Legendos ir mitai

Bermudų trikampiu, arba Velnio trikampiu, Uraganų alėja, vadina sritį Sargaso jūroje, kurią supa JAV Floridos valstija, Bermudų salos ir Puerto Riko sala. Visuotinai pripažintų ribų šis trikampis neturi: įvairiais duomenimis, „anomalios zonos“ plotas – nuo 1,3 iki 3,8 mln. kvadratinių metrų. Ši Atlanto vandenyno dalis apipinta liūdnomis legendomis, todėl daugelis nenori čia keliauti.

Nėra patikimų statistinių duomenų, kiek čia dingo lėktuvų ir laivų; kai kuriais duomenimis, Bermudų trikampyje iš viso dingo 20 lėktuvų ir 50 laivų. Labiausiai pagarsėjęs incidentas – 19-os eskadrilės penkių amerikiečių bombonešių dingimas 1945 m. gruodį, jų nuolaužų taip ir nerado. Sąmokslo teorijų šalininkai mano, kad tai – ateivių darbas.

Mokslininkų nuomonė

Mokslininkai turi nuobodų paaiškinimą, kodėl Bermudų trikampyje dūžta laivai ir dingsta lėktuvai: šiame regione sunku naviguoti – čia daug seklumų, dažni uraganai, ciklonai, o dėl Golfo srovės gali greitai pasikeisti oras. Pasakojama ir apie klajojančias bangas iki 30 m aukščio, ir apie geomagnetines anomalijas, kurios išderina navigacinius prietaisus. Neatmetama ir tokia versija, kad 1945 m. eskadrilės pilotai nukrypo nuo kurso sugedus kompasams, o paskui baigėsi degalai ir lėktuvai nukrito į vandenyną.

„Live Science“ duomenimis, 2016 m. daugiau nei 80 proc. nelaimingų atsitikimų įvyko dėl nepatyrusių keliautojų, kurie vietoj specialios įrangos naudojo navigacijai išmaniuosius telefonus ar žemėlapius.

Kokių veiksmų imasi pilotai

Šiuolaikinė aviacija nepaiso prietarų – per Bermudų trikampį eina populiarūs maršrutai iš Europos į Karibus, o iš JAV vakarinės dalies – į Centrinę ir Pietų Ameriką. Portale „Flightradar24“ matyti, kiek lėktuvų skrenda virš Atlanto vandenyno, nenukrypdami nuo kurso ir neaplenkdami liūdnai pagarsėjusio trikampio.

Skrydžius kontroliuoja aviadispečeriai, sugedus navigacijos prietaisams, pilotai gali tikėtis pagalbos iš žemės. Prieš kiekvieną skrydį kruopščiai stebimos oro sąlygos. Be abejo, Bermudų trikampyje būna aviakatastrofų, tik ne dažniau, nei kitose pasaulio dalyse. Pasaulio gamtos fondas net neįtraukia šios Atlanto vandenyno dalies į pavojingiausių vandens telkinių planetoje sąrašą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją