Palankiausios dienos pagal Mėnulio kalendorių šių metų gegužės mėnesį bus: 1, 3, 5, 8-10, 12, 13, 15, 16, 19-23, 25 ir 27-31.

Daržovių ir gėlių sėjimas po plėvele ir į gruntą

Gegužės pradžioje po plėvele sėjamos ankstyvosios kopūstų veislės, arbūzai, moliūgai, melionai, cukinijos, agurkai ir šilumą mėgstančios vienmetės gėlės: astrai, nasturtos, gvaizdūnės, serenčiai. Vėliau šie augalai bus persodinami į gruntą.

Trečioje dekadoje į atvirą žemę sėjami dekoratyviniai daugiamečiai ir vienmečiai augalai: godecijos, klarkijos, medetkos, kosmėjos, aguonos, nasturtai, serenčiai ir ešolcijos.

Geriausias laikas sėti ir sodinti daržoves 2015 metų gegužę pagal Mėnulio sėjos kalendorių:

aguročiai, cukinijos ir patisonai – 1, 3, 28, 29, 30 ir 31 dienomis;

žirniai, pupos ir pupelės – 1, 3, 28, 29, 30 ir 31 dienomis;

šakniastiebiai: ropės, burokėliai, morkos, šakninės petražolės, ridikėliai ir ridikai – 8 ir 9 dienomis;

kopūstai: paprastas, briuselinis, brokoliai – 20, 21, 22 dienomis, taip pat dar galima 1, 3, 4, 8 ir 9 dienomis;

kukurūzai, lapinės petražolės, salotos, lapinis salieras ir lapinės kopūstų veislės – 20, 21, 22 dienomis, santykinai palankios ir 5, 8-10 dienos;

agurkai – 20, 21, 22 dienomis, santykinai palankios ir 5, 8-10 dienos;

bulvėms sodinti palankiausios gegužės 8 ir 9 dienos, taip pat galima 12, 13, 14, 15, 16, 17 dienomis;

svogūnams sodinti tinkamiausios 3, 30 ir 31 dienos, o porams ir česnakams – gegužės 5 diena.

Geriausias laikas sėti vienmetes gėles

Vienmetėms: godecijoms, kvapiesiems pelėžirniams, nasturtoms ir daugeliui kitų vienmečių gėlių tinkamiausia diena sėjai – gegužės 25-oji, taip pat persodinimui tinkamos balandžio 30 ir gegužės 1, 28 bei 29 dienos;

Dvimetės: našlaitėms, saulutėms, dedešvoms – gegužės 3 ir 30 dienos, dar galima ir gegužės 25-ąją. Tomis pat dienomis pagal Mėnulio kalendorių galima pikuoti bet kurias sodo gėles;

Sausrai atsparių augalų kategorijoje pagal Mėnulio kalendorių geriausia sėjos ir pikavimo diena – gegužės 23-oji.

Kada sodinti daržovių daigus

Gegužės pradžioje į gruntą po plėvele ar kita danga galima sodinti šalčiui atsparias daržoves: kovo mėnesį sėtus kopūstus, briuselinius kopūstus, šakninius salierus ir porus. Namų sąlygomis auginamus daigus prieš persodinimą į atvirą gruntą būtina grūdinti.

Vieną-dvi savaites prieš persodinimą nakčiai galima palikti atvirą orlaidę. Jeigu leidžia oras, dieną dėžutes su daigais galima padėti sode ar balkone, kad pabūtų atvirame ore.

Optimalus pipirų, pomidorų ir baklažanų daigų persodinimo į polikarbonato šiltnamius – maždaug gegužės 15 diena. Daigus sodinti į gruntą gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje jau vėloka, nes augalai nespėja atiduoti viso savo potencialaus derliaus.

Gegužės 28 ir 29 dienomis, esant Priešpilniui Svarstyklių ženkle, į gruntą susodinti galima anksti subręstančias daržoves, tačiau šiomis dienomis derėtų atsargiai laistyti. Šios dienos pagal Mėnulio kalendorių taip pat palankios daugiamečių gėlių sodinimui ir dalijimui.

Daržovių ir gėlių daigų sodinimui šiltnamiuose ir atvirame grunte pagal Mėnulio kalendorių tinka šios dienos:

paprikoms ir pomidorams – gegužės 12 ir 13 dienos, santykinai palankios – gegužės 5 ir 6 dienos;

gėlių daigams – gegužės 1, 25, 28 ir 29 dienos, santykinai palankios yra gegužės 5 ir 6 dienos.

Daugiamečių gėlių sodinimas, dalijimas ir persodinimas pagal 2015 metų Mėnulio kalendorių

Geriausia diena daugiametėms gėlėms sodinti pagal Mėnulio kalendorių šiais metais yra gegužės 19-oji, kai Priešpilnis bus Dvynių ženkle. Vis dėlto, šią dieną geriau susilaikyti nuo sodo laistymo darbų. Paliekite tik naujai pasodintas ar padalintas gėles.

Ypač nepalanki diena daugiametėms gėlėms sodinti – gegužės 10-oji. Tačiau tai gera diena ravėjimui, taip pat ji puikiai tinka augalų skabymui ir genėjimui.

Pavojingos gegužės dienos pagal Mėnulio kalendorių

Atskirai norėtųsi aptarti laikotarpį nuo gegužės 25 iki 27 dienos, kai Priešpilnis bus derlingosios Mergelės įtakoje, tai 8, 9 ir 10 Mėnulio dienos. Ir jeigu aštunta Mėnulio diena yra „atgimimo“ diena, dešimtoji – energinga diena aktyviam poilsiui, tai devintoji Mėnulio diena – nepalanki ir sudėtinga, kartais ji vadinama „šėtoniška“ diena.

2015 metų gegužę „šėtoniška“ devintoji diena prasideda antradienį, gegužės 26-ąją, 12 val. 37 min. ir baigiasi trečiadienį, gegužės 27-ąją 13 val. 43 min. – šiuo laikotarpiu geriau augalų nesodinti ir nepersodinti. Todėl sodinimui, persodinimui ir skirstymui labiausiai tinkamos yra gegužės 25 ir 27 dienos.

Be to, šios dvi dienos pagal Mėnulio sėjos kalendorių yra tinkamiausios kardeliams ir jurginams sodinti, nors... tai daryti jau kiek per vėlu. Geriau šiuos augalus sodinti santykinai palankiomis dienomis: 8, 9, 12 ir 13.

Daržo ir gėlyno priežiūra pagal Mėnulio kalendorių gegužės mėnesį

Gegužės mėnesį būtina pradėti sodo, daržo ir gėlyno priežiūros darbus: ravėjimą, purenimą ir genėjimą. Žemę purenti geriausia ją palaisčius. Laistymą galima derinti su pavasariniu tręšimu organinėmis ir mineralinėmis trąšomis. Daigus naudinga iš visų pusių apdėti mulčiu. Labai tankiai sudygusius burokėlius, morkas ir ridikėlius būtina praretinti.

Gegužės darbai pagal Mėnulio kalendorių:

daržovių ir gėlių mulčiavimas ir ravėjimas – gegužės 8, 9, 14 ir 15 dienos;

laistymas – gegužės 3, 7, 8 ir 31 dienos;

tręšimas – gegužės 3, 12, 13, 30 ir 31 dienos, o štai ankštinius augalus, daržoves ir vaismedžius geriausia tręšti gegužės 5 ir 15 dienomis, gėles – 1, 10, 19, 28 ir 29 dienomis, šakniavaisius ir vaismedžius – gegužės 8 ir 9 dienomis;

gegužės 26 ir 27 dienomis tręšti negalima!

Uogynų priežiūra pagal 2015 metų Mėnulio kalendorių

Gegužės mėnesį reikia pasirūpinti braškių lysvėmis: atnaujinti krūmus, išpurenti žemę, patręšti, nupurkšti nuo ligų ir kenkėjų. Braškes sodinti geriausia dienomis Svarstyklių ženkle – tai gegužės 18-osios vakaras ir visa gegužės 19 diena.

O štai ravėti, purenti ir mulčiuoti geriausia gegužės 8, 9, 14 ir 15 dienomis, tręšti galima 3, 30 ir 31 dienomis. Nuo ligų ir kenkėjų braškių krūmus išpurkšti būtina iki žydėjimo pradžios, pagal Mėnulio kalendorių palankios šio mėnesio dienos, kai tai duos geriausius rezultatus, yra gegužės 5, 8, 9, 15,16 ir 23 dienos.

Vaismedžių sodo priežiūra pagal Mėnulio kalendorių 2015 metų gegužę

Gegužės mėnesį sode baigiami formavimo ir genėjimo darbai, medžių ir krūmų sodinimas bei persodinimas, taip pat dirvožemio palei vaismedžių krūmus priežiūros darbai. Geriausios dienos jauniems vaismedžiams ir vaiskrūmiams sodinti yra gegužės 1, 16 ir 19 dienos.

Gegužė – optimalus laikas skiepijimui, nes jis atliekamas aktyvaus sulos judėjimo medyje laikotarpiu. Geriausios dienos pagal šių metų Mėnulio kalendorių vaismedžiams skiepyti yra gegužės 5 ir 15 dienos. Esant būtinybei šiomis dienomis galima genėti medžius ir krūmus.

Kol neišsiskleidė pumpurai, vaismedžių sodą būtina apsaugoti nuo ligų ir kenkėjų. Pagal Mėnulio kalendorių geriausia purkšti gegužės 5, 15 arba 23 dienomis. Su dirvožemio kenkėjais kovoti geriausia gegužės 8, 9 ir 16 dienomis. Purkškite ryte, kai oro temperatūra neviršija pliu 10 Celsijaus. Esant būtinybei, procedūrą kartokite po 5-7 dienų.

Pievelės priežiūra pagal Mėnulio kalendorių šių metų gegužę

Veją sėti šią gegužę geriausia 23 dieną (tai palankiausia diena šiais metais), taip pat tai daryti galima 25, 27 dienomis (po pietų) arba 26 dieną (iki 12 valandos).

Gegužės 20, 21 ir 22 dienomis, esant priešpilniui Vėžio ženkle, galima pjauti žolę – tai pačios palankiausios dienos pagal Mėnulio kalendorių šį mėnesį pjovimui. Vejai tręšti palankiausios gegužės 3, 12, 13, 30 ir 31 dienos.

Esant būtinybei, perdžiūvusią veją galite palaistyti, tačiau kategoriškai draudžiama tai daryti gegužės 19 dieną, kai Priešpilnis bus Dvynių ženkle, nes tai gali išprovokuoti grybelines ligas ir pelėsio atsiradimą.

Dar keli naudingi patarimai

Nuo sėjimo ir sodinimo darbų vertėtų susilaikyti gegužės 2, 4, 6, 7, 11, 14, 17, 24 ir 26 dienomis;

Pilnatis bus 2015 metų gegužės 4 dieną;

Jaunatis bus 2015 metų gegužės 18 dieną;

Iki gegužės 15 dienos galimos šalnos, dar rečiau šalnų pasitaiko ir birželio pradžioje. Todėl sėdami ir persodindami daigus į gruntą orientuokitės ne tik pagal Mėnulio sėjos kalendorių, bet ir pagal oro sąlygas.

Gegužės 1 dieną į gruntą pasodinti arbūzai kažin ar išgyvens, nepaisant to, kad Priešpilnis bus Svarstyklių ženkle. Jeigu geriausios dienos išpuola šaltuoju laikotarpiu, perkelkite darbus vėlesniam terminui, pasirinkdami santykinai palankias dienas, tačiau vengdami nepalankių.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)