Tešlą pyragui ruošiu 2-3h iki numatyto kepimo laiko. Pirmiausiai pašildau 50 ml pieno, tik vos vos, kad būtų šiltas. Jame mediniu šaukštu sutrinu 25 g mielių.

Aš naudoju tik šviežias mieles, bet jas galima keisti ir sausomis, jei patogiau.

Atskirame indelyje ant lėtos ugnies ištirpdau 100 g sviesto.

Imu gilų dubenį ar puodą ir į jį supilu mieles, atvėsusį sviestą ir

200 ml kefyro
1 a.š. druskos
1 v.š. cukraus
3 st. miltų

Tuo pačiu mediniu šaukštu labai gerai permaišau tešlą, uždengiu virtuviniu rankšluosčiu ir tešlą palieku kilti šiltesnėje vietoje.

Pasiruošiu įdarą:

700-800 g raugintų kopūstų
2 vidutinius smulkiai kapotus svogūnus
dedu į įkaitintą keptuvę, sudedu norimus priedus, pvz.:
2 stambiai tarkuotas morkas
150-200g virtų smulkintų grybų
200-300g virtos ir kubeliais pjaustytos kiaulienos ar kalakutienos filė.

Ten pat į pilu 1 stiklinę vandens

Kai skysčiai keptuvėje užverda, paviršiuje išdėlioju storesniais griežinėliais supjaustytą citriną.

Dengiu dangtį, sumažinu ugnį ir troškinu apie 10-15min. Palieku atvėsti.

Tešlą kas 45 min. perminkau. Jei tešla smarkiai limpa prie rankų – beriu miltų ir intensyviai minkau, kol ji tampa elastinga.

Prieš kepant, iškočioju didelį lakštą, išpjaunu reikiamą formą – padedu kepimo formą ant lakšto vidurio ir apipjaunu 5-6cm didesnį trafaretą. Jį įkloju į formą, suformuoju bortus. Supilu pilnai atvėsusį įdarą (citriną reikia išimti), o iš likusios tešlos prisuku juostelių, kurias gražiai išdėlioju ant įdaro. Galima kočioti 2 lakštus ir vienu, mažesniu, uždengti viršų, sulipdant su bortais drėgnomis rankomis.

Viršų ištepu išplaktu kiaušinio tryniu. Pabarstau kmynais arba sezamo sėklomis. Kepu apie 45-60min. 180C.

Valgome karštą. Atvėsusį laikau kambario temperatūroje, pridengtą medvilniniu rankšluosčiu, nes pyragas greitai džiūsta ir kietėja.