Kuo didesnis, kuo įvairesnis sodas, tuo daugiau jame augs augalų (nesvarbu, gėlių ar daržovių), tuo daugiau jėgų ir laiko teks atiduoti priežiūrai. Tad plotas lemia ne viską. Kartais mažą sodelį reikia prižiūrėti kur kas labiau nei visą sodybą.

Miestuose kartais ir mažas sodelis – didelė prabanga. Gerai, jei prie namo galima pasodinti medį arba krūmą. Nedaug vietos želdiniams lieka ir buvusiuose kolektyviniuose soduose, kur statomi gyvenamieji namai. Tokių mažų sklypelių į atskiras zones nesuskirstysite. Turintys didesnius sklypus ar sodybas šeimininkai privalo planuoti, kiek vietos skirti priesodybiui, dekoratyviniams želdiniams, poilsio zonai, sodui, daržui. Sklypo skirstymas į zonas padeda tikslingai panaudoti visą teritoriją.

Gyvenamasis namas retai stovi pačiame sklypo viduryje. Jei įmanoma, geriau jį statyti toliau nuo gatvės, taip, kad į gyvenamąsias patalpas kristų kuo daugiau saulės šviesos. Pageidautina, kad priešais langus ir duris nebūtų kaimynų ūkinių pastatų.

Jei gyvenamasis namas yra netoli gatvės, tuščią plotelį tarp jų geriausia skirti dekoratyviniams želdiniams. Pagalvokite, kaip norite atsitverti nuo triukšmo, praeivių ir gretimų sodų. Jei namas yra gana toli nuo gatvės, o priešais jį – pakankamai didelis tuščias plotas, čia užteks vietos ne tik dekoratyviniams želdiniams, bet ir poilsio zonai.

Patogiausia, kai poilsio zona yra prie pat namo, tarsi jo tęsinys (nesvarbu, kurioje vietoje). Joje statomi lauko židiniai, suoleliai ir staliukai, kasami dekoratyviniai tvenkinėliai ir plaukymo baseinai, įrengiamos vaikų žaidimo aikštelės. Poilsio zonos dydis gali būti labai įvairus. Nesistebėkite, jei kur nors pamatysite ja virtusį visą sklypą. Šios zonos dydis priklauso nuo šeimos poreikių.

Vietos sodui ir daržui kiekvienas šeimininkas taip pat skiria pagal savo poreikius. Miestiečiams dažniausiai pakanka nedidelio sodelio ir kelių lysvių daržovėms. Kartais iš daržo lieka tik prieskoninių augalų kampelis, o sodo vaismedžiai ir vaiskrūmiai susilieja su dekoratyvine ir poilsio zona. Jei norite patys užsiauginti daržovių, kiekvienam šeimos nariui skirkite apie 50 m2 daržo.

Dauguma žmonių minimaliomis pastangomis stengiasi pasiekti maksimalių rezultatų. Tačiau visada svarbu paskaičiuoti, kiek laiko bus realiai sodininkaujama, ar sodas netaps našta. Juk lengviau prižiūrėti natūraliai augančius ne itin reiklius kultūrinius augalus. Retus, egzotiškus ir lepius augalus, jų derinius galima sodinti tik tokiu atveju, jei jie tinkamai prižiūrimi. Rūpestingai prižiūrėti būtina ir daržoves, ypač šiltnamines.

Tad įvertinę sklypo struktūrą, dirvožemį ir savo galimybes pamėginkite ant popieriaus lapo nusibraižyti planą. Pažymėkite, kur ką statysite, kasite, sodinsite. Galite trinti ir piešti vėl, augalus „persodinti“ daugybę kartų.

Nebijokite sugaišti daug laiko, ypač dabar, žiemą. Kai pavasarį griebsitės kastuvo, perkelti į kitą vietą pasodintus želdinius bus nelengva. Jei nepasitikite savo jėgomis ir išmone, Jums visada padės specialistai apželdintojai. Vis dėlto gražiausias ir jaukiausias sodas yra tas, kurį kuriant sutaps sodo šeimininko norai ir apželdintojo pasiūlymai.