Sėkminga operacija

Owenas Monroe į istoriją pateko būdamas vos 18 dienų: jis tapo pirmuoju žmogumi pasaulyje, kuriam atlikta dalinė širdies transplantacija. Novatoriška operacija patraukė netgi Holivudo scenaristų dėmesį: kūdikio patirtis nugulė ir žymiosios medicininės dramos „Grėjaus anatomija“ („Grey's Anatomy“) serijose.

Neseniai JAV medicinos asociacijos žurnale JAMA paskelbtame tyrime kūdikio gydytojai užfiksavo dar vieną įspūdingą pasiekimą: berniuko širdžiai panaudotas audinys auga kartu su širdimi. Pirmosios operacijos metu Oweno širdis buvo braškės dydžio. Šiandien, kai berniukui jau 20 mėnesių, ji yra maždaug abrikoso dydžio, o nauji vožtuvai ir kraujagyslės auga drauge. Taigi, priešingai nei daugumai vaikų, gimusių su tokiais pat defektais, Owenui gali daugiau nebeprireikti jokių rizikingų širdies operacijų.

Jau ilgą laiką mokslininkų tikslas yra sukurti augančius vožtuvus, pasitelkiant audinių inžineriją. Kol kas šis metodas pasiteisino tik gyvūnams.

Miniatiūrinis pionierius

Apie sunkią širdies ydą truncus arteriosus Oweno tėvai sužinojo ultragarso tyrimo metu 20-ąją jo vystymosi savaitę. Tai – itin reta būklė, kai dvi pagrindinės arterijos susilieja į vieną ir sutrikdoma deguonies bei kraujo cirkuliacija. Šia liga sergantys kūdikiai paprastai gimsta su dideliu širdies nepakankamumu ir turi būti operuojami netrukus po gimimo.

Chirurgas Josephas Turekas Oweno tėvams pasiūlė naują transplantacijos metodą – pakeisti tik pažeistas kūdikio širdies dalis. „Visi sako, jog tai turėjo būti sunkus sprendimas... Bet kai grimzti į dugną, o chirurgas siūlo „gelbėjimosi ratą“, galimybe pasinaudoji, – pasakoja Oweno Monroe tėvai. – Matėme, kad tai yra geriausia galimybė mūsų sūnui išgyventi.“

Panašu, kad šis metodas, kuris iki Oweno buvo išmėgintas tik su kiaulėmis, jau tampa novatorišku žingsniu, gydant įgimtas širdies ligas.

Vaiko operacija

Daugiau išgelbėtų gyvybių

Po Oweno operacijos dalinės širdies transplantacijos atliktos dar 12 vaikų.

„Tai didžiulė pažanga, – sako Nacionalinio širdies, plaučių ir kraujo instituto Pažangių technologijų ir chirurgijos skyriaus vadovė dr. Kathleen Fenton. Ji neseniai parašė straipsnį apie dalinės širdies transplantacijos galimybes. – Tai tik keli vaikai, tiesa? Taigi, turime juos ilgai stebėti ir atlikti išsamius tyrimus. Tačiau, manau, yra pagrindo tikėtis, jog šis metodas bus novatoriška pažanga vaikų pogrupyje, kuriame iki šiol daug pasirinkimų neturėjome.“

Naujoji technika leidžia atlikti „domino“ ir „skaidytos šaknies“ transplantacijas, kai viena donoro širdis gali išgelbėti dviejų kritinės būklės kūdikių gyvybes. „Domino“ transplantacijos metu kūdikis, gimęs su silpnu širdies raumeniu, negalinčiu pumpuoti pakankamai kraujo, gauna naują donoro širdį, o kitas kūdikis gauna sveikąsias pirmojo kūdikio kraujagysles bei vožtuvus. „Skaidytos šaknies“ transplantacijos metu veikiančios širdies dalys dovanojamos dviem kūdikiams. „Galimybė panaudoti donorines dalis, kurios iki šiol negalėjo būti panaudotos, yra didelis proveržis“, – sako K.Fenton.

Dr. Josephas Turekas teigia manantis, kad tai kasmet gali padėti šimtams vaikų JAV. „Per metus šalyje atliekame 500 vaikų širdies transplantacijų. Panaudodami veikiančius širdžių vožtuvus, per tą patį laikotarpį galėtume padėti daugiau nei tūkstančiui vaikų“, – sako profesorius.

Įvertinti riziką

Vis dėlto dalinis širdies persodinimas dar kelia daug klausimų. Kad organizmas neatmestų persodintų širdies dalių kaip svetimkūnio, pacientams reikalingi imuninę sistemą slopinantys vaistai. Juos vartojantys vaikai yra labiau pažeidžiami infekcijoms, vėžiui. Todėl medikų tikslas – rasti ilgalaikį alternatyvų sprendimą.

„Kai buvome išrašyti, Owenui paskirta 17 vaistų kasdien. Dabar turime tik du, – pasakoja berniuko tėvas Nickas Monroe. – Jie slopina imuninę sistemą, tad atmetimo reakcijos nėra.“

Dar vienam vaikui, kuriam buvo atlikta dalinė širdies transplantacija, išvis neprireikė imuninę sistemą slopinančių vaistų ir jis jaučiasi puikiai. „Jam nėra atmetimo reakcijos, o jo vožtuvas ir toliau auga gerai, – sako J.Turekas. – Įtariu, kad jo donoras jam idealiai tiko.“

Oweno Monroe tėvai šiandien dėkingi profesoriui už išgelbėtą sūnaus gyvybę. Jie teigia esą įsitikinę, jog chirurgas jau dabar pakeitė pasaulį: „Ir patys didžiuojamės tapę savotiškais pionieriais, drauge su profesoriumi padėjusiais pagerinti gyvenimą kitiems įgimta širdies liga sergantiems vaikams bei jų tėvams.“