Bananų pyragas

Bananai, rudasis cukrus ir romas turi tiek daug bendra (prisiminkite bendrą jų tropinę kilmę), kad nenuostabu, jog jie drauge vainikuoja šį puikų desertą. Šiam receptui reiktų rinktis vos prinokusius bananus; jei rinksitės pernokusius, pyrage jie tiesiog ištirps.

6-8 porcijoms reikės:

Tešlai:

1 3/4 stiklinės miltų,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
1/2 šaukštelio cinamono,
1/2 šaukštelio malto muškato,
1/4 šaukštelio druskos,
3/4 pakelio suminkštinto nesūdyto sviesto,
3/4 stiklinės smulkaus cukraus,
2 didelių kiaušinių,
1 šaukšto tamsaus romo,
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto,
3/4 stiklinės pieno.

Papuošimui:

3/4 pakelio nesūdyto sviesto,
3/4 stiklinės šviesaus rudojo cukraus,
2 šaukštų tamsaus romo,
3 didelių bananų, perpjautų išilgai ir supjaustytų gabalėliais.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, per vidurį įdėję groteles. Keptuvėje vidutinėje temperatūroje ištirpinkite sviestą, tuomet įmaišykite rudąjį cukrų, romą, žiupsnelį druskos ir kaitinkite maišydami keturias minutes. Supilkite į kepimo formą ir ratais sudėliokite bananus, bandydami sutalpinti tiek gabalėlių, kiek tik galima.

Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą ir druską. Elektriniu mikseriu dideliu greičiu išplakite sviestą ir cukrų, kol gausite šviesią purią masę. Po vieną sudėkite kiaušinius, gerai suplakdami po kiekvieno. Įmaišykite romą ir vanilę.

Sumažinkite greitį ir supilkite miltų mišinį per tris kartus, kaitaliodami su pienu, kol gausite vienalytę masę. Supilkite tešlą ant bananų, išlyginkite viršų ir kepkite, kol viršus pageltonuos, o įkišus degtuką jis ištraukiamas sausas, apie 40-45 minutes. Palikite penkioms minutėms, tuomet uždėkite lėkštę ant kepimo formos ir apverskite pyragą į lėkštę. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros.

Blyneliai su bananais

Reikės:

3 kiaušinių
1 st. pieno
100 ml vandens
1/2 pakelio vanilinio cukraus
3 bananai
miltų tiek, kad gautųsi tešla

Į indą sudėti visus produktus ir išplakti mikseriu. Į keptuvę pilti aliejaus (truputį), dėti norimo dydžio blynelius ir ant viršaus pjaustyti banano, apkepti iš abiejų pusių. Skanauti su medumi.

Kepti bananai sezamų sėklose

4 porcijoms reikės:

4 bananų
50 g sezamų sėklų
50 g medaus
30 g sviesto
Muskato miltelių pagal skonį
Mėtų lapų papuošti

Bananus supjaustyti maždaug 4 cm ilgio gabalėliais, apvolioti ištirpdytame meduje, apibarstyti muskato milteliais ir apvolioti sezamų sėklomis. Tada kepimo indą ištepti sviestu ir išdėlioti bananus. Kepti 15–20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C temperatūros.

Bananai kokoso piene

Reikės:

4 bananų
350 ml kokosų pieno
2 šaukštų cukrus
žiupsnelis druskos
1/2 šaukšto apelsinų vandens
žiupsnelis mėtų
1 saujos migdolų riešutų

Gaminimas

Bananus nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Suberkite į puodą su kokosų pienu, druska ir cukrumi. Užvirkite ir pavirkite 1 minutę. Pašlakstykite apelsininiu vandeniu, suberkite susmulkintas mėtas ir supilkite į lėkštes. Migdolus paskrudinkite keptuvėje, paskui sutrinkite iki trupinių. Riešutų trupinukais pabarstykite bananus ir patiekite.

Degančio banano desertas

Norime su jumis pasidalinti bananiniu desertu su ledais, kurio gamyba labai panaši į klasika jau tapusio banana split deserto gamybą. Tik nenaudosime riebiosios grietinėlės, o gaminamą desertą dar „pakaitinsime“ degančio saldaus likerinio gėrimo liepsna.

1 porcijai reikės:

1 banano
kelių didelių šaukštų ledų
50 ml Grand Marnier arba Cointreau likerinio gėrimo

Gaminimas:

Nulupkite bananą ir įdėkite į karščiui atsparią lėkštę. Į lėkštę, apipildami banano viršų, įpilkite ~30 ml likerinio gėrimo ir uždengę lėkštę folija pašaukite į iki 240 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti reikia ~20 min. Bananas turi suminkštėti, tad jei jis bus didesnis, kepimui gali prireikti dar dešimties minučių.

Iškepus bananui, nuimkite nuo lėkštės foliją ir įpilkite likusį likerinį gėrimą (~20 ml). Jį uždekite ir leiskite liepsnai pačiai užgesti. Užgesus į lėkštę įdėkite mėgstamų ledų ir patiekite. Jei mėgstate „šlapesnius“ desertus, ledus galite įdėti dar prieš padegant – liepsnoje ledai aptirps, susimaišys su likeriu ir turėsite daugiau padažo. Skanaus!

(Už receptą dėkojame HDlife)

Bananų ir varškės keksiukai

Ne kartą svečiuose ragavau bananinių keksiukų, bet išsikepti jų namie kažkodėl niekada neateidavo į galvą. Kol atsirado trys bebaigią gyvenimą bananai, kuriuos reikėjo skubiai realizuoti. Tuomet prisiminiau, kad man ragautuose keksiukuose kažko trūko, todėl vieną iš klasikinių receptų sugalvojau papildyti varške. Keksiukai gavosi labai drėgni, purūs. Tik, kaip visi kepiniai su “sunkiais” ingredientais, iškepę subliūkšta…

Tiesiai į kombaino indą su S peiliais dedu 100g plonai supjaustyto sviesto 180g (1 standartinį pakelį) riebios varškės 3 griežinėliais pjaustytus bananus 1st cukraus 1aš vanilinio cukraus 3 kiaušinius 2aš kepimo miltelių Jungiu kombainą 1-2 minutėms. Jei maišytumėte rankomis, tuomet sviestą reikėtų ištirpdyti ir atvėsinti, sumaišyti su cukrumi, tuomet įmušti kiaušinius, vėl maišyt, sudėti pertrintą varškę ir vėl maišyti…

Gautą masę sumaišau su 1,5 st. kvietinių miltų

Keksiukų formą iškloju popierinėmis formelėmis ir į jas dedu po du valgomus šaukštus tešlos. Keksiukai kepa apie 25-30 minučių. Iš šios normos gaunasi 18 keksiukų. Patarimas – į tešlą galima dėti aguonų ar kokosų drožlių, taip pat tinka ir šviežios uogos. O jei mėgstate kardamoną, galite pagardinti tešlą žiupsneliu jo miltelių.

(Už receptą dėkojame Kūmutės virtuvei)

Šokoladinis vyniotinis su bananais
Šokoladinis vyniotinis

8 – 10 porcijų reikės:

100 gramų miltų,
100 gramų ir vienas šaukštas cukraus,
4 kiaušiniai,
2 šaukštai kakavos miltelių,
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės,
4 bananai,
250 ml 35 proc. riebumo grietinėlės,
pusės citrinos sulčių,
100 gramų juodojo šokolado.

Kaip gaminti:

1. Išplakite kiaušinius su 100 gramų cukraus ir tarkuota citrinos žievele. Suberkite miltus, kakavos miltelius, gerai išmaišykite. Išliekite tešlą kepimo skardą, ištiestą kepimo popieriumi ir išteptą sviestu. Kepkite 8 minutes 180 laipsnių kaitrumo orkaitėje. Išimkite karštą paplotį ant virtuvinio rankšluosčio. Apibarstykite 1 šaukštu cukraus, susukite ir palikite atvėsti.

2. Šokoladą sulaužykite smulkiais gabalėliais. Iki putų išplakite grietinėlę. Bananus su citrinos sultimis trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su grietinėle ir šokolado gabalėliais.

3. Išvyniokite susuktą kepinį, ant viršaus užtepkite įdarą ir vėl susukite. Galima apibarstyti tarkuotu šokoladu.

Bananinis kokteilis

Reikės:

1 banano
200 ml pieno
1 šaukštas cukraus
1/2 šaukštelis vanilinio cukraus

Gaminimas

Bananą nulupti, suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldymo kameroje apie 25 min. Paskui stambiai supjaustyti ir sumaišyti su likusiais ingredientais. Viską sutrinti iki vientisos masės. Patiekti supilsčius į aukštas stiklines. Galima papuošti mėtų lapais.

Šilkinė ryžių košė
Šilkinė ryžių košė

Geriausiai šiai košei tiks apvalieji ryžiai.

Reikės:

200 g ryžių
600 ml pieno
100 ml grietinėlės
1 šaukšto sviesto
žiupsnelio druskos
2 šaukštelių cukraus
1 banano

Gaminimas

Ryžius perplaukite šaltame vandenyje ir suberkite į puodą su pienu. Virkite ant labai mažos ugnies 20-30 minučių. Įberkite druskos, cukraus, vanilinio cukraus, įpilkite grietinėlės ir sudėkite sutrintą bananą. Virkite vis pamaišant dar 5 minutes. Įdėkite sviesto, išmaišykite.

Bananų debesėliai

150 g bananų
15 g krakmolo

Padažui:

40 g braškių trintų su cukrumi
40 g konservuotų trintų persikai

Tešlai:

200 g kiaušinių baltymų
50 g krakmolo
50 g kvietiniai miltų

Papuošimui:

5 g cukraus pudros

1 šakelė mėtos

Gaminimas

Bananus supjaustykite 1,5 cm dydžio gabalėliais ir apvoliokite krakmole. Desertų tešlai paruošti mikseriu išplakite kiaušinių baltymus, tada sudėkite krakmolą ir vėl plakite iki vientisos masės.
Mikseriu suplakite tešlą ir iš jos aplink bananų gabalėlius formuokite į spurgas panašius rutuliukus. Juos sudėkite į iki 170 laipsnių įkaitintą gruzdintuvę. Kepkite, kol rutuliukai taps gelsvai rudi. Paruoštą desertą sudėkite į lėkštę, pabarstykite cukraus pudra ir papuoškite mėtos šakele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt