„Fotografuokite, aš palauksiu“, – paslaugiai pranešė jis.

Paklusniai vykdau patarimą, bet vos susilaikau neįterpęs savo trigrašio – juk esu Emyratuose trečią kartą, dykumą jau mačiau, kupranugarius – taip pat. Netgi jodinėjau – tiesa, Egipte. Taigi, nieko naujo.

„Kartais juos nutrenkia automobiliai, tada būna didelė nelaimė“, – paaiškina Kaka.

Kaka – taksi vairuotojas, atvykęs čia iš Pakistano. Jau 5 metus gyvena kartu su broliu, kuris taip pat dirba taksi vairuotoju. Darbas nelengvas. Pluša be išeiginių dvejus metus, o paskui sulaukia atlygio – 50 dienų atostogų.

Iki Dubajaus laukė 80 kilometrų, todėl laiko išsikalbėti buvo pakankamai. Temos pačios įvairiausios: nuo Emyratų, Pakistano, Lietuvos iki sveikatos.

Kai Kaka pasiskundė, kad jam labai skauda kojų raumenis ir nepadeda netgi vitaminas C, panaudoju savo kuklias medicinines žinias. Siūlau ilgesnį laiką jam pavartoti magnio. Iki šiol nežinau, ar tinkamai pasiūliau, kaip ir nežinau, ar jis paklausė mano patarimų.

Pasak Kaka, Pakistane itin sunku išgyventi, o čia, Dubajuje, jam patinka ir labai saugu.
Kol bendraujame, nepastebimai prie mūsų priartėja Dubajus. Jo aukšti pastatai boluoja iš toli. Savaime suprantama, labiausiai įsirėžęs į dangų – Burdž Chalifa pastato smaigalys. Tai tikras pastatų karalius.

Įdomūs faktai apie Dubajų, Burdž Chalifą


Paklauskite bet kurio žmogaus apie Dubajų, ir jis jums papasakos apie Burdž Chalifą. 828 metrų aukščio – jis yra didžiausias pasaulyje pastatas. Pastatas yra įvairios paskirties, todėl jo viduje rasite daugybę skirtingų pramogų. Galite pakilti vienu iš greičiausių pasaulyje liftų į apžvalgos aikštelę, esančią beveik 1 500 pėdų aukštyje nuo žemės.

Kai išalksite, galite pavalgyti aukščiausiai pasaulyje esančiame restorane „Atmosphere Burj Khalifa“. Burdž Chalifa yra visų Dubajaus lankytinų vietų viršūnėje. Jis yra pačioje miesto širdyje, iš jo atsiveria nuostabūs vaizdai. Pakilę greitaeigiu liftu į 160 aukštą, pamatysite įkvepiančius Dubajaus vaizdus. Tačiau perspėjame, kad čia daug žmonių, o apžvelgus miestą, ten viršuje daugiau nėra ką veikti.

Tai tas garsusis pastatas, į kurį Tomas Kruzas įkopė per „Misija neįmanoma“, o stovėdamas už apžvalgos aikštelės ribų įgyji didelę pagarbą šiam žmogui. Tam reikia daug drąsos. Nors įspūdžiai nėra tokie geri, kaip kitų aukštybinių objektų, į kuriuos keliavome visame pasaulyje, negalite aplankyti Dubajaus nepakilę liftu.

Įsigykite bilietus į 124, 125 ir 148 Burdž Chalifos aukštus, į kuriuos galima patekti praleidus eilę. Praeikite pro saugumo eiles, kad laikas būtų optimalus. Šią ekskursiją galima lengvai atšaukti per 24 valandas.

Sveiki atvykę į ateities miestą


Be dangoraižių ir prekybos centrų Dubajuje yra daugybė lankytinų vietų, kurios jus nustebins – nuo nuotykių dykumoje iki kultūrinių susitikimų, pabėgimų į paplūdimį bei prabangos patirčių. Dubajus yra daugiausia gyventojų turintis miestas Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir vienas įdomiausių miestų Artimuosiuose Rytuose, kurį verta aplankyti.

Tai tikras ateities miestas. Dubajuje yra aukščiausias pasaulyje pastatas, aukščiausias pasaulyje viešbutis ir aukščiausias pasaulyje gyvenamasis pastatas. Jame yra didžiausias pasaulyje prekybos centras, didžiausias pasaulyje akvariumas bei antra pagal dydį dirbtinė prieplauka žemėje.

Dubajus yra miestas, kurį žmonės turėtų pamatyti kartą gyvenime, tačiau ten yra daugybė dalykų, kurie nustebins. Dubajus yra kur kas daugiau nei tik apsipirkimas, čia galima nuveikti daugybę dalykų, kurie iš tikrųjų yra įdomūs, jaudinantys ir labai smagūs. Neabejojame, kad kai kurie iš šių faktų apie Dubajų jus nustebins.

Dubajus yra labai jaunas ir sausakimšas miestas, tačiau jis yra kultūros, finansų bei religijos centras. Čia galima pasigrožėti daugybe įvairių lankytinų objektų, t. y. Burdž Chalifa ir Dubajaus stebuklų sodu, o tuo pat metu galima smagiai praleisti laiką stebint gražią architektūrą bei egzotiškus gyvūnus.

Oro dievai mūsų pasigailėjo


Jau prieš pat išvyką išgirdome tikrai blogą naujieną – Dubajuje kelias dienas lijo ir netgi buvo potvyniai. Sunku patikėti, nes per visus metus čia vidutiniškai lyja tik 25 dienas. Pasirodo, kaip tik vasario mėnesį vidutiniškai lyja daugiausia. Nėra ko pykti, mes ir atvykome vasarį. Aišku, ištrūkus iš ledinės Lietuvos glėbio ir vietoje išsvajotos saulės patekti į lietaus globą ne pati maloniausia galimybė.

Tačiau, laimei, iki mūsų atvykimo pradžios lietus išlijo iki paskutinio lašelio ir mus svetingai pasitiko skaisti bei, svarbiausia, šilta saulė. Kitiems ne taip pasisekė. Girdėjome gandus, kad prieš mus tame pačiame viešbutyje atostogavę latviai visą savaitę keikė blogą orą, įkyrų lietų, kelionių agentūrą, Latviją, Emyratus, gyvenimą, gal ir visą pasaulį.

Todėl verta atsižvelgti į svarbų patarimą: būtinai čia keliaukite vėsesniais mėnesiais, atvykite žiemą arba rudenį. O vasarį galite tikėtis lietaus.

Reikia paisyti tam tikrų draudimų


Nors JAE yra įvairių barų ir klubų, kuriuose tiekiamas alkoholis, labai svarbu, kad lankytojai žinotų, jog negalima gerti viešoje vietoje. Visose vietose, kuriose aktyviai neprekiaujama alkoholiu, gerti draudžiama.

Tai reiškia, kad negalima neštis alaus į viešus paplūdimius arba šiek tiek spiritinių gėrimų vaikštant gatvėmis. Yra kelios vietos, kuriose žmonės gali vartoti alkoholį, tų vietų lankytojai turėtų ieškoti.

Žmonių fotografavimas


Žmonių fotografavimas be sutikimo JAE laikomas nusikaltimu pagal šalyje galiojančius elektroninių nusikaltimų įstatymus. Tai reiškia, kad už nepažįstamų žmonių fotografavimą jiems atvirai neleidus gali būti skiriama 500 tūkst. AED bauda ir šešių mėnesių kalėjimo bausmė.

Tai ypač taikoma nuotraukoms, kurios skelbiamos socialiniuose tinkluose, nes gyventojai gali iškelti bylą fotografui. Tokių neprašytų nuotraukų darymas yra dar sunkesnis, kai jose yra moterų.

Valgymas lauke ramadano metu


Per šventąjį ramadano mėnesį musulmonai Dubajaus gyventojai kasdien nuo saulėtekio iki saulėlydžio pasninkauja. Iš pagarbos dauguma restoranų tomis valandomis uždaro duris arba uždengia langus.

Tomis valandomis viešose vietose griežtai draudžiama valgyti, gerti, kramtyti kramtomąją gumą ir net rūkyti, nes tai laikoma itin nepagarbiu elgesiu, dėl kurio valgytojas gali turėti nemalonumų. Ši taisyklė netaikoma mažiems vaikams bei nėščioms moterims.

Padirbtų prekių pirkimas


Ne, „Seksas ir miestas 2“ nemelavo sakydami, kad turistai JAE neturėtų pirkti padirbtų prekių. Apsilankiusieji Dubajaus aukso bei prieskonių turguje (Gold and Spice Souk) gali pastebėti, jog žmonės jų klausinėja, ar juos domina „Chanel“ rankinė arba „Cartier“ laikrodis. Svarbu tiesiog nekreipti dėmesio ir toliau vaikščioti.

Kad ir kaip viliojančiai skambėtų pigi dizainerio rankinė, ji neverta tiek problemų, į kurias galima pakliūti, jei būsi pagautas apsiperkantis nelegaliose parduotuvėse.

Gandų skleidimas


Tai šiek tiek netikėta, tačiau gandų skleidimas JAE iš tikrųjų yra neteisėtas, ypač kai jais dalijamasi internete. Melagingų žinių skleidimas socialiniuose tinkluose yra ne tik kibernetinės patyčios, bet ir kalėjimas iki trejų metų bei bauda iki 1 mln. dirhamų.

Tai taikoma asmenims, kurie sąmoningai skleidžia klaidinančią ar melagingą informaciją, galinčią pakenkti visuomenės interesams.

Keikimasis viešoje vietoje


Įžeidžiantys žodžiai, keiksmažodžiai ir įžeidinėjimai ne tik smerkiami, bet iš tikrųjų gali sukelti turistams daug daugiau bėdų nei jie galėtų įsivaizduoti. Tai taikoma ir bet kokiam pykčiui kelyje bei įžeidžiantiems gestams, pavyzdžiui, vidurinio piršto rodymui. Už apsižodžiavimą žmonės gali būti suimti, todėl geriau išlikite ramūs ir stenkitės neįžeidinėti.

Netvarkingas elgesys viešoje vietoje


Keliose šalyse girtavimas ir viešosios tvarkos pažeidinėjimas yra nusikaltimas. Tačiau nebūtina būti neblaiviam, kad būtumėte laikomas netvarkingu. Šalyje draudžiama garsiai leisti muziką bei šokti viešoje vietoje.

Tai ypač aktualu maldos metu, kai muzika viešose vietose paprastai išjungiama. Taigi turistai turėtų garsiakalbius leisti tyliai, o šokius palikti vienam iš kelių aplink esančių nuostabių klubų.

Receptinių vaistų gabenimas be dokumentų


Įvežant į šalį receptinius vaistus, griežtai reikalaujama pateikti tinkamus dokumentus, įrodančius, kad tokie vaistai buvo išrašyti jų turėtojui. Svarbu, jog receptas būtų išverstas į anglų kalbą, kad oro uosto pareigūnai jį suprastų.

Turistams gali kilti daug problemų dėl tam tikrų vaistų įvežimo į šalį, todėl rekomenduojama pasiteirauti JAE ambasados atitinkamoje šalyje, kad sužinotumėte, kas leidžiama, o kas ne. Taip pat pravartu nepamiršti kiekio, nes išrašytus vaistus leidžiama įsivežti tik asmeniniam naudojimui.

Nepagarbių drabužių dėvėjimas


JAE aprangos atžvilgiu yra kur kas atlaidesni nei dauguma žmonių mano, ir nors aprangos taisyklės gali skirtis priklausomai nuo emyrato, dauguma leidžia lankytojams rengtis vakarietiškais drabužiais. Tačiau lankantis šalyje svarbu visada apsirengti pagarbiai, tai reiškia, jog keliautojai prieš apsirengdami turėtų atkreipti dėmesį į tai, kur eina.

Lankydamiesi mečetėse turistai turėtų būti apsirengę pagal religines taisykles. Taip pat patariama kukliau apsirengti lankantis prekybos centruose.

Tyrinėkite Dubajaus prieplauką


Dubajaus centras nėra labai mėgstamas pasivaikščiojimų miestas, tačiau nuvykę į prieplauką turėsite progą pasivaikščioti promenada. Aplink antrą pagal dydį pasaulyje dirbtinę mariną yra kavinių ir restoranų, kuriuose galite užsisakyti ekskursijas laivu bei vakarienės kruizus. Tai gali tapti jūsų mėgstamiausia vakarinio pasisėdėjimo vieta Dubajuje.

Kaip ir viskas čia, taip ir ši prieplauka yra apsupta dangoraižių bei kvapą gniaužiančių prekybos centrų. Jei norite nuveikti vieną įspūdingiausių dalykų Dubajuje, keliaukite į Amwaj Towers ir paskraidykite lynu virš prieplaukos į Dubajaus Marina prekybos centrą.

Dubajus viską daro didesnius ir geresnius, o ši „zipline“ linija yra viena stačiausių bei greičiausių pasaulyje. Pasiekę 80 km per valandą greitį, ore skriesite vieną kilometrą.

Nesijaudinkite dėl savo saugumo


Dubajus yra saugi vietovė taip pat ir moterims, keliaujančioms vienoms, ir šeimoms. Tiesa, galite susidurti su tais pačiais kelionių sukčiais, kuriuos matote kituose miestuose. Turėtumėte laikytis tų pačių saugumo priemonių, kurių imatės bet kur kitur, tačiau neturėtumėte per daug nerimauti.

Jei planuojate apsilankyti mečetėse, turėtumėte saugotis išėjimų. Daugelyje Dubajaus mečečių vienu metu gali tilpti tūkstančiai žmonių, o ekstremalių situacijų metu gali kilti spūstys. Pasitraukite į šoną, kad išvengtumėte minios.

Savaitgaliai ne šeštadieniais ir sekmadieniais


Daugelį metų savaitgalius Dubajuje sudarė penktadieniai ir šeštadieniai. 2022 m. sausį Dubajus pakeitė oficialius savaitgalius, kad geriau derėtų su tarptautinėmis finansų rinkomis.

Tačiau jų savaitgaliai ir laisvos valandos vis dar šiek tiek skiriasi. Dubajaus verslininkai nuo pirmadienio iki ketvirtadienio dirba nuo 7:30 iki 15:30 val. Penktadienį jie dirba iki pietų, o jų savaitgaliai tęsiasi iki pirmadienio ryto.

Įdomūs faktai apie Dubajaus adresų sistemą


Paklausti apie įdomius faktus apie Dubajų, daugelis žmonių sako, kad mieste nėra oficialios adresų sistemos. Anksčiau tai buvo tiesa. Kai gyventojai siųsdavo vieni kitiems siuntinius, užuot rašę adresą, rašydavo instrukcijas, kaip rasti gavėją.

Per pastaruosius kelerius metus Dubajaus vietos valdžia sukūrė adresų sistemą. Ji gatvėms ir pastatams priskyrė kodus, todėl žmonės gali siųsti siuntinius su užrašytais adresais. Tačiau daug gyventojų vis dar nežino šios sistemos. Turėtumėte sugebėti pateikti instrukcijas, kaip nuvykti į norimas vietas.

Nedemonstruokite viešai jausmų


Dubajus liūdnai pagarsėjo dėl savo griežtų taisyklių. Nepriklausomai nuo to, ar keliaujate darbo reikalais, ar savo malonumui, turite gerbti vietos taisykles ir susidoroti su nedideliu kultūriniu šoku. Dubajus labai rimtai žiūri į viešą meilės demonstravimą. Viešai pabučiavus savo antrąją pusę gali būti skirta bauda arba deportacija iš šalies. Galbūt galėsite su jais laikytis už rankų restorane, tačiau neturėtumėte vaikščioti gatve laikydamiesi už rankų.

Įdomūs faktai apie vietos papročius


JAE taip pat taikomi žodžio laisvės apribojimai. Negalima jokiais būdais kritikuoti vyriausybės, policijos ar karališkųjų šeimų. Užsienio piliečiai buvo įkalinti už satyrinius vaizdo įrašus ir „X“ (anksčiau „Twitter“) žinutes apie vyriausybę.

Vyriausybė reguliuoja interneto prieigą. Nors socialinės žiniasklaidos svetainės yra nemokamos, negalite naudotis pažinčių, LGBTQ ar nešvankių paskalų svetainėmis. Tačiau turite nepamiršti etiketo. Ramadano metu turėtumėte vengti demonstruoti meilę, kritikuoti vyriausybę ir provokuojančio elgesio.

Garsiausias lankytinas objektas


Galima nesureikšminti prekybos centrų, tačiau juos pamatyti – tikras reginys. Tiesą sakant, prekybos centrai neabejotinai yra svarbiausios Dubajaus lankytinos vietos, kurias reikėtų įtraukti į savo sąrašą. Dubajaus prekybos centras yra didžiausias pasaulyje, čia rasite kur kas daugiau nei tik drabužių parduotuves ir butikus.

Čia yra Dubajaus akvariumas bei povandeninis zoologijos sodas, kuriame galite net nardyti su rykliais, čia yra čiuožykla, kriokliai ir garsiausių prekės ženklų drabužių parduotuvės. Galite net pasigauti ryklį ar pasivažinėti gondola po Dubajaus ežerą tarsi būtumėte perkelti į Veneciją.

Dubajuje yra daugybė prekybos centrų, o daugelis viešbučių siūlo nemokamus pervežimus į juos, kur galite laisvai išleisti uždirbtus pinigus.

Pasivaikščiojimas po senamiestį


Dubajus yra naujas miestas, todėl sunku patikėti, kad yra vieta, kurioje jaučiamasi senoviškai, tačiau senamiestyje iš tiesų jaučiamasi panašiai kaip kitose Artimųjų Rytų vietose, kuriose lankėmės. Jei leisitės į ekskursiją po Dubajų, nesunkiai galėsite aplankyti daugelį senamiestyje esančių Dubajaus lankytinų vietų, įsigyti prieskonių ir fantastiškų suvenyrų.

Norėdami pamatyti daugiau senojo Dubajaus, privalote aplankyti Al Fahidi istorinį rajoną. Šį rajoną, datuojamą 1900 m., pastatė persai, apsigyvenę Dubajuje. Vietinių gyventojų ir net dabar jau karaliaus Karolio pastangomis rajonas buvo išgelbėtas nuo nugriovimo. Tai gerai, nes Dubajuje iškilus visiems moderniems dangoraižiams ir pastatams atsirado istorinis rajonas, kuriame galima pažvelgti į Dubajaus praeitį.

Kas gali nepatikti Dubajuje


Tačiau dalis turistų vis dar turi nusiskundimų dėl atostogų Dubajuje. Šis miestas atima visą energiją iš vidutinio turisto, kuris neturi daug pinigų. Dubajus yra automobilių miestas, lauke karšta, o patalpose lengva peršalti dėl įjungtų oro kondicionierių.

Man užkliuvo, kad prie tokių įdomių pastatų, kaip Burdž Chalifa, viskas užstatyta ir nėra platformų, nuo kurių būtų galima apžiūrėti pastatą iš toli. Kai kam gali užkliūti, kad Dubajuje nėra gražios europietiškos architektūros, net arabiškos architektūros. Taip, yra senasis rajonas, bet iš tiesų viskas jame apstatyta kokybiškais naujaisiais modeliais.

Keliautojai, ypač tie, kurie į Dubajų atvyko pirmą kartą, dažnai skundžiasi dideliais atstumais mieste: geri viešbučiai dažnai būna už 15–20 kilometrų nuo pakrantės. Ir atvirkščiai, sunku suderinti poilsį paplūdimyje su apsilankymu prekybos centruose. Labiausiai daugelį keliautojų stebina draudimas fotografuoti vietinius.

Ar brangu aplankyti Dubajų?


Galvojate aplankyti Dubajų, bet nerimaujate dėl didelių kainų? Neabejotina, kad Dubajus garsėja aukščiausios klasės parduotuvėmis, futuristine architektūra ir šurmuliuojančiu naktiniu gyvenimu, tačiau jums tikriausiai kyla klausimas: „Ar tikrai Dubajų aplankyti taip brangu?“

Nors kai kurie Dubajų lygina su tokiais miestais, kaip Niujorkas, Londonas ir Paryžius, strateginis planavimas gali padėti maloniai praleisti kelionę neiššvaistant savo biudžeto. Apsistoję nebrangiuose viešbučiuose, praleidę apsipirkinėjimą, jei biudžetas ribotas, ir įsigiję kombinuotą bilietą, į kurį įeina Burdž Chalifa bilietai, galite sutaupyti pinigų bei kartu patirti tai, ką Dubajus gali pasiūlyti geriausio.

Kai palyginsite Dubajaus išlaidas su kitų didžiųjų miestų išlaidomis, suprasite, kad jos iš tikrųjų yra gana panašios. Nepriklausomai nuo to, ar esate prabangos ieškotojas, ar taupus keliautojas, Dubajus gali pasiūlyti ką nors jums, jei tik tinkamai suplanuosite ir paskirstysite lėšas.

Beje, viešbučių kainos Dubajuje gali svyruoti tarsi amerikietiški kalneliai. Jos tai kyla, tai krenta, priklausomai nuo to, kokiame rajone apsistojate, koks metų laikas. Jei keliaujate ne piko metu, galite gauti puikių pasiūlymų, ypač jei esate iš tų, kurie rezervuoja vietas iš anksto.

Automobilių nuoma Dubajuje


Išsinuomoti automobilį Dubajuje gali būti ir patogu, ir ekonomiška, nes galėsite tyrinėti miestą savo tempu nepasikliaudami viešuoju transportu. Automobilio nuomos kainą lemia įvairūs veiksniai, įskaitant tai, ar reikia vairuotojo, automobilio tipą ir amžių bei kuriam laikui jį išsinuomosite.

Atminkite, kad automobilio nuoma gali būti ekonomiškesnė nei taksi ar „Uber“ kelionė po Dubajų, tačiau jums taip pat teks rūpintis automobilių stovėjimo aikštele, o tai gali būti tikras vargas.

Nors taksi ir „Ubers“ yra patogūs trumpoms kelionėms Dubajuje, jų kaina gali būti didesnė nei viešojo transporto ar automobilių nuomos. Vidutinė Dubajaus taksi kaina už kilometrą yra 1,82 AED arba 50 euro centų.

Tiesa, mūsų viešbutį nuo Dubajaus skyrė 80 kilometrų ir mums kelionė pirmyn–atgal kainavo beveik dvigubai brangiau. Todėl, jei kitą kartų rinkčiausi viešbutį, ieškočiau tokio, kuris būtų žymiai arčiau Dubajaus.