„Agloe“ buvo autorių teisių spąstai – šimtmečio senumo triukas, kurį žemėlapių ir žodynų kūrėjai naudojo kopijuotojams gaudyti. Kai įmonės kuria žemėlapį, jos atlieka visą sunkų darbą, įskaitant teisingos rašybos tikrinimą, miestų išdėstymą tinkamoje žemėlapio vietoje ir t. t., todėl joms reikia apsaugoti savo darbą. Todėl jos į žemėlapį įtraukia nedidelius spąstus – netikrą gatvę, išgalvotą miestą. Kai kita bendrovė pavagia jų žemėlapį, pirminiai kūrėjai gali paduoti konkurentus į teismą, nurodydami netikras vietas, kurių žemėlapyje neturėtų būti.

Būtent taip 1930 m. elgėsi „General Drafting Co.“ direktorius Otto G. Lindbergas ir jo padėjėjas Ernestas Alpersas, kurdami Niujorko valstijos kelių žemėlapį. Jie sukūrė fiktyvią vietovę, pavadintą „Agloe“. Pavadinimas buvo gautas sumaišius jų vardų inicialus.

Po kelerių metų kita žinoma žemėlapių organizacija „Rand McNally“ išleido Niujorko valstijos žemėlapį, kuriame toje pačioje vietoje buvo pavaizduotas išgalvotas miestelis Agloe. Lindbergas ir Alpersas apsidžiaugė, kad žemėlapyje yra Agloe – jie pagavo „Rand McNally“ už rankos, tačiau „Rand McNally“ teisininkai nepasidavė.

Advokatai teigė, kad jų pareigūnai apsilankė toje vietoje ir rado pastatą, pavadintą „Agloe General Store“, o tai įrodo, kad ši vieta yra tikra. Vėliau paaiškėjo, kad parduotuvės pavadinimas buvo gautas iš „Esso“ platinamo žemėlapio, kuris savo ruožtu buvo gautas iš „Lindberg and Alpers“. Parduotuvės savininkas manė, kad jei „Esso“ paskelbė, kad ta vieta vadinasi Agloe, tai ir jie savo parduotuves vadins taip pat. Taip išgalvota vieta tapo tikra, tačiau tik trumpam. „Agloe General Store“ jau nebeegzistuoja.

Keista, bet dar prieš kelerius metus „Google“ žemėlapiuose „Agloe“ atsirado toje pačioje vietoje kaip ir prieš daugiau nei aštuoniasdešimt metų. 2014 m. JAV geologijos tarnyba neoficialiai įtraukė Agloe į geografinių pavadinimų informacinę sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją