-----------------------------------------------------------------------

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

-----------------------------------------------------------------------

Burokėlių su cukinija mišrainė

Žaliavos gaminimui:

1 kg burokėlių (nuluptų)
1 kg cukinijų (nuluptų ir be vidinio plaušo)
500 g svogūnų (nuluptų)
0,5 stiklinės aliejaus
0,5 stiklinės acto
0,5 stiklinės cukraus
1 šaukštas druskos
juodieji pipirai
kvepiantys pipirai

Gaminimas:

Burokėliai nuvalyti, ir žali supjaustyti šiaudeliais arba sutarkuoti. Dedame paruoštus burokėlius į puodą ir supilame aliejų, actą, cukrų, druską ir truputį vandens (0,5 l ), kad verdant nesviltų ir būtų iš ko susidaryti skysčiui. Verdame apie 30 min. pamaišant. Tada sudedame cukiniją supjaustytą šiaudeliais arba sutarkuotą ir sudedame supjaustytus svogūnus. Paverdame dar apie 15 – 20 min. Suberiame pipirus ir kitus prieskonius pagal savo skonį.

Supilame į paruoštus stiklainius ir užsukame. Labai skani mišrainė prie karštų ir šaltų patiekalų ir į puodą sriubai. Kas pabandys pasigaminti tikrai nesigailės!

Virginija iš Marijampolės

-----------------------------------------------------------------------

Agurkai „vystykluose“

Reikės: agurkų ir vynuogių lapų.

Marinatui:

1l vandens
300ml obuolių sulčių
50g druskos
50g cukraus

Agurkus nuplikinti verdančiu vandeniu paskui perlieti šaltu vandeniu. Tada po vieną agurką vynioti į vynuogių lapus (lapus taip pat galima nuplikyti verdančiu vandeniu) ir glaudžiai dėti į stiklainius. Išvirti marinatą, supilti ant agurkų, palaikyti 8-10min, nupilti marintą į puodą ir vėl užvirti ir užpylus ant agurkų stiklainius uždaryti. Vynuogių lapai palaiko žalią spalvą ir duoda ypatingą skonį. Skanaus valgymo.

Marinuotos šparaginės pupelės

Reikės:

šparaginių pupelių

Marinatui:

1l vandens,
1 šaukštas druskos,
4 šaukštai cukraus,
6 šaukštai acto,
pipirų, gvazdikėlių.

Šparagines pupeles nuplauname, nupjaustome abu galiukus ir blanširuojame pasūdytame vandenyje apie 10-15min (1l vandens 1 šaukštas druskos). Išimtas pupeles nupilame šaltu vandeniu. Tada dedame į paruoštus, švarius stiklainius ir užpilame išvirtu marinatu. Stiklainius užsukame dangteliais. Skanaus!

Rasa iš Alytaus

------------------------------------------------------------------------

Norėčiau pasiūlyti marinuotų česnakų žiedkočių receptą:

Čili pipirai (švieži ar džiovinti ankštimis)
Vanduo, 1 litras
Cukrus, 3 šaukštai
Druska, 1 šaukštas
Actas, 150 mililitrų
Prieskoniai, marinavimui, 1 šaukštas

Į švarius stiklainius įdedame po vieną čili pipiriuką, sudedame susuktus žiedkočius. Iš nurodytų produktų išverdame marinatą ir juo užpilame česnakus, užsukame iškaintintais dangteliais. Per naktį paliekame dangtelias žemyn ir pridengus rankšluostukais ar kailiniais.

Kitą dieną jau galima nešti į vėsią patalpą. Puikus garnyras prie šašlyko ar grilio kepsnio, skanu jais kabinti įvairius padažus.

Žiedkočius geriausia pjauti birželio vidury, kol jie nesumedėję.

Skanaus!

Renata

-----------------------------------------------------------------------

Saldžiarūgščiai agurkai

2 l vandens
2 stiklinės cukraus
0,5 stiklinės druskos
0,5 l acto

Į stiklainius sudėti agurkus ir prieskonius (juodųjų serbentų lapus, česnaką, krapus, vyšnių lapus), užpilti verdančiu marinatu ir pasterizuoti (1 l stiklainį sterilizuoti apie 5-10 min).

Marinuoti svogūnai

1 litrui vandens:
250 ml acto
150-200 g cukraus
2 šaukštai druskos
4-6 lauro lapai
10-15 kvapiųjų pipirų

Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais, trumpai apvirti apba nuplikyti verdančiu vandeniu, užpilti atvėsintu marinatu ir palaikyti 6-8 valandas, po to dėti į stiklainius ir sterilizuoti. Tinka tiek žiemą prie įvairių mėsos patiekalų, tiek vasarą prie šašlykų.

Šparaginės pupelės

1 l vandens
8 šaukštai acto
6 šaukštai cukraus
1,5 šaukšto druskos

Šparagines pupeles 10 min pavirti, sudėti į stiklainius, užpilti verdančiu marinatu, sterilizuoti.

Ryžiai žiemai

2 kg pomidorų
5 vnt raudonosios paprikos
4 svogūnai
4 didelės morkos
0,5 stiklinės cukraus
250 ml aliejaus
200 gr ryžių
druskos pagal skonį (1 - 2 šaukštai)

Ryžius apvirti, kad būtų nepilnai išvirę, patroškinti aliejuje tarkuotas morkas ir svogūnus, sudėti pjaustytus pomidorus ir paprikas, cukrų, druską, patroškinti dar 10 min, sudėti ryžius ir viską troškinti dar 15 min. Troškinį sudėti į 0,5 l stiklainius ir 10 min sterilizuoti.

Inga

-----------------------------------------------------------------------
1. Marinuotos šparaginės pupelės su morkomis ir kaliaropėmis

Ingredientai:

2kg šparaginių pupelių
900g morkų
3-4 kaliaropės
1 paprika
šakelė citrininio baziliko
šakelė petražolės
krapo žiedynas

Marinatas:

1l vandens
5 valgomi šaukštai cukraus
2 valgomi šaukštai druskos
100ml 9% acto

Paruošimas:

Į stiklainio dugną dėti citrininį baziliką, petražoles, krapų, paprikos. Šparagines pupeles supjaustyti 3-4cm ilgio gabalėliais. Morkas supjaustyti griežinėliais. Kaliaropes supjaustyti kubeliais.

Pjaustytas pupeles virti 8-10 minučių, į vandenį įdėjus truputį druskos ir citrinos rugšties. Išvirtas pupeles iš karto dėti į stiklainį. Supjaustytas morkas ir kaliaropes blanšitruoti 4 minutes. Išgriebti ir iš karto dėti į stiklainį. Užvirtu marinatu užpilti paruoštas daržoves stiklainiuose. Sandariai uždaryti dangteliais. Šiltai apklojus palikti parai.

Žiemą atidarius daržoves daryti salotas pridedant virtų baltų pupelių ir marinuotų baravykų. Užpilti prancūzišku padažu arba paprasčiausiu majonezu pridedant patinkančių prieskonių.

2. Marinuotos šparaginės pupelės su moliūgu

Ingredientai:

1 kg šparaginių pupelių
300 g moliūgo
1 paprika

Marinatas:

1l vandens
3 valgomi šaukštai cukraus
1 valgomas šaukštas druskos
100 ml 9% acto

Paruošimas:

Į stiklainio dugną dėti skiltelę paprikos. Šparagines pupeles supjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir virti pasūdytame vandenyje 8-10 minučių. Moliūgą supjaustyti kubeliais, blanširuoti 2 minutes. Išvirtas daržoves dėti į stiklainius ir užpilti verdančiu marinatu. Sandariai uždaryti dangteliais. Šiltai apklojus palikti parai.

Audronė T., Vilnius

-----------------------------------------------------------------------

Šparaginių pupelių mišrainė su svogūnais ir morkomis

Reikės:

1 kg šparaginių pupelių
0,5 kg morkų
0,5 kg svogūnų
2 saldžiųjų paprikų
2 šaukštų druskos
5 šaukštų aliejaus
1 litro pomidorų padažo
8 šaukštų 9 % acto
3 šaukštų cukraus
saujelės petražolių lapelių
3 lauro lapų
10 pipirų

Darbo eiga

Nuplaukite šparagines pupeles, nupjaustykite galiukus, supjaustkite gabaliukais. Jas sudėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 15 min., nukoškite. Nuluptus svogūnus ir morkas susmulkinkite. Nuplaukite paprikas, išimkite sėklas ir jas supjaustykite kubeliais.

Daržoves pabarstykite druska ir pakepinkite aliejuje. Tada sudėkite į puodą, supilkite pomidorų padažą, actą, cukrų, susmulkintas petražoles, prieskonius ir troškinkite apie 15 min. Sudėkite į sterilius stiklainius ir užsukite.

Janina Misiūnienė

------------------------------------------------------------------------

Konservuotos šparaginės pupelės su morkomis

Šparaginės pupelės
Morkos
5 Pomidorai
2 galvos česnakų.

Šparaginių pupelių ir morkų galima dėti savo nuožiūra, aš dedu ir pupelių ir morkų po lygiai.

Marinatas:

2,5l vandens,
2 st. cukraus,
1š. druskos
1,5st. 9% acto,
1st aliejaus.

Pupeles ir morkas supjaustyti ir virti atskirai 15 min. Pomidorus pakaitinti nuimti odelę ir supjaustyti mažais gabaliukais, česnakus supjaustyti. Išvirti marinatą sudėti paruoštas daržoves ir dar pavirti 3 minutes. Tada sudėti į paruoštus stiklainius sandariai uždaryti . Skanaus.

Skaistė

------------------------------------------------------------------------

Noriu pasidalinti skaniausių paprikų, kokias tik esu ragavusi, receptu.

PAPRIKOS POMIDORŲ PADAŽE

3 kg. paprikų,
0,5 l pomidorų padažo,
0,5 l vandens
0,5 stiklinės cukraus,
0,5 stiklinės acto,
1 v.š. druskos,
2 v.š. aliejaus,
lauro lapai, kvapieji pipirai

Paprikas nuvalyti ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, bet ne smulkiai. Į puodą dėti supjaustytas paprikas, supilti pomidorų padažą, vandenį, cukrų, actą, druską, aliejų, įmesti keletą lauro lapelių, kelis pipirus. Leisti viskam užvirti ir virti apie 20-30 min. Tai puikiausias garnyras, labai tinka prie mėsos, ypač skanu su šašlykais.

Taip pat pamėginkit pasigaminti šių pomidorų.

KONSERVUOTI POMIDORAI

Pomidorų,
1 litrui marinato:
2 šaukštai cukraus,
2 šaukštai aliejaus,
1,5 šaukšto druskos,
1,5 šaukšto acto,
krapų, česnako, lauro lapelių, kvapiujų ir juodųjų pipirų.

Pomidorus imkit kietesnius, juos švariai nuplaukit. Mažesnių smulkinti nereikia, didesnius perpjaukit į keletą dalių. 0,5 l stiklainiui reikės 1 česnako skiltelės, šaukšto šviežaus smulkinto krapo, lauro lapelio ir po porą pipirų žirnelių. Sumeskit viską į stiklainį, dėkit pomidorus, tik nespauskit. Išsivirkit marinatą ir juo užpilkit pomidorų stiklainius. Dėkit stiklainius į puodą, pilkit šilto vandens ir kaitinkit apie 5 min. 90 laipsnių temperatūros vandenyje. Tokie pomidorai, kaip ir anksčiau aprašytos paprikos ilgai neužsilaiko.

Skanaus,
Simona P.

------------------------------------------------------------------------

Agurkai taupiems arba tiesiog "kriziniai"

Kodėl taupiems?

1) nereikia išmesti peraugusių agurkų,
2) reikia mažiau stiklainių ir dangtelių, nes pjaustytų agurkų į stiklainį telpa daugiau, pilnai užpildoma stiklainio talpa.

Reikės:

720 ml stiklainiui:

agurkai (puikiausiai tinka dideli, peraugę)
1 morka (pjaustyta griežinėliais ir labai trumpai apvirta)
1 svogūnas (pjaustytas griežinėliais)
4 kvepiantys ir 4 juodieji pipirai
2 šaukštai acto
1 šaukštelis druskos
3,5 šaukštelio cukraus
šiek tiek garstyčių (ant šaukštelio galo)


Sudedame į 720 ml stiklainį apvirtą ir supjaustytą griežinėliais morką ir svogūną, supjaustytus išilgai agurkus, pipirus, garstyčių miltelius, druską, cukrų, actą ir užpilame verdančiu vandeniu. Uždengti dangteliais ir pakaitinti apie 10 min kol agurkai įgaus gelsvą spalvą. Tada dangtelius sandariai uždaryti.

Paprasta, greita ir skanu. Agurkai būna traškūs net jei peraugę. Šį receptą naudojame jau penkeri metai.


Mindaugas

------------------------------------------------------------------------

Marinuoti agurkėliai (karnišonai)

Reikės:

mažų agurkėlių (karnišonų)

Marinatui:

4 l vandens;
18 šaukštų cukraus;
4 šaukštų druskos;
1,5 stiklinės acto;
universalaus prieskonių mišinio konservavimui.

Paruošimas:
Paruoštus agurkus sudėti į stiklainius. Įberti prieskonių (1 litrui – 1 šaukštas). Išvirti marinatą, tik nereikia pilti acto. Marinatu užpilti agurkus ir palaikyti 20 min. Po to marinatą nupilti ir vėl užvirinti. Likus minutei iki užvirimo, supilti actą. Šiuo marinatu užpilti agurkus ir užsukti stiklainius.

Skanaus
Jurgita

-----------------------------------------------------------------------

MARINUOTOS SALDŽIOSIOS PAPRIKOS SU CUKINIJA

Marinatui:

1l vandens
1stiklinė cukraus,
1stiklinė acto,
2 šaukštai druskos,
3-4 šaukštai aliejaus.

Puodą su marinatu užkaisti. Kai jis užvirs, suberti nuplautas, išvalytas supjaustytas paprikas ir cukinijas. Virti 10-15 min.Graibštu išimti daržoves, į stiklainius sluoksniais dėti stambiai pjaustytus česnakus, salierų lapus ir paprikas su cukinija. Užpilti marinatu ir užsukti dangteliais.

Skaistė

-----------------------------------------------------------------------

Ne visi žmonės gali valgyti konservus, pagamintus su acto rūgštimi. Aš siūlau pasigaminti konservų be acto, su natūralia rūgštimi (kaukazinėmis slyvomis).

MARINUOTI AGURKAI

Produktai:

maži agurkai,
1 skiltelė česnako,
100 g (gera sauja) kaukazinių slyvaičių,
krapų, vyšnių, juodųjų serbentų lapų,
morkų.

Marinatui:

1 l vandens,
50 g druskos,
20 g cukraus,
kvepiančiųjų pipirų, lauro lapelių, kalendos grūdelių.

Darbo eiga:

1. Į paruoštus 1 l stiklainius sudedame nuplautus ir nusausintus agurkėlius.

2. Sudedame krapus, vyšnių lapelius ir susmulkintą česnaką.

3. Į tarpus tarp agurkų sumetame kaukazines slyvaites, morkas.

4. Iš vandens ir nurodytų produktų išverdame marinatą (jo reikia virti apie ½ bendro stiklainių tūrio).

5. Agurkus užpilame verdančiu marinatu, stiklainius pridengiame dangteliais ir paliekame kol atvės.

6. Skystį nupilame, dar kartą užviriname, juo vėl užpilame agurkus ir sandariai uždarome.

7. Uždarytus stiklainius suvyniojame į antklodę, kad agurkai kuo lėčiau atvėstų. Taip laikome apie parą.

Pastaba: Šis marinavimo būdas tinka tik mažiems agurkėliams.

Dar siūlau pasigaminti iš cukinijos mano šeimos vadinamus "lietuviškus ananasus", nes konservų skonis tikrai kaip ananasų.

CUKINIJA SU SVARAINIAIS

Produktai: 

600 g cukinijos,
1 l 70- 100 g svarainių,
stiklainiui 100- 150 g cukraus,
0,5 l vandens.

Darbo eiga:

1. Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite apie 2 cm dydžio gabalėliais.

2. Juos sudėkite į stiklainius, o ant viršaus – skiltelėm supjaustytus svarainius.

3. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą.

4. Verdančiu sirupu užpilkite cukiniją stiklainyje, pridenkite stiklainį dangteliu ir palaikykite 15 – 20 min.

5. Po to skystį nupilkite ir dar kartą užvirinkite.

6. Jį vėl supilkite ant cukinijos ir svarainių, stiklainį sandariai uždarykite.

7. Stiklainį šiltai uždenkite.

Pastaba: Cukinijas galima pakeisti moliūgais, o svarainius – kaukazinėm slyvaitėm.

Skanaus!
Aldona

-----------------------------------------------------------------------

Kadangi artėja ruduo - grybų metas, tai siūlau paprastą, bet tikrai neprastą receptą grybautojams ir tiesiog grybų valgytojams.

Pasiėmę pintus krepšius,
Dėsime į juos mes lepšius,
O parnešę į namus,
Konservuosim - žiemai bus...


"Grybų karas" stiklainiuose


Reikės grybų,
o marinatui: 1 litrui vandens:
1 šaukštas cukraus,
1 šaukštas druskos,
1,5 šaukšto acto,
lauro lapeliai, pipirai


Taigi, pradedam darbą:

Vykstame į mišką rinkti
ar į turgų grybų pirkti.
Juos supjaustom ir nuplaunam,
dvidešimt minučių verdam.
O tada dar kart nuplaunam,
marinatą išsiverdam.
Į paruoštą marinatą
sudedam grybus ir verdam.
(Šikart dvigubai trumpiau,
minutėlių dešimt, ne ilgiau).
Taigi, ruoškim stiklainius,
greitai "grybų karas" baigtas bus.
Dedam grybus į stiklainį samteliu
ir iš karto užsukame dangteliu.
Štai ir viskas, darbas baigtas,
grybus šiuos pamėgs net vaikas.

Skanaus!

Jolanta

----------------------------------------------------------------------

Nykštuko agurkėliai

Įvairaus dydžio agurkus (gali būti dideli) sudedame į stiklainius, pridedame žalumynų kas kokius mėgsta: krapų , česnako skiltelių, vyšnių lapų, juodųjų serbentų lapų , galima dėti ir sauso prieskonių mišinio marinavimui pagal savo skonį. Pasiruošiame užpilą.

Užpilui reikės:

• 10 l vandens
• 1 stiklinės degtinės
• 1 stiklinės 9 % acto
• 0,5 kg druskos.

Į šaltą vandenį supilame druską , actą , degtinę ir viską maišome, kol ištirpta druska. Pasigamintu užpilu užpilame agurkus stiklainiuose ir uždengiame plastmasiniais dangteliais( tokiais, kur į vidų stiklainio įsigaubia). Stiklainius sustatome į didelį dubenį ir laikome kambaryje 3 dienas, po to išnešame šaltai. Galima išnešti šaltai iškart, tada agurkų skonis bus šiek tiek kitoks.

Pagal šį receptą rauginti agurkai visada būna kieti, traškūs, nuostabaus skonio ir kvapo.

Žiemą atidarius stiklainį visi namai pakvimpa maloniu raugintų agurkėlių aromatu.

Dalia

-----------------------------------------------------------------------

BAKLAŽANAS aliejuje

Sutinku su visais, kad baklažaną tituluoja daržovių karaliumi - man tai pati pačiausia daržovė. Siūlau vieną iš savo receptų ir jums.

1 kg baklažanų
poros galvų svogūno,
poros didesnių morkų,
apie 200 ml aliejaus (geriau alyvuogių),
malto juodojo pipiro, druskos.

Baklažanus nuplauname, nupjaustome galus, pepjauname pusiau ir verdame apie 5 min. sūdytane vandenyje (1 litrui mždaug 50 g druskos).

Apvirtus atvėsiname ir pjaustome griežinėliais. Griežinėlius kepame aliejuje apie 10 min. iškeptus apibarstome pipirais. į iškaitintus stiklainius sluoksniais dedame šiaudeliais pjaustytas morkas, svogūno žiedus ir baklažaną. Viską užpilame aliejumi, kuriame kepė baklažanai, sandariai uždarome ir stiklainius sterilizuojame apie 15 min.

PAPRIKOS su medumi

Konkurse radau daug panašių receptų, visgi kiekviena šeimininkė turi savajį - nuostabųjį:)

Manajam reikės:

1 kg paprikų,
1 v. š. druskos
6 v.š. skysto medaus
1 v.š. acto
1 litro vandens
lauros lapelio, pipirų žirnelių.

Nuvalytas ir supjaustytas paprikas apie 5 min. viriname užpile iš nurodytų produktų. Tada gabalėlius išgriebiame, dedame į sterilizuotus stiklainius ir užpilame skysčiu. per naktį laikome po šilta anklode:)


POMIDORŲ ir OBUOLIŲ marmeladas

Jei reikia gelbėt sodo ir šiltnamių derlių, kai niekas nebenori valgyt - siūlau virt marmeladą.

1 kg pomidorų
1 kg obuolių
1 kg cukraus
1 citrina

Citriną nulupame, supjaustome, išimame sėklas, pomidorus supjaustome riekelėmis, jei jų oda labai stora, reikėtų nuplikyti ir nulupti. Citriną ir pomidorus sutriname "blenderiu", gautą tyrę kaitiname, beriame skiltelėmis pjaustytus luptus obuolius (beje, dalį obuolių galima pakeisti slyvomis), užviriname ant mažos ugnies, pilame cukrų ir po truputį ilgai kaitiname, kol masė taps panaši į marmeladą. Sudėjus į sterilizuotus stiklainius, marmeladui nepakenktų naktį praleisti po šilta antklode:), o sulaukus žiemos nepakenks pasinaudoti idėja kažką nudžiuginti neįprastu skoniu:)

Skanaus visiems,

Dalia, Vilnius

-----------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)