Dabar, aptikusi kinietiškų kopūstų gera kaina, visada nusiperku ir užraugiu 2-3 stiklainius. Skonis iš tiesų nustebins, jis neprimena tradicinių raugintų kopūstų, tai labiau rytietiškas skonis. Valgome juos su viskuo, kam tinka raugintų daržovių garnyras, tik, deja, bandyta virti sriuba buvo ne itin vykusi…

Labai smagu, kad netgi neturintys savo daržo gėrybių ar prieskonių viską gali nusipirkti prekybos centre ir pasigaminti tikrai originalaus patiekalo.

Naudojama tik baltoji kopūsto dalis, 2 litriniams stiklainiams reikės apie 1,5 kg kiniško kopūsto.

Nupjaunu žaliąją dalį, ją sunaudoju salotoms. Tuomet atskiriu lapus, nupjaustau šoninius lapelius taip, kad liktų tik balta dalis. Supjaustau kvadratais.

Stiklainius gerai išplaunu karštu vandeniu (rauginant stiklainių kaitinti nereikia), į kiekvieną beriu 1 v.š. rupios druskos (su kaupu),
1 v.š. prieskonių konservavimui mišinio (arba 2 lauro lapus, krapų kotų, 4-5 juodųjų pipirų grūdelius, kalendros sėklų), 5-6 labai plonai supjaustytas česnako skilteles.

Užverdu virdulį su vandeniu ir kriauklėje nuplikau plastikinius dangtelius.

Vis paspaudžiant, sudedu kopūstą, stiklainius iki pat viršaus užpilu kuo šaltesniu vandeniu (tinka ir iš čiaupo), dengiu dangtelius ir palieku kambario temperatūroje bent 4-5 dienoms. Tuomet jau nešu į rūsį. Jei neturite rūsio, stiklainius drąsiai galite laikyti kambario temperatūroje.

Rūsyje kopūstas įrūgsta per mėnesį, kambaryje, manau, dar greičiau.