Veik galiu lažintis, kad dažnas jūsų bent sykį ir pats pasielgė šitaip su savo duoninės turiniu ar matė ką nors kitą taip darant – nieko stebinančio, naujo ar įdomaus, sakysit, tame nėra ir būti negali. Atleiskit, nieko negaliu sau padaryt, mano aistra ginčams ir savų tiesų įrodinėjimui čia perima pirmąjį smuiką, todėl, visgi, pabandysiu jums papasakot apie tą galybę būdų priverst senstelėjusį batoną/duoną su kiaušiniu susidraugaut. Ir kokie stebėtinai geri skonio receptoriams jie kartais moka būt.

Vienas dažniausiai sutinkamų būdų paįvairint prancūzišką skrebutį – jį įdaryt. Tai reiškia, kad tarp dviejų duonos riekelių įspraudžiamas koks nors vaisius, pavyzdžiui, banano gabalėliai, obuolio skiltelės ar kokios nors uogos. Arba pertepama grietinėlės sūriu ar riešutų sviestu. O kartais netgi įkišama plona riekelė kumpio ar/ir sūrio. Kai toks suvožtinis patenka į saldų/sūrų kiaušinių plakinį, duona prisigeria skysčio, suminkštėja ir sulimpa, todėl nebelieka pavojaus, kad kepant ir vartant bus pamesta kokia avietė ar panašiai.

Kartais keptuvė iškeičiama į kepimo formą – šitaip sutaupoma energija, kuri būtų išeikvota duobės trypimui prie viryklės ir mentelės sukiojimui, tokie skrebučiai dažniausiai reikalauja mažiau sviesto ar kitų riebalų, tačiau tokių pusryčių reikia kur kas ilgiau laukt, mat orkaitėj procesas vyksta lėčiau.

Bet nebelieka pavojaus pamest įdarą vartant, todėl galimos įvairesnės jo variacijos – tepam ant duonos riekės sviesto ar vos vos pašlakstom mėgstamu aliejum, dedam tai, ko geidžia liežuvis, paslepiam po kita duonos rieke, apipilam kiaušinių plakiniu ir leidžiam orkaitėj pasišildyt, kol gražią spalvą įgaus. Panašiu principu ir įvairūs duonos pudingai kepami. O kartą regėjau receptą, kur jau išmirkęs batonas buvo pabarstytas cukraus-miltų-sviesto-cinamono trupiniais – kaip koks pyragas!

Gerai jau, gerai, pati žinau, kad praktika visada įdomiau nei teorija. Pasiraitokit rankoves.

***

Diena, pradėta šokolado kvapu, yra kokius *didelis skaičius* kartų geresnė.

Prancūziški skrebučiai su šokoladiniu kremu ir migdolų plokštelėm

2 pusryčiautojams arba 4 užkandžiautojams reiks:

2 kiaušinių
250 ml pieno
1,5-2 šaukštų cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus

8 riekelių skrudinimui skirtos duonos ar paprasto batono
4 šaukštelių šokoladinio riešutinio kremo (Nutella ar panašiai)
30 g migdolų plokštelių

sviesto kepimui

Procesas:

Kiaušinius išplakam su pienu ir abiejų rūšių cukrum. Keturioms duonos/batono riekelėms padalijam kremą ir dailiai aptepam. Dar galima tiesiog gausiai užbarstyt tarkuotu šokoladu. Arba aptept mėgstama tiršta uogiene/džemu. Užvožiam likusiom riekelėm ir pjaunam įstrižai pusiau.

Dedam keptuvę su gabalėliu sviesto ant viryklės. Kol tasai tirps, po vieną merkiam ką tik padarytus suvožtinius į kiaušinių ir pieno plakinį, palaikom 10-15 sekundžių, kol skystis įsigeria, apvoliojam migdolų plokštelėse (arba tiesiog kapotuose riešutuose) ir guldom į keptuvę. Kepam vidutiniškai kaitriai, kol abi pusės dailiai apskrunda.

Valgom karštus su dideliu puodu arbatos ir pamąstom, kad, ak, ne tiek daug ir reikia, kad gyvenimas gražus būtų. Skanaus.

***

Neriebūs, minkšti, su pasikaramelizavusiu cukrum ir kvepiantys cinamonu. Aš niekad nemaniau, kad kada nors koks nors batoninių šeimos atstovas gali priverst valgančiuosius šitaip iš pasitenkinimo aikčiot, tikrai.

Orkaitėje kepti prancūziški skrebučiai

2-4 valgytojams susirandam:

50 g sviesto
100 g cukraus
šaukštelį cinamono

8 riekeles skrudinimui skirtos baltos duonos
3 kiaušinius
300 ml pieno

Procesas:

Susirandam tinkamą kepimo formą, t.y., tokią, kad joje dailiai susiglaustų 4 duonos riekelės. Jeigu tokios nėra, keičiam proporcijas pagal tokią, kokią turim. Reikalui esant, riekeles galima supjaustyt, turėkit omeny.

Įjungiam orkaitę – 180 laipsnių. Ištirpdom sviestą, sumaišom su cukrum (labai tinka rudasis, jei sykiais jūsų spintelėje pasisekė tokio rast) ir cinamonu. Gautą masę tolygiai paskleidžiam kepimo formos dugne. Ant jos dviem sluoksniais suguldom baltos duonos riekeles.

Kiaušinius išplakam su pienu ir supilam ant riekelių. Šitai darom neskubėdami ir taip, kad sušlaptų visa duona. Neišsigąstam, jei ji truputėlį tame plakiny „plauks“, kepimo metu visas skystis susigers/išgaruos.

Kepam apie 30-40 minučių, kol viršus gražiai apskrunda. Traukiam lauk, peiliu perbraukiam per riekelių sujungimus ir apie formos kraštą. Už kiekvieno skrebučio atsargiai užkišam mentelę ir apverčiam jį į lėkštę. Skanaus.

***

O jeigu nesaldžiai? Ir jei spintelėj liūdi gabalėlis užvakar pirktos duonos? Nepasikuklinsiu – duona su sūriu dar niekada nebuvo taip skanu.

Skrebučiai su rūkytu sūriu ir žolelėmis

2-3 porcijoms susirandam:

2 kiaušinius
4-5 šaukštus liesos grietinėlės
pusę šaukštelio druskos
trečdalį šaukštelio juodųjų pipirų
dosnų žiupsnį džiovinto raudonėlio
dosnų žiupsnį džiovinto čiobrelio
6 nemažas riekes mėgstamos duonos (geriau, jei turtinga grūdais ir sėklomis)
6 riekeles rūkyto sūrio
šlakelio aliejaus ar gabalėlio sviesto kepimui

Procesas:

Išplakam kiaušinius su grietinėle (jei neturit, tiks ir riebesnis pienas), druska, pipirais ir žolelėm. Šitas dėkit tokias, kokias mėgstat, svarbiausia – nepagailėt.

Duonos riekes pjaunam pusiau ir merkiam į plakinį. Kadangi ji paprastai esti kiek tvirtesnė nei batonas ar skrudinimui skirta, labai greitai ištraukt neskubam – ji turi prisigert skysčio, bet neištižt.

Keptuvėje įkaitinam riebalus. Ant vienos duonos pusriekės guldom nestorą riekelę sūrio ir uždengiam kita. Sūrį, žinoma, galima pasirinkt tokį, kokio norisi. Arba jokio ir kept paprastai. Lengvai spustelim ir dedam į keptuvę. Kepam vidutiniškai kaitriai porą minučių, kol dailiai apskrunda. Atsargiai apverčiam ir mentele paspaudžiam – šitaip apsilydęs sūris patikimai sulipdys duonos pusriekes.

Kai jau abi pusės dailiai apkepusios, skrebučius paguldom ant popierinio rankšluosčio, kad riebalų perteklių sugertų. Valgom. Skanaus.

Jaukaus savaitgalio!

Inga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)