Šių metų liepą ši kolekcija pirmąkart buvo parodyta per aukštosios mados savaitę Paryžiuje, prabangiame "George V" viešbutyje. Iki tol per visą aukštosios mados istoriją Paryžiuje savo darbų nebuvo parodęs joks lietuvių drabužių kūrėjas. Paryžiuje J.Statkevičiaus kolekcijos pristatymas vėlavo 40 minučių. Mados sostine vadiname mieste tai įprasta.

Vilniuje dizaineris taip netikrino lietuvių kantrybės - jo kolekciją rodžiusios manekenės klevo lapais pabarstytuose Nacionalinės filharmonijos koridoriuose pasirodė tik 15 minučių vėliau, nei turėjo prasidėti renginys. Grožio šventė truko kiek mažiau nei pusvalandį.

Rafinuota elegancija prancūzų mados kritikus nustebinusi, įtakingų leidinių fotografų ne kartą fotografuota kolekcija - iš viso 34 komplektai - užvakar du kartus buvo parodyta Vilniuje, o vakar - Kaune, M.Žilinsko dailės galerijoje.

Tai - tarsi dizainerio padėka šių modelių kūrimą parėmusių miestų savivaldybėms ir kitiems jo rėmėjams Lietuvoje. Iki demonstravimo Lietuvoje nė viena šios aukštosios mados kolekcijos suknelė ar kostiumėlis nebuvo parduoti - J.Statkevičius norėjo visą ją parodyti gimtinėje.

Pirmąjį, 18 valandą prasidėjusį, J.Statkevičiaus kolekcijos pristatymą Vilniuje stebėjo apie 250 žmonių, nusipirkusių nuo 50 iki 60 litų kainavusius bilietus. Pora valandų vėliau vykusiame antrame pasirodyme dizaineriui plojo apie 400 bilietus pirkusių ir kviestinių žiūrovų.

Vėlesnįjį kolekcijos demonstravimą Nacionalinėje filharmonijoje stebėjo Didžiosios Britanijos ambasadorius Lietuvoje Christopheris Robbinsas su žmona Brigitte, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas su žmona Agne, Seimo vadovo Artūro Paulausko ir Seimo nario Viktoro Uspaskicho žmonos, keli politikai, menininkai ir kiti mados gerbėjai.

Rimti ir susikaupę sūnaus darbus stebėjo dizainerio tėvai Vanda ir Juozas Statkevičiai. Jie buvo tarp garbingiausių kolekcijos peržiūros Paryžiuje žiūrovų. Sūnaus darbų pristatymą vakar tėvai dar kartą žiūrėjo Kaune. Dizainerio tėvai - ne vieninteliai ištikimi J.Statkevičiaus kūrybos gerbėjai, nuvykę jo kolekcijos pažiūrėti į Paryžių.

Vilniuje dizainerio darbais gėrėjosi jo sėkmę Paryžiuje stebėję Seimo narys Kęstutis Kuzmickas su žmona Solveiga, "Snoro" banko tarybos pirmininkas Jefimas Borodulinas su drauge verslininke Ella Tatarinova, Vilniaus mero padėjėja Rasa Razgaitienė, dar keli jo kūrybos gerbėjai.

Lygindami tų pačių drabužių demonstravimą Prancūzijoje ir Lietuvoje, jie sakė visus modelius tarsi pamatę iš naujo: Paryžiuje viskas vyko greičiau, svarbiausia buvo parodyti drabužius, o Vilniuje renginio režisierius Gintaras Varnas sukūrė jaukų mados spektaklį.

Kitaip nei Prancūzijoje atrodė ir baigiamasis kolekcijos akcentas - vestuvinė suknelė. Prieš pat peržiūrą Paryžiuje kažkas užkulisiuose ją sumindė. Suknelę teko sudrėkinti, manekenė ant podiumo išėjo šlapiu drabužiu. Vilniuje šią po nesėkmės sutvarkytą suknelę demonstravusi manekenė buvo papuošta vualiu.