Pagrindinis rūpestis rugpjūčio mėnesį – daugiamečių augalų dalijimas ir persodinimas. Šiuo metu paprastai dalijami bijūnai, delfinijumai, flioksai, dauguma raktažolių rūšių.

Optimalus laikas lelijų persodinimui – nuo rugpjūčio vidurio iki pabaigos.

Rugpjūtį ir rugsėjo pradžioje į gėlynus sodiname dvimečių sodinukus, kuriuos pasėjome pavasarį ar vasaros pradžioje. Į gruntą sėjame šiuos daugiamečius augalus: šilagėles, burbulius ir kitas.

Rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje galima sodinti ir persodinti raganes su sumedėjusiais stiebais.

Taip pat rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje prasideda smulkiasvogūninių ir svogūninių augalų sodinimas. Pirmiausia reikia sodinti smulkiasvogūninius: sciles, žydres, krokus, sniegžydres.

Rugsėjo antro dešimtadienio pradžioje sodinami narcizai. Maždaug po savaitės po narcizų galima sodinti hiacintus. Paskutinės sodinamos tulpės – rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje.

Geriausias laikas skiepytoms rožėms sodinti yra ruduo (nuo rugsėjo 1 iki spalio 10 dienos). Daugelis sodininkų baiminasi sodinti jas rudenį, manydami, kad krūmas iki žiemos nespės įsitvirtinti. Tačiau taip nėra. Jeigu rožės pasodinamos laiku, tai iki žiemos uždengimo jos spėja įsišaknyti ir pavasarį greičiau pradeda augti.

Rugsėjis-pirmas spalio dešimtadienis tinka daugelio medžių ir krūmų sodinimui. Svarbiausia yra spėti pasodinti ne vėliau kaip likus mėnesiui iki dirvožemio užšalimo. Šalčiams neatsparių medžių ir krūmų sodinukų rudenį geriau nesodinti.

Iki spalio pabaigos galima sodinti pakalnutes. Spalį sodinti jas patariama tuose rajonuose, kur žiemą netrūksta sniego, kitaip augalai gali nukentėti ar iššalti. Atėjus tikriesiems šalčiams pirmamečius sodinukus būtina užmulčiuoti durpėmis ar kompostu.

Pradedame ruoštis vėlyvo rudens dekoratyvinių vienmečių ir daugiamečių augalų sėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją