Vienąkart tai gali būti atsitiktinai prakalbintas žmogžudys Briuselio oro uoste, kitąkart - vienintelė pasaulyje JAV gyvenanti mergina vardu Lithuania ar dešrainių pardavėjas su netikėta praeitimi.

„Draugai mane vadina žmogum „kodėl?”. Jeigu kiekvienas domėtųsi aplinka ir klausinėtų tiek, kiek tai darau aš - žinotumėte ne mažiau įspūdingų istorijų. Mano reportažų personažai atsiranda spontaniškai, juk kiekvienas žmogus turi istoriją, tik ne visi sugeba geriausius personažus prakalbinti. Kartą to net negalėdamas nuspėti Briuselio oro uoste prakalbinau ką tik iš kalėjimo išėjusį žmogžudį - maloniai pabendravome ir atsisveikinome”, – pasakoja kiekvieną mėnesį dėl reportažų į užsienio šalis vykstantis žurnalistas Orijus Gasanovas.

Bene įdomiausia per visą savo žurnalisto karjerą Orijus vadina merginos vardu Lithuania istoriją, kurią jis atrado netikėtai per vieną Niujorke gyvenančią lietuvių šeimyną. Tokį vardą vienintelei pasaulyje merginai „Lithuania” vardu jos tėtis sugalvojo spontaniškai - reikėjo greit apsispręsti ir jis bakstelėjęs pirštu į gaublį pataikė į Lietuvos lopinėlį žemėlapyje. Ne mažiau įdomu tai, kad merginos sesei atiteko Latvijos vardas.

Pasak vietoje nenustygstančio žurnalisto, kuriant reportažus visada paprasta surasti įdomių lietuvių asmenybių, nes užsienio šalyse tautiečiai veikia kaip bendrų pažįstamų klanas ir vieni kitiems išpasakoja įvairiausias gyvenimo dramas: „Pagrindinė taisyklė ieškant personažų kelionėse - nebijoti klausti. Kartą dirbdamas lietuviškame bulvariniame laikraštyje išdrįsau prezidento Valdo Adamkaus pasiteirauti, kiek sumuštinių jis tądien suvalgė, nes man verkiant reikėjo geros antraštės. Kasdien sutinku įvairiausių įdomiai gyvenančių žmonių - kartais tai gali būti atsiskyrėlis Norvegijos kalnuose, o kartais - ir įdomiomis šukuosenomis garsėjanti parduotuvės kasininkė, taksistas ar dešrainių pardavėjas”, – pasakoja Orijus.

Šiomis ir daugeliu kitų personažų paieškomis kelionėse Orijus dalinsis konferencijoje „Atostogų Guru” jau kovo 6 d. Menų fabrike LOFTAS. Pirmąkart organizuojamoje kelionių įspūdžių konferencijoje Vilniuje pranešimus skaitys ir kiti garsūs keliautojai: renginių organizatorius Jogaila Morkūnas, žurnalistė ir kulinarė Nida Degutienė, šefas Gian Luca De Marco ir kiti.