškai nematysime. Galbūt komandos gerbėjai ir tikėjosi kokio nors aukštesnio kalibro žaidėjo, garsesnės pavardės, tačiau asmeniškai man patinka požiūris, kurį taiko šiandieninis „Panathinaikos“. Dabar klubas ieško žaidėjo konkrečiai į poziciją, o ne žmogaus, kuris visus priblokštų savo pavarde“, – pažymėjo jis.

Jei „Panathinaikos“ klubas, įsigijęs L. Lekavičių, išsprendė vieną didžiausių savo galvos skausmų, žaidėjų rinkoje vėl teks krustelėti su gynėju atsisveikinusiam „Žalgiriui“.

„Labai gaila, kad turime paleisti Luką. Bandėme išlaikyti ir tikrai to neplanavome, bet nepavyko atlaikyti „Panathinaikos“ konkurencijos. Graikų klubas dėjo dideles pastangas, kad Lukas atvyktų pas juos. Dabar lauks sudėtingas darbas ieškant kuo pakeisti išvykstantį žaidėją“, – sakė „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

Prieš žinią apie L. Lekavičiaus išvykimą „Žalgiris“ pasistiprino keturiais krepšininkais. Tai – serbas įžaidėjas Vasilije Micičius, amerikiečiai puolėjai Aaronas Whiteas ir Royce‘as O‘Neale‘as ir amerikietis vidurio puolėjas Brandonas Daviesas. Sutartis pratęsta ir su 21-erių metų gynėju Pauliumi Valinsku.

Iš praėjusių metų pagrindinės „Žalgirio“ sudėties komandą paliko prancūzas L. Westermannas, australas Brockas Motumas, brazilas Augusto Lima, ekipoje neliks ir gynėjo Renaldo Seibučio, o Robertas Javtokas oficialiai baigė profesionalaus krepšininko karjerą. Iš praėjusio sezono pagrindinės sudėties ekipoje ir kitą sezoną žais kanadietis K. Pangosas, lietuviai Artūras Milaknis, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankūnas ir Antanas Kavaliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)