Vaikiškų drabužių parduotuvių atstovai pateikia tris dažniausiai tėvų daromas klaidas ir pataria, ko reikėtų vengti, kad po kelionės į parduotuves būtų patenkinti ir tėvai, ir vaikai.

1 klaida: Vaikai auga greit, tad drabužiai perkami „išaugimui“

Per vasarą „pasistiebusiais“ vaikais tėvai džiaugiasi, tačiau, kita vertus, šiek tiek ir nerimauja, kad neseniai pirkti rūbai tuoj bus per maži ir vėl teks atverti piniginę. Ne viena šeima, stengdamasi išvengti šio galvos skausmo, vaikiškus drabužius perka vienu ar net keliais dydžiais didesnius. Kalbinti vaikiškų rūbų kūrėjai ir pardavėjai sutinka, kad taip yra taupiau, tačiau neslepia apmaudo, kad kruopščiai ir ilgai kurtas modelis neatrodys taip, kaip turėtų.

„Puikiai suprantu mamas, kurios praktiškai žiūri į pasirinktą pirkti rūbelio dydį – dažniausiai jos renkasi bent vienu dydžiu didesnius rūbelius, negu šiandien tinka. Tačiau kitą kartą man šiek tiek liūdna, kad naujai įgytas rūbelis vaikams „guli“ ne taip, kaip jis turėtų „gulėti“. Neretai per didelis drabužėlis praranda savo žavesį ir pagrindinę savo funkciją – patogumą“, - atviravo prekės ženklo „Modi du“ kūrėja D. Vapsvienė.

Su šiuo argumentu sutinka ir sostinės „Ogmios mieste“ įsikūrusios „Angelo kids“ parduotuvės vadovė Živilė Morkūnaitė – Pargaliauskienė. Jos teigimu, vienu dydžiu didesnis drabužis – dar ne bėda, tačiau tai tinka ne visiems rūbams.

„Žinoma, jei ketinate įsigyti šventinius rūbelius, reikėtų rinktis dabartinio dydžio, tuomet atrodys išties gražiai“, - pataria parduotuvės vadovė.

Lietuvių tėvų noras sutaupyti ir pirkti didesnius rūbus buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl tame pačiame prekybos centre įsikūrusi vaikiškų rūbų parduotuvė „Nikolia jeans“ didelę dalį produkcijos nusprendė eksportuoti į užsienio rinkas.

„Su džinsiniais rūbais vis dar susijęs mitas, kad jie ilgaamžiai, tad naujų pirkti nereikia – užteks brolių, seserų ar draugų nešiotų rūbų. Kol 8 iš 10 šeimų džinsus pirks padėvėtų rūbų parduotuvėse arba gaus iš draugių ar giminių, tol savo pajėgumus turėsime nukreipti ir į kitas šalis“, - pasakojo užsienyje itin vertinamos parduotuvės drabužių dizainerė Rūta Elkimavičiūtė.

Ž. Morkūnaitė – Pargaliauskienė atsakymą turi ir perkantiems internetu, tačiau nerimaujantiems, kad skirtingų gamintojų nurodomi dydžiai skirsis ir pagaliau atkeliavęs siuntinys nebus toks, kokio tikėtasi.

„Perkant sukneles, sijonus, sarafanus ar šortukus dėl dydžio jaudintis nereikia, nebent vaikutis yra labai nestandartinio sudėjimo. Rekomenduojame matuoti kelnes, džinsus, marškinukų rankoves. Patirtis rodo, kad 99 proc. vaikiškų nematuotų rūbelių tinka kuo puikiausiai, tačiau net ir užsakius netinkamą dydį, visuomet galėsite jį pakeisti“, - tikina parduotuvės vadovė.

2 Klaida: Vaikiškiems rūbams daug išleisti neverta

Kam pirkti brangiau, jei galima įsigyti pigiau? Tačiau vaikiškų drabužių kūrėjai ir pardavėjai atsako – mokate už kokybę.

„Mūsų rūbai nėra prabangos prekė, tačiau jų savikaina yra gana aukšta. Tai – ne trikotažas, kai paimi audinį, pasiuvi rūbą ir parduodi produktą. Tėvų noras sutaupyti yra visiškai suprantamas ir pagrindžiamas, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje sutaupysite įsigiję kokybiškesnį – ir neretai brangesnį – vaikišką rūbą. Džinsas yra patvari medžiaga, tačiau džinsiniai rūbai gali greit susidėvėti, jei naudojami pigūs siūlai ar siūlės išpildytos netinkamai. Tuo metu kokybiškai pasiūtą drabužį galės nešioti ir broliai, ir seserys ar draugų vaikai“, - pataria drabužių dizainerė R. Elkimavičiūtė.

Kokybė siejama ne tik su rūbo ilgaamžiškumu, tačiau ir su sveikata. Mados namų „Modi du“ vadovė D. Vapsvienė pasakojo, jog jos dukrytė nuo mažens buvo alergiška, tad moteriai visada buvo svarbi drabužių audinių sudėtis.

„Dabar kuriant drabužėlius vaikams, taip pat vadovaujuosi šia griežta taisykle – audiniai vaikams turi būti tik iš natūralaus pluošto. Jie nebūtinai turi turėti „Ekotex“ sertifikatą, svarbiausia sudėtis – medvilnė. Tačiau natūralūs audiniai dažniausiai greičiau susidėvi. Turime tai įvertinti ir negalime kaltinti audinio nekokybiškumu. Natūralūs audiniai nėra amžini lyginant su sintetiniais“, - atviravo dizainerė, pripažindama, kad niekada neaukoja kokybės dėl žemesnės gaminio savikainos.

3 klaida: Tėvai žino geriausiai

Jūsų dukra parduotuvėje išsirinko absurdišką rožinę suknelę su tiek nėrinių, kad ir vaiko beveik nematyti. Ką darysite? Veikiausiai vaiką gražiai perkalbėsite ir paimsite greta gulinčią mažiau teplią, gražiau atrodančią suknelę, kurią ir pati būtumėte mielai užsivilkusi vaikystėje. Tačiau vaikiškų drabužių kūrėjai ir pardavėjai vienijasi su vis garsiau prabylančiais vaikų psichologais – leiskite vaikui pačiam išsirinkti drabužius.

„Vaikai jau nuo mažens gali drąsiai parodyti, kas jiems gražu, ir pasipuošę jie džiaugiasi išties nuoširdžiai. Tėvai vaikams dažnai darželiui pirkdami „treningiukus“ (juk vis tiek išsiteps), pamiršta, kad vaikas visą dieną praleidžia su kitais vaikais ir galbūt jam lygiai tiek pat svarbu gražiai atrodyti kaip ir mamai darbe tarp savo kolegių“, - puoselėti vaiko individualumą pataria Živilė Morkūnaitė – Pargaliauskienė.

Sostinės „Ogmios mieste“ įsikūrusios parduotuvės vadovė įsitikinusi, kad leisdami vaikams rinktis patiems, suteikiate jiems pasitikėjimo savimi - „aš jau didelis, galiu pats išsirinkti“. Ž. Morkūnaitės – Pargaliauskienės teigimu, vaikams rūbų rinkimasis yra tarsi žaidimas „namais“, „lėlėmis“, o galiausiai, ir žaidimas tampant savarankiškais.

Moteriai antrina ir D. Vapsvienė, kurios dukra sulaukusi vos dvejų metų ėmė stebėti, kaip yra rengiama.

„Atsirado pageidavimų dėl spalvų, raštų ar paties modelio. Kadangi auginu mergaitę, galėčiau pasakyti, kad mergaitės turi labai aiškius poreikius ir savo stiliaus standartus, tad mama gali tik patarti, bet ne perkalbėti ar pakeisti iš pagrindų. Bet kokiu atveju, dukrai mama yra pagrindinis įkvėpimo šaltinis. Mane stebėdama ji visada turėjo daug klausimų, kodėl kelnės, o ne sijonas, kodėl juoda, o ne balta. Taip formuojasi vaikų požiūris į asmeninį stilių, todėl turime vaikams palikti daugiau ar mažiau pasirinkimo laisvės. Vien dėl to, kad neatimtume iš vaiko pasitikėjimo savimi jausmo“, - pataria D. Vapsvienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)