Zanzibaras nėra atskira Afrikos valstybė, kaip kai kurie galvoja – tai yra pusiau autonominis Tanzanijai priklausantis regionas, kurį sudaro ne viena sala, o dvi didelės pagrindinės salos, taip pat daug smulkių salelių aplink. Visos jos išsidėsčiusios rytinėje Afrikos žemyno pakrantėje.

Nuostabus Indijos vandenynas, ryškus dangus bei baltutėlis smėlis sukuria Zanzibaro ypatingumą, apie kurį visi kalba ir dėl kurio visi čia nori atvažiuoti. To, ką jaučiu dabar stovėdamas vandenyne, nejaučiau niekur pasaulyje – tai turbūt yra pats šilčiausias vanduo. Nežinau, ar lauke, ar vandenyje dabar karščiau – lauko temperatūra šiuo metu yra apie 34 laipsniai.

Ignas Daublys, Orijus Gasanovas

Pirma mano stotelė Zanzibare – nedidelė, bet labai populiari gyvenvietė pavadinimu Paje. Vieni sako, kad tai yra miestelis, kiti – jog kaimelis, tačiau koks skirtumas. Svarbiausia, kad vieta yra labai mėgstama vandens sporto entuziastų, kurie čia jie atvyksta iš viso pasaulio.

Sakoma, kad Paje yra labiausiai kylantis, besikeičiantis, daugiausia dėmesio iš investuotojų sulaukiantis Zanzibaro kampelis. Jame, kaip sako patys vietiniai, dar nėra per daug turizmo ir komercijos – čia vis dar viskas tikra, nors jau darosi po truputį pritaikyta įnoringiems užsieniečių norams.

Kone visa pakrantė susideda iš skirtingų akademijų ir mokyklų, kuriose mokoma visų įmanomų vandens sporto rūšių. Čia kasdien galima prisižiūrėti, kaip dešimtys, o kartais ir šimtai vandens mylėtojų gaudo vėją, šokinėja per bangas bei labai stipriai nuo to kaifuoja. Žavi ir tai, kad žinau, jog tarp daugybės vėją gaudančių laimingų žmonių pilna lietuvių. Pasirodo, čia veikia ir lietuviška mokykla, kurią atidarė vilnietis Ignas Daublys.

Zanzibaras

„Esu čia jau kelerius metus, todėl lietuviai žino apie mane, susiranda, nors aš niekur Lietuvoje labai nesiskelbiu, kad turiu mokyklą. Matyt, iš lūpų į lūpas žmonės išgirsta. Šiais metais mane net stebina, kiek daug lietuvių atvažiavo, nors nieko specialiai nekviečiau. Ir žavi, ir keista, ir įdomu, gal smagu, jaučiu, kad esu reikalingas“, – sako jis.

Ignas yra iki ausų Zanzibarą įsimylėjęs žmogus – iš pradžių pamilo Paje, nes niekur nieko panašaus nebuvo matęs, nusprendė čia gyventi, o tik tada atidarė savo verslą.

„Į Zanzibarą papuoliau visiškai atsitiktinai, jeigu nebūčiau čia atsidūręs, matyt, niekada nebūčiau grįžęs. Paje yra mano mylimiausias Zanzibaro kaimas. Labai atitinka mano gyvenimo būdo konceptą. Miestas yra apie aktyvų laisvalaikį, čia renkasi tokie žmonės, kurie nori truputį daugiau nei tik poilsis, – kalba I. Daublys ir aiškina, kodėl šią vietą taip mėgsta plaukiantys su jėgos aitvarais. – Visų pirma, pati vieta – čia yra lagūna, jiems labai patogu, nes smėlis, nėra koralų.

Zanzibaras

Yra daroma infrastruktūra tokiems žmonėms. Zanzibaras nėra aitvaruotojų meka, čia žmonės labiau atvažiuoja mokytis, nes yra tokios truputėlį šiltnamio sąlygos: nereikia hidrokostiumų, oras ir vanduo visada virš 30 laipsnių, pakankamai seklu, visur baltas smėliukas. Žmonėms tikrai labai geros sąlygos daryti pirmuosius žingsnius.“

Jeigu vandens sportas visiškai nedomina, Ignas ramina, kad vis tiek Zanzibare pats geriausias miestelis yra Paje, nes čia labai daug veiklos.

Ignas buvo vienas tų žmonių, kurie man aiškino, jog vaizdas šioje pakrantėje itin stipriai keičiasi ir po truputį modernėja. Gali būti, kad po kokių 2–3 metų Paje bus neįmanoma pažinti.

„Atsiranda daug naujų viešbučių, restoranų. Aura, kuri buvo, gali pradėti po truputį nykti“, – svarsto jis.

Daugiau žiūrėkite naujoje „Orijaus kelionėslaidoje.