Keliaujantys žmonės su siaubu kiekvienais metais laukia, kai amerikiečių žurnalas, finansų biblija tituluojamas „Forbes“, paskelbs brangiausius pasaulio miestus. Kur gi keliauti ir atostogauti visiškai neapsimoka, kur piniginės bus žiauriai nuskausmintos. Šitas sąrašas nuskamba visur, jį cituoja televizijos, perspausdina laikraščiai bei naujienų portalai. Kaip ir turtingiausių pasaulio žmonių sąrašas, kuris visus labai domina.

O štai dar vienas su kelionėmis susijęs pasaulinis reitingas sulaukia kur kas mažiau dėmesio – bent jau Lietuvoje tai tikrai. Ar kada girdėjote, kad Didžiosios Britanijos pašto ir finansinių paslaugų bendrovė „Post office“ specialiai savo šalies keliautojamas sudaro pačių pigiausių pasaulio atostogų vietų sąrašą, kur reikėtų keliauti tiems, kas nenori išleisti daug pinigų.

Šitą tikrai naudingą reitingą patikrino, o tada pas save persispausdino net ir įtakingasis „Forbes“ su prierašu, kad informacija gali būti naudinga milijonams amerikiečių. „15 ekonomiškiausių vietų keliauti 2024 metais“, – jie įklijavo tokią antraštę.

Sutikite, labai maloniai pavadintas topas su itin vertinga informacija. Kažkaip anksčiau jis į mano rankas nepatekdavo, o šiemet, va tik neseniai, praėjusį savaitgalį, aš jį gavau ir buvau labai maloniai nustebintas. Pasirodo, 2024-uosius aš kaip tik sutikau, kitaip sakant, Naujuosius metus atšvenčiau toje pačioje pigiausioje pasaulio atostogų vietoje.

Numeris 1 pagal pigumą, apie kurią jums ir noriu papasakoti. Kodėl ten vertėtų kuo skubiau visiems nukeliauti, ir ar ten tikrai taip nežemiškai pigu? Tuoj, palaukite.

Bet pradėkime nuo viso „Post office“ sudaryto, „Forbes“ patikrinto ir perspausdinto TOP 15-uko. Jame, deja, nerasite nei vieno arti Lietuvos esančio miesto ir miestelio, o taip pat ir Lietuvos kurortai čia nepapuolė. Nei Palanga, nei Nida, bet mes tikriausiai tuo visai nesistebime. Tačiau, gera žinia, sąraše rasite kelias lietuvių jau pamėgtas kelionių kryptis.

Kad suprastumėte, kaip čia viskas buvo paskaičiuota ir analizuota, paaiškinsiu. Ataskaitoje kelionių vietos reitinguojamos remiantis barometru, kuriame atsižvelgiama į aštuonių turistams būtiniausių prekių sąrašą (čia jie taip nusprendė), tiksliau, į jų kainas. Anot specialistų, tai yra kava, alus, kola, vynas, vanduo, kremas nuo saulės, purškalas nuo vabzdžių ir, labai svarbu, trijų patiekalų vakarienė.

Vietnamas

Kiek visą tai žmogui kainuotų per vieną dieną? Pabrėžiama, kad į ataskaitą neįtraukiami tokie veiksniai, kaip viešbučiai ir lėktuvų bilietai. Bet galima daryti prielaidą, kad jeigu prekės nebrangios, ir viešbučiai tose vietovėse turėtų būti nebrangūs. O jau su lėktuvų bilietų kainomis – loterija, priklauso, kada žiūrėsite.

15-a vieta atiteko Jamaikos miestui, kurį kadaise apdainavo mūsų didis dainius Vytautas Kernagis. Tai Montego Bėjus. Paskaičiuota, kad viena atostogų diena vidutiniškai žmogui čia kainuotų 109,76 JAV dolerių.

14-oje vietoje Ispanijoje – lietuvių itin lankoma, tiesioginiais skrydžiais su mūsų šalimi sujungta, Costa del Sol (Kosta del Solis arba Saulėtoji pakrantė). Tai tie miestai ir miesteliai, kurie yra aplink Ispanijos didmiestį Malagą – ten reiktų skristi. Paskaičiuota, kad žmogus dienai ten išleistų 102,67 JAV dolerių.

13-a vieta džiaugiasi, nors skaičius ir visai nelaimingas, Indijos sostinė Delis. Chaotiškas, visada triukšmingas bei purvinas miestas, kur tos prieš tai įvardytos būtinosios išlaidos turistui kainuotų 98,05 JAV dolerių.

12-oje vietoje dar viena lietuvių itin pamėgta vietovė – Puketo sala Tailande. Garsėjanti ne tik gražiais paplūdimiais, bet ir itin trankiu, audringu bei pasileidusiu naktiniu gyvenimu. Viena para turistui ten kainuotų 97,97 JAV dolerių.

11-a vieta šiemet atiteko Penango salai Malaizijoje, labai populiariai atostogų vietai šioje šalyje. Ten žmogus per dieną išleistų 93,98 JAV dolerių.

10-oje vietoje – šiemet lietuvių atostogautojų dievinamos Kipro salos miestas Pafosas, kuriame mūsiškiai ne tik mėgsta ilsėtis, bet ir vasaros sezono metu uždarbiauti. Pafosas yra mano mėgstamiausias Kipro salos miestas, ir, drįstu teigti, kad labiausiai išlaikytas, ramiausias. Pafose turisto diena kainuotų 92,49 JAV dolerių.

9-oje vietoje dar viena lietuvių numylėta vieta – tai gražusis Turkijos kurortas Marmaris. Pirmoji vieta Turkijoje, kurioje man teko lankytis, labai senais laikais, dar 2006 metais. Marmaryje turistas per dieną išleistų apie 83,27 JAV dolerių.

8-oje vietoje – mūsų keliautojų taip pamiltas Balis, bet ne visa sala, o tik pietų pusėje esanti Kutos gyvenvietė. Anot analizės sudarytojų, ten iš visos Balio salos yra pigiausia. Ir diena turistui kainuotų 79,79 JAV dolerių.

7-oje vietoje – jau daug arčiau mūsų esantis, lietuviams taip pat nesvetimas kraštas – Bulgarija, o tiksliau, Sunny Beach (Saulėta pakrantė) kurortas. Audringa vietovė, iki šiol prisimenu, ką ten išvydau 2021-ųjų vasarą... Ne visi tai atlaikytų. Bet dabar apie kainas. Viena turisto diena ten kainuotų 79,73 JAV dolerių.

Sunny Beach Bulgarijoje

6-oji pozicija tope atiteko lietuviams taip artimam, taip mylimam Egipto kurortui Šarm el Šeichui, kuriame ir dabar ilsisi tūkstančiai žmonių iš mūsų šalies. Nors, tiesą sakant, aš labai nustebau, daugybę metų iki šiol šis kurortas buvo laikomas brangesniu ir aukštesnės klasės nei kitas Egipto poilsiui skirtas miestas Hurgada. Bet arba laikai pasikeitė, arba reitinguotų nuomonė nebūtinai sutampa su mano. Paskaičiuota, jog Šarm el Šeiche žmogui viena diena poilsio kainuoja 77,36 JAV dolerių.

5-a vieta – šiemet dar vienai lietuvių pamiltai vietai – tai Algarvės regionas Portugalijoje. Mūsiškių čia ženkliai mažiau nei Egipto kurortuose, bet irgi netrūksta. Algarvė nuostabi, daugelio visai teisingai vadinama Europos pakraščiu. Viena poilsio diena ten turistui kainuoja 75,33 JAV dolerių.

4-oje vietoje, mano nuostabai, vienas mylimiausių mano pasaulio miestų. Vienas sunkiausiai mums iš Lietuvos pasiekiamų ir vienas brangiausiai kainuojančių norint ten nuskristi. Tai Japonijos sostinė Tokijas. Žinau, kad daug lietuvių kalba, jog šis megapolis labai brangus. Bet aš su tuo nesutikčiau. Tokijas, jeigu jame norisi tiesiog pasivaikščioti po turistų lankomas vietas, pavalgyti, atsigerti, nusipirkti lauktuvių, nėra labai brangus.

Tokijas

Brangu jame važinėtis taksi, užsisakyti gerus, prabangius viešbučius. Tačiau yra čia ir labai pigių, tų garsiųjų kabinų viešbučių, kur žmogus gali pernakvoti už 20–30 eurų. O štai reitinge parašyta, jog viena diena turistui Tokijuje kainuotų 74,43 JAV dolerių.

3-oji pozicija pigiausių pasaulyje atostogų vietų sąraše atiteko Kenijos kurortui Mombasai, kuriame lietuvių būna, bet kol kas gana mažokai. Paskaičiuota, kad Mombasoje viena diena turistui kainuos 69,48 JAV dolerių.

2-oji vieta taip pat iš Afrikos žemyno. Tai gražiausiu pasaulyje miestu tituluojamas, saugiausiu Pietų Afrikos Respublikos miestu vadinamas Keiptaunas, iš kurio tik praėjusią savaitę grįžau ir galiu 100 procentų patvirtinti, kad miestas tikrai labai nebrangus, gerokai, gal 2–3 kartais pigesnis nei mūsų Vilnius.

Keiptaunas

Keiptaune diena turistui kainuos 68,48 JAV dolerių. Bet primenu, čia paskaičiavus visas tas išlaidas, kurias įtraukė reitingo sudarytojai. Iš savo patirties galiu pasakyti, jog ten per dieną galima išleisti viso labo 15–20 dolerių visada važinėjant su taksi arba pavežėjais ir valgant kavinėse bei restoranuose. Miestas labai pigus ir tikrai priverčiantis įsimylėti. Apie jį dar parašysiu kituose savo straipsniuose.

Na, ir pagaliau, pati pirmoji šio topo vieta, miestas, kuriame sutikau šiuos metus. Tai Hojanas (Hoi An) – miestas vidurio Vietname, Pietų Kinijos jūros pakrantėje, prie Tubono upės žiočių. Jis istoriškai labai svarbus Vietname ir net yra vadinamas vienu svarbiausių miestų šalyje. Tačiau į istoriją dabar nesigilinkime, noriu jums pabrėžti kelis dalykus, kodėl Hojane privaloma kuo skubiau apsilankyti. Ne tik dėl mažų kainų, kurios tikrai labai malonios ir net džiuginančios. Bet, sakyčiau, kad ne tik Hojane, o ir visoje šalyje labai pigu.

Pavalgyti Hojano užkandinėse ir kavinėse galima nuo 2–3 eurų su gėrimu. Galite patikėti? Apsistoti viešbutyje galima nuo 7–8 eurų, bet tos komfortabilesnės, geresnės, mūsų lietuvių skonį labiau atitinkančios vietos parai kainuoja 25–40 eurų už parą dviem žmonėms. Viešbučių pasirinkimas didžiulis, jų būklė gana nebloga. Reitingo sudarytojai paskaičiavo, kad viena para turistui Hojane kainuos 64,51 JAV dolerių paskaičiavus visas minėtas išlaidas. Bet realybėje, vėlgi, remiuosi savo patirtimi, galiu pasakyti, jog ten tikrai pakaks 20–30 dolerių apsiperkant proto ribose, bet per daug savęs nevaržant.

Vietnamas

Hojanas mane tikrai sužavėjo savo kainomis, bet juk ne dėl to mes keliaujame po pasaulį. Pagrindinis dalykas, kodėl šį miesta lanko turistai iš viso pasaulio – tai žibintai, kurie Hojane kaba visur. Ant kiekvienos parduotuvės, kavinės, ant kiekvieno viešbučio, kiekvienoje gatvėje. Tai žibintų miestas, vienas gražiausių ir romantiškiausių pasaulyje.

Kiekvieną vakarą Hojano centre plaukioja dešimtys žibintais papuoštų kanojų ir valčių. Vaizdas pakertantis kojas. Iš nuotraukų gali atrodyti, jog tokia pramoga (plaukioti ta valtele) bus gana prabangi, tačiau taip nėra. Žmogui kainuoja vos kelis eurus. Daug kas ten tik tą ir daro, plaukioja ir plaukioja. Aš irgi buvau vienas jų.

Hojanas ne tik vaizdingas, jaukus miestas su istoriniais pastatais, bet ir gali pasigirti ypatingomis apylinkėmis. Ten, pavyzdžiui, galima paplaukioti po džiungles, galima aplankyti vietinių žmonių kaimelius. Be to, šiame Vietnamo mieste labai paplitusi gatvės maisto kultūra, daugybė rimtų patiekalų ir desertų gaminami tiesiog gatvėje.

Tai pats pigiausias būdas pavalgyti šiose apylinkėse, patiks tiems, kas nori atostogauti kuo pigiau. Ar rekomenduoju? Taip, labai. Tikrai apsidžiaugiau, kai pamačiau, kas įsitaisė šio topo viršūnėje.