Paroda „Baldai“ vyks spalio 6-9 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Joje dalyvauja per 100 įmonių iš Lietuvos, Baltarusijos, Čekijos, Italijos, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Vokietijos, Turkijos.

„Šiemet paroda pirmą kartą vyksta rudenį – būtent tuo metu, kai visi per vasarą statę, remontavę ir atnaujinę būstą pradeda jį įsirenginėti, ieškoti naujų idėjų, patraukliausių sprendimų. Pirmą kartą šiais metais kartu su paroda „Baldai“ vyks ir visiems apie naują būstą svajojantiems aktuali „Būsto mugė“, taip pat specialistams skirta „Archzona“. O visi, ieškantys naujų idėjų ir įkvėpimo čia ras ne tik ką apžiūrėti, įsigyti, bet ir ką nuveikti net ir su pačiais mažiausiais šeimos nariais“, – apie prasidėjusią parodą sako „Litexpo“ projektų vadovė Lilijana Dirsienė.

Nugenėti medį per 16 sekundžių

Medkirčio darbas – pasauliniu mastu pripažįstama sporto rūšis. Geriausias Lietuvos atstovų pasiekimas tarptautiniuose čempionatuose – 30 šakų medžio nugenėjimas vos per 16 sekundžių. Parodoje „Baldai“ bus galima išvysti azartiško medkirčių sporto rungtis.

„Nedaug kas žino, kad yra tokia sporto rūšis ir net rengiami pasauliniai čempionatai. Yra penkios pagrindinės rungtys, iš kurių Vilniuje demonstruosime tris: grandinės keitimo, kombinuoto pjaustymo ir šakų genėjimo rungtis. Pastaroji itin mėgstama žiūrovų ir labai azartiška“, – pasakoja Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos lektorius, profesijos mokytojas ekspertas Arūnas Jurkonis.

Jo teigimu, pasauliniuose čempionatuose Lietuvos atstovai nuolat patenka į geriausiųjų penketukus ar dešimtukus. Geriausiu Lietuvos medkirčiu tituluojamas Romas Balčiūnas bus vienas iš tų, kuris parodos lankytojams demonstruos savo įgūdžius.

Pamatykite, kaip gimsta minkštas baldas

Kauno kolegijos Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto dekanas Giedrius Pilkis sako, kad šiemet parodoje įsikūrė tikras baldų fabrikas, kuriame lankytojai gali savo akimis pamatyti, nuo ko prasideda ir kaip gimsta minkštas baldas.

„Visus norinčius kviečiame gyvai stebėti, kaip gimsta minkštas pufas. Keliolika mūsų kolegijos studentų demonstruos visas proceso grandis nuo medinio karkaso sumontavimo iki minkštinančių medžiagų ir siuvinio apmušimo. Taigi, bet kada atėję į mūsų baldų fabriką galite stebėti ir susipažinti su visomis gamybos grandimis, domėtis, užduoti klausimus“, - sako G.Pilkis.

Paklaustas, kiek baldų planuojama pagaminti, dekanas sako, kad pernai parodomosios baldo gamybos efektyvumas per parodos laiką išaugo net 6 kartus.

„Pernai pirmą parodos dieną pagaminome 5 baldus, o paskutinę – beveik 30. Tai akivaizdi iliustracija, kaip įgunda meistrai, o įvaldžius procesus darbo produktyvumas išauga net kelis kartus. Tas pats yra ir realiuose baldų fabrikuose“, – teigia G.Pilkis.

Etno elementai interjere – modernios tautiškumo variacijos

Šalia naujų baldų ar apšvietimo sprendimų siūloma atkreipti dėmesį į etno motyvų panaudojimą interjere.

„Egzistuoja tam tikras paradoksas – žavimės ir vertiname įvairių užsienio tautų liaudies motyvus ir estetiką, dabiname savo namus Azijos ar Pietų Amerikos motyvais dekoruotais daiktas, nes tai kvepia egzotika. Tačiau savus etnografinius elementus, raštus, audinius ar medžiagas nepagrįstai nuvertiname“, – sako žurnalo „Namas ir aš“ redaktorė Aušra Narkeliūnienė.

Pasak jos, modernus etno stilius jau keletą metų įvardijamas kaip itin ryški tendencija ir vis daugiau lietuvių menininkų semiasi įkvėpimo būtent iš lietuviškų tautinių motyvų, naudoja autentiškas tekstilės ar medžio apdirbimo priemones.

„Nebūtina ieškoti etno motyvų kituose kraštuose – lietuviški stilizuoti ir dekoratyvūs raštai deramai papuoš net minimalistinį būstą. Tai galimybė susikurti ypatingą, nepakartojamą ir individualų interjerą. Tinkamai panaudotos tautiškumo, identiteto apraiškos toli gražu ne pasendina ir nubloškia interjerą į XIX a., bet sušildo būstą, padeda išvengti monotonijos ir tarsi perkelia mus į tuos laikus, kai viskas buvo tikra – medis, geležis, lininiai audiniai, vilna“, – antrina žurnalo „Namas ir aš“ ekspozicijos „Tendencijos“ autorė, dizainerė Žaneta Smailienė.

„Namas ir aš“ ekspozicijoje bus galima ne tik pamatyti, kaip moderniai suskamba menininkų kūriniai, šiuolaikiškai interpretuojantys tautinius motyvus ar tekstūras, bet ir patiems susikurti įvairių raštų ir perkelti juos ant šiuolaikinių ar restauruotų baldų. Ekspozicijoje veiks kūrybinės dirbtuvės, kurių metu parodos lankytojus konsultuos ir galimybes šiuolaikiškai restauruoti baldus pademonstruos bei išmėginti leis dizaineriai ir dažų specialistai.

Naujas gyvenimas seniems daiktams – pasigaminkite patys

Dar vienos kiekvienam parodos lankytojui prieinamos dirbtuvės, kuriose siūloma naujam gyvenimui prikelti nebenaudojamus daiktus ar medžiagas, – socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ organizuojamos antrinio, arba trash dizaino dirbtuvės.

„Demonstruojame, kaip realiai gali atrodyti erdvė, kurioje kiekvienas elementas yra perdirbtas, jau pabuvęs kažkuo kitu. Parodoje įrengėme kavinę ir poilsio zoną, kurios baldus, barą ir visas interjero detales antram gyvenimui prikėlė „Kūrybos kampas 360°“, „Sentimento“ ir Vilniaus dailės akademijos, Kauno fakulteto Pramoninio dizaino katedros studentų jungtinės pajėgos. Taip pat kviesime parodos lankytojus šioje erdvėje klausytis paskaitų ir pranešimų, dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse „NEšiukšlės“, kuriose patys galėsite pasigaminti naujų daiktų. Atsineškite savo interjero detalę, kurią su mūsų pagalba patys iš karto atnaujinsite“, – sako atsakingą vartojimą propaguojančios iniciatyvos vadovas Giedrius Bučas.

Paroda „Baldai“ vyks spalio 6-9 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją