Beatos receptai: „Mimoza“ ir Velykų boba

 (13)
Iš tiesų viskas priklauso nuo pavadinimo, ar gi ne taip? Galbūt todėl vis dar senu papratimu kai kurie patiekalai vadinami tradiciniais, dažniausiai prancūziškais, pavadinimais. Štai paprastas pavyzdys – pomme puree, kitaip tariant, bulvių košė prancūziškai. Iš karto elegantiškiau skamba. Ir sako, kad ji jau nebus tokia kaip močiutės puode ar skubančios mamos sumaišyta. Jei paprastam dalykui skiri pakankamai dėmesio ir atidumo, trukteli keletą kampučių, pradedant pavadinimu, rezultatas bus visai kitoks.
Beatos receptai: „Mimoza“ ir Velykų boba
© „Fotopastelė“ nuotr.

Trynių gardinimas – fantazijos reikalas

Toks yra ir vienas šio penktadienio receptas – kiaušiniai „Mimoza“, kitaip tariant, įdaryti kiaušiniai. Visi esame juos matę ir sutikę, gal net patys esate gaminę. Pamenu, mano vaikystės topas buvo šprotais įdaryti kiaušiniai. Variacijų galima surasti įvairiausių, o šis receptas yra tiesiog tobulas būdas paskutiniams margučiams parodyti tinkamą pagarbą, o jei dar konditeriniu švirkštu minkštą trynį į vidų išleisim, tai bus ir akiai, ir gomuriui malonu.

Man labai patinka ant jų pakrapinti daigintinių, konkrečiu atveju – daigintų ridikėlių, bet galima ir smulkiai pjaustytų agurkų. Trynius galima pagardinti įvairiais priedais, bet mano skonis vis tiek labiau į žuvies pusę linksta. Tinka ir gerai ištrinti tryniai su majonezu (arba aliejumi ir grietine), taip pat su krienais, citrinos sultimis ir tabasko padažu, o ant viršaus – lašišinių žuvų ikrais.

Beatos receptai: „Mimoza“ ir Velykų boba
© D.Urbonaitės nuotr.

Jums reikės:

6 (ar kiek turite) kietai virtų kiaušinių
2 šaukštų majonezo
Saujelės ridikėlių daigų
Žiupsnelio (ant peilio galo) ciberžolės ir maltos saldžiosios paprikos
Druskos, juodųjų pipirų

Gamyba:

1. Kiaušinius išilgai perpjauname pusiau ir atsargiai išimame trynius.

2. Trynius pertriname per sietelį. Ridikėlių daigus susmulkiname peiliu ir beriame prie trynių.

3. Į trynių masę beriame prieskonius (ciberžolę, saldžiąją papriką, druskos, juodųjų pipirų) ir sumaišome su majonezu. Masė turi būti kremo konsistencijos, tad jei ji atrodo per tiršta, įdėkite dar šiek tiek majonezo. Paragaukite, ar užtenka prieskonių.

4. Gautą kremą galime tiesiog arbatiniu šaukšteliu sudėti į baltymus arba tai padaryti pasinaudodami konditeriniu švirkštu – išspausti gėlytes ar kitus raštus.

5. Prieš patiekiant, įdarytus kiaušinius galite pabarstyti smulkintais ridikėlių daigais.

Velykų boba

Beatos receptai: „Mimoza“ ir Velykų boba
© D.Urbonaitės nuotr.

Štai ir antrasis mano pasiūlymas šventiniam stalui. Velykų kepiniai yra šventas dalykas, tikrai ne kitaip. Bronės močiutės Velykų boba – senas, geras, laiko patikrintas receptas. Šis perliukas gal ir pareikalaus šiek tiek daugiau laiko ar kantrybės,bet juk tam ir šventės, kad nustebintumėm patys save.

Reikės:

3 kiaušinių trynių
1 nedidelės stiklinės pieno (apie 175 ml)
500 g miltų
150 g cukraus pudros
75 g sviesto
30 g mielių
Žiupsnelio druskos
0,5 citrinos žievelės
Apie 300 g džiovintų vaisių (pavyzdžiui, razinų, abrikosų, figų)

Glaistui:

0.5 citrinos sulčių
100 g cukraus pudros
Saujos smulkintų džiovintų vaisių

Gaminame:

1. Džiovintus vaisius nuplauname ir užpilame karštu vandeniu, kad šiek tiek pabrinktų.

2. Šiek tiek pašildome pieną. Iš 2/3 miltų ir šilto pieno išsukame košelę. Į ją dedame mieles, 50 g cukraus pudros, gerai šaukštu išmaišome ir pastatome šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3. Trynius (kuo geltonesni tryniai, tuo gražesnė boba) atskiriame nuo baltymų. Dubenį su tryniais įstatome į kitą dubenį su šiltu vandeniu. Į trynius supilame likusią cukraus pudrą, išmaišome.

4. Išlydome sviestą. Supilame į išsuktus trynius su cukraus pudra ir viską sumaišome.

5. Kai mielių masė puodelyje pakyla, pasiruošiame stalą tešlos ruošimui. Likusius miltus suverčiame ant stalo ar į didelį dubenį, viduryje padarome duobutę – į ją pilame paruoštą masę su mielėmis, trynių, pudros ir sviesto plakinį, beriame druskelės ir nutarkuotą citrinos žievelę.

Pamažu, vis užpildami miltais iš kraštų, užverčiame tą šulinį ir minkome tešlą ir vieną gumulą. Tešlą reikia minkyti ilgai – kol nelips prie rankų. Jei tešla atrodo skystoka, pridėkite dar šiek tiek miltų.

6. Kai tešla suminkyta, nukošiame, nusausiname ir mažais gabalėliais supjaustome abrikosus, kitus vaisius. Razinų nepjaustome. Vaisių galima nepagailėti, rodos, jų įdedi daug, bet boba pučiasi, auga ir iškepus randi vos vieną kitą. Supjaustytus vaisius beriame ant tešlos ir išminkome, kad jie vienodai pasiskirstytų.

7. Paruošiame indą kepimui – bobą galima kepti aukštame emaliuotame puode ar moliniame, karščiui atspariame inde, kurį senovėje ir sudaužydavo iškepus. Jo kraštus ir dugną ištepame aliejumi ir atsakingai išklojame kepimo popieriumi – iškerpame dugną, tada ratu sukame popierių, kad padengtų visas kraštines ir būtų išlindęs į viršų. Kraštų nekerpame.

8. Į paruoštą puodą suverčiame tešlą ir paliekame valandai šiltoje vietoje pakilti. Kai tešla pakyla, įkaitiname orkaitę iki 180-170 laipsnių C ir kepame bobą apie 45-50 min. Patikrinimui pasiruošti ilgų medinių pagaliukų.

9. Iškepusią ir ataušusią bobą atsargiai išimame iš puodo.

Įdomiausia dalis – bobą perpjauti. Jei jos viduje yra skylė, sakoma, kad čia apsigyveno Dievas...

Beatos receptai: „Mimoza“ ir Velykų boba
© Š.Zurbaitės nuotr.

Daugiau Velykų šventei skirtų pynių, mėsos vyniotinių bei kitų receptų rasite mano interneto dienoraštyje www.beatosvirtuve.lt.

www.DELFI.lt
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Egzotiniai vaisiai: kaip juos išsirinkti, laikyti ir valgyti? (5)

Kivanas, pitaja, granadilja – daugeliui šie žodžiai skamba kaip rebusas, nors iš tiesų tai itin gurmanų mėgstami egzotiniai vaisiai. Šiuos ir kitus tropinius vaisius pamačius prekybos centre, daugeliui kyla begalė klausimų: kaip juos valgyti, su kuo derinti, kaip išsirinkti prinokusį vaisių, kur juos laikyti – šaldytuve ar kambario temperatūroje?

Varškės apkepas kitaip (1)

Šis varškės apkepas turi traškią kepurę, viduje – purus, tirpstantis burnoje. Su grietine tiks kaip pietų ar vakarienės patiekalas, bet puikiausiai tiks ir kaip desertas, jei grietinę pakeisite plakta grietinėle ar uogiene, šokoladu. Mano atradimas – vafliai tešloje ir avižiniai dribsniai kepurei. Vaflių lakštus smulkinu rankomis iki nedidelių trupinių.

Trinti pomidorai žiemai (2)

Vienas paprasčiausių man žinomų būdų konservuoti pomidorus žiemai. Dėl mažo prieskonių kiekio išlieka natūralus pomidorų skonis, todėl žiemą ypatingai skanu prisiminti vasarą, gardžiuojantis kaip šviežių pomidorų skoniu.

Greitai pagaminamas nekeptas „Oreo“ sausainių tortas (8)

„Aurimėlio virtuvė“ kviečia paskanauti! Gal pasigaminsite rugsėjo 1-ajai?

Cukinijų kamuoliukai

Ar jums dar draugai primygtinai nesiūlė cukinijos? Pas mus namuose jų jau guli gal penkios.. Užsikrėčiau mintimi surasti kokį jų “naikinimo” būdą. Aišku galima kepti cukinijų blynelius, omletą ar fritatą su cukinijomis, marinuoti jas, bet šie variantai man kiek neįdomus, nes labai žinomi. Pasikuitus po įvairius receptus, radau cukinijų keksiukus ar kamuoliukus. Dalinuosi šiuo puikiu būdu, kur cukinijos recepte yra pagrindas.