Atliekant namų renovacijos ar statybos darbus, Jūsų kiekvienas pasirinkimas turi poveikį gamtai. Pranešime spaudai pateikiami 6 pasiūlymai, kad jūsų namai būtų draugiškesni gamtai.

1. Prieš išmetant senus daiktus pasvarstykite, galbūt kažką galite panaudoti antrą kartą. Virtuvės spintelės, šviestuvai ar net pavienės vonios plytelės gali būti prikeltos naujam gyvenimui. Kiekvienas pakartotinai panaudotas daiktas neterš gamtos ir sutaupys Jums išlaidų.

2. Jei keičiate grindis senesnės statybos namuose, gerą medieną panaudokite antrą kartą. Senesnė mediena jau būną sausa ir prisitaikiusi prie esamų sąlygų, todėl iš jos galima pasigaminti baldus namams arba laukui, taip pat ji puikiai gali tikti sienų apdailai.

3. Siekdami savo namus paversti ekologiškesniais, nepamirškite pasirūpinti vandens taupymu. Įsirengę žemo slėgio maišytuvą ir dušą vietoj vonios, tikrai nesuklysite ir, žinoma, sutaupysite.

4. Saulė – amžinas energijos šaltinis. Norėdami dar labiau džiaugtis saulės spindulių teikiama nauda, įsirenkite saulės energijos plokštes arba įsistatykite stoglangius. Kiekvienas variantas suteikia skirtingą naudą. Stoglangiai Jums leis ilgiau naudoti natūralią šviesą, na, o saulės energijos plokštės ne tik Jums padės pasigaminti elektros energijos ar sušildyti vandenį, bet ir padidins Jūsų namų vertę.

5. Venkite medžiagų su formaldehidu, polibrominto difenilo eteriu (PBB) ar kokiu kitu lakiu organiniu junginiu. Kai kurios statybinės medžiagos, sureagavusios su priemonėmis, kuriose yra ankščiau nurodytų kenksmingų medžiagų, pradeda skleisti nuodingus garus, kurie sukelia galvos skausmą ir alpulį.

6. Renkantis baldus ar dekoro detales, apsvarstykite galimybę visą tai įsigyti iš antikvarinių ar dėvėtų baldų parduotuvių. Žinoma, toks apsipirkimas gali užimti daugiau Jūsų laiko, bet jei ieškote nekasdieniškų namų interjero sprendimų, išbandykite šį variantą ir tikrai nustebsite savo atradimais.

„Kiekvienas naujas bei netradicinis projektas sukelia ir džiaugsmo, ir nerimo. Įsirenginėjant ekologiškus namus svarbiausia yra neperlenkti lazdos. Nesistenkite, kad visos statybinės medžiagos būtų panaudojamos antrą kartą. Nereikia pamiršti, kad jei norite ilgesnį laiką džiaugtis namais be remonto, reikia rinktis ilgaamžiškas medžiagas ir gerai apskaičiuoti, kiek tarnaus senosios.“ - įspėja statybų bei remonto darbų ekspertas, „Astana“ statybos įmonės įkūrėjas Mindaugas Lizūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją