„Tai yra pirmoji konvencija, kuri užtikrina kolektyvinę paveldo apsaugą tarptautiniu mastu. Ji pasako, kad paveldas priklauso ne tik konkrečiai valstybei, bet ir visai žmonijai“, – UNESCO svarbą komentuoja kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius.

Pasak jo, Lietuva, prisijungdama prie UNESCO, tarptautiniu lygiu įsijungė į paveldosaugos gretas ir taip pat galėjo tam tikrus savo paveldo objektus nominuoti pasaulio „Oskarams“.

Viceministras primena, kad Lietuva šiandien turi 4 pasaulio paveldo objektus – tai Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija, Kernavės archeologinė vietovė ir Struvės geodezinis lankas. Jis pabrėžė, kad toks objektų pripažinimas reiškia tai, kad „mes turime net 4 paveldo objektus, kurie yra tokio pat reikšmingumo lygmens kaip Gizos piramidės“.

Nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė papildė, kad į UNESCO preliminarųjį sąrašą įtraukta ir Kauno modernizmo architektūra.

Lietuvos prisijungimo prie UNESCO pasaulio paveldo konvencijos proga Kultūros ministerijoje antradienį vyks specialus renginys.