Šiuolaikinėms medinėms grindims gaminti naudojama daugybė meninių sprendimų ir inovatyvių technologijų. Daug dėmesio skiriama atskirų grindlenčių sujungimams, tarpų užpildymui ar netgi medienoje esančių defektų apipavidalinimui, rašo interiorzine.com.

Vis dėlto yra viena jokių abejonių nekelianti tendencija – grįžtama prie natūralumo. Patartina rinktis tvirtas medžio masyvo grindis, kurios nereaguos į aplinkoje esančią drėgmę. Provincialiam stiliui būdingas baltumas ir pasteliniai atspalviai, gilios tamsios spalvos, išsaugoti nelygumai ir kiti defektai, primenantys apie natūralią šios medžiagos kilmę.

Ne veltui sakoma, kad gamta – tai geriausias dizaineris. Būtent dėl šios priežasties į interjero aktualijas grįžta senamadiškos medinės grindys ir natūralūs paviršiai. Pavyzdžiui, australų grindų dangos gamintoja „Mafi“ vadovaujasi būtent šiais principais ir iš 13 Centrinėje Europoje augančių medžių sukūrė natūralių atspalvių ir pavidalų medines dangas.

Dar vienas „Mafi“ dizainerių požiūrio į medines grindis aspektas – terminis dangos apdorojimas, suteikiantis galimybę išsaugoti išskirtinę kiekvieno rąsto spalvą ir jungti juos į įvairias galimas kombinacijas. Naudodami ekologijai nekenkiančius acto pagrindu pagamintus „baltus klijus“ gamintojai palengvina grindų klojimo procesą ir suteikia galimybę sumontuoti grindinio šildymo sistemą nekenkiant aplinkai ir nesileidžiant į kompromisus dėl estetikos.

1857 m. įsteigta švedų įmonė „Kahrs“ specializuojasi medienos gaminių srityje ir kuria naujas kolekcijas, kurių pagrindas – balta spalva. Du nauji grindų dangos dizaino sprendimai, sukurti bendradarbiaujant su kitais dizaineriais, atitinka naujų rinkų, ypač esančių Centrinėje Europoje, poreikį, taigi „Whiter Shade of Pale“ ir „Soft Wave“ grindų dangos – tai lankstus ir meniškas atsakas į grindų dangos rinkoje juntamą poreikį.

Taikydami skirtingas ir inovatyvias medienos apdirbimo technikas „Kahrsoffer“ dizaineriai kuria produktą, kuris atrodo natūraliai, gaiviai ir šiek tiek primena kaimą. Pavyzdžiui, „Domani Collection Druma“ kolekcijos medinėse dangose sąmoningai paliktos medienos apdirbimo metu atsiradusios žymės tokiu būdu suteikiant produktui ir supančiai aplinkai natūralumo dvelksmą.

Dar viena medžiaga, sugrįžusi į madingiausių tendencijų sąrašą, - tai kamštmedis. Itin praktiška, plastiška, garsą ir temperatūrą koreguojanti medžiaga padeda itin šiuolaikiškai pažvelgti į grindų dekoravimą ir dizainerių labai sėkmingai pritaikoma praktiškai.

Patraukli ir tuo pačiu labai moderni „Wicanders Artcomfort Reclaimed“ kolekcija, kurią pristatė portugalų grindų dangos gamintojas „Amorim“ siūlo tiesiai ant kamštmedžio perkeltas medienos ir akmens dekoracijas. Įspūdingas rezultatas pasiekiamas pasitelkus itin modernias technologijas.

Ekologiško dizaino, kurio esmė – ekologiškų ir perdirbtų medžiagų panaudojimas, įkvėpta grindų dangos gamybos įmonė „Reclaimed“ pristatė kolekciją, kuri žavi ne tik savo stilingumu, bet ir ypatingu požiūriu į grindų dangą. Itin įspūdingai atrodanti erdviose patalpose kamštmedžio danga pasižymi nepakartojama struktūra ir funkcionalumu.

Kita abejingų nepaliekančioje „Amotim“ sukurtoje grindų dangų kolekcijoje pavadinimu „Authentica“ pristatomos iš tiesų revoliucinės grindų dangos iš vinilo. Natūralumas ne tik tampa šių dienų aktualija, bet ir poreikiu grindų dangų rinkoje. Formos ir tekstūros gali būti skirtingos, jos gali būti įvairiai kombinuojamos ir derinamos sukuriant didžiulę variantų įvairovę, tačiau ekologinės pusiausvyros išlaikymo poreikis išlieka visada.

Šiuolaikinėse grindų dangų spalvų paletėse akivaizdžiai dominuoja žalsvi atspalviai, ne ką mažiau aktuali ruda ir pilka, primenanti apie žemės ir akmens harmoniją. Tiesa, baltumas jokiais būdais nėra nugrimzdęs į nebūtį! Rankų darbo dirbiniai dizaino pasaulyje užima itin svarbią vietą, akcentuojamas grožio šaltinis – gamta.

Pagrindinis siekis – į urbanistinę erdvę ir modernią dinamiką perkelti aplinką tausojančius ir pusiausvyros negriaunančius dalykus.
Dizainerę Patricia Urquiola Versalio rūmų interjeras ir jo rafinuotas parketas įkvėpė sukurti naują medinių grindų dangos kolekciją pavadinimu „Bisquit for Listone Giordano“. Duoklė tradiciniam estetiškumui ir romantika dvelkianti praeitis šioje kolekcijoje puikiai apjungta su išskirtiniu žaismingu stiliumi ir šiuolaikiniu išraiškingumu.

Kurdama šią kolekciją P. Urquiola nevaržomai eksperimentavo su tradicinio parketo linijomis ir formomis, kol pasiekė trokštamą elegantiškos, tačiau tuo pačiu ir minimalistinės dangos rezultatą, kerintį švelniomis linijomis ir žaismingumu.

Šioje kolekcijoje nedideli trūkumai pateikiami kaip papildomos vertės suteikiantys elementai, netobulumai virsta šarmingomis detalėmis.

Aukštos kokybės ąžuolinio masyvo grindlentės gali būti klojamos ir sluoksniuojamos pačiais įvairiausiais būdais. Žaismingas požiūris į klasikines medines grindis, tyrinėjant formas, netobulumus, spalvas ir atspalvius išsaugant natūralias medienos savybes elegantiškumą, - tai puikiausias būdas suteikti papildomo žavesio tiek namams, tiek ir bet kokiai kitai erdvei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją