Tėtis-valdovas nebereikalingas?

Patriarchalinėje šeimoje vyrui tekdavo šeimos maitintojo ir saugumo garanto vaidmuo. Kalbant šiuolaikiniais terminais, šeimos tėvui pakakdavo dirbti, uždirbti ir sėkmingai atlikti šeimos bankomato funkciją, kai tuo tarpu moters tarnystė prižiūrint namus ir vaikus buvo suvokiama kaip neabejotina moters pareiga.

Tradiciniam šeimos suvokimui grėsmė iškilo XIX a. pradžioje kartu su pirmųjų feministinių judėjimų atsiradimu. Pasaulis, sukurtas pagal vyrišką pavidalą, susidūrė su iššūkiu: moterų reikšmė visuomenėje didėjo, jos ėmė kovoti už savo teises ir ilgainiui socialiniu, politiniu bei ekonominiu požiūriu tapo vyrams lygiavertėmis partnerėmis. Šie pokyčiai persikėlė ir į šeimos modelį – aklą žmonos paklusimą vyrui ir vyro iliuziją, kad namuose viskas gerai, pakeitė išaugusi moters autonomija ir moters galimybė savo ir atžalų gerovę užtikrinti savarankiškai.

Tai, kad istoriniai socialinės struktūros pokyčiai kelia iššūkį vyro pozicijai šiuolaikinėje šeimoje, pripažįsta ir nacionalinio Lietuvos vyrų judėjimo dalyviai. Nors šio klubo narius visų pirma suvienijo aistra automobilizmui, „N40 vyrų autoklubas“ jau spėjo peraugti į judėjimą, padedantį lietuviams kovoti su vyriškumui kylančiais iššūkiais.

„Olos periodas baigėsi, ir visiems Lietuvos vyrams metas tai įsisąmoninti“,- teigia judėjimo įkūrėjas Algirdas Kazlauskas: „Vaizdžiai tariant, šiuolaikinėje šeimoje vyrui nebepakanka partempti namo mamuto, kad visi šeimos nariai būtų pamaitinti ir aprengti. Tokią funkciją be vyro pagalbos labai sėkmingai gali išpildyti pati moteris“.

Kur dėtis jam, kai jai terūpi vaikas?

Remiantis modernios psichologijos kūrėju Adolfu Adleriu, XX amžius gali būti pelnytai vadinamas vyrų krizės amžiumi. Nepaisant to, kad tradicinėmis vyro ir moters rolėmis šeimoje imamasi dalintis, šeimyninį gyvenimą pradėjęs vyras dažnai susiduria su dilema: kokią poziciją tarp mamos ir vaiko jis turėtų užimti? Buvęs moters dėmesio centre, po vaiko gimimo vyras ima jaustis įsiterpiančiu elementu tarp svarbiausioje pozicijoje atsidūrusios atžalos ir besąlygiškai ja besirūpinančios mamos.

Vaikai neabejotinai keičia dviejų žmonių santykius. Bet tik per šį pokytį yra kuriama pilnavertė šeima“,- mintimis dalinasi D. Grikietis: „Atrasti tėvo vaidmenį ir sėkmingai jį išpildyti yra bene svarbiausias uždavinys kiekvieno vyro gyvenime“.

Tai, kad gyvenimas šeimoje padeda pasiekti gyvenimo pilnatvę, liudija ir moksliniai tyrimai. Djuko universiteto duomenimis, vienišių rizika mirti vidutiniame amžiuje bei polinkis į emocinius sutrikimus yra žymiai didesni nei santuokoje gyvenančių žmonių.

Išeitis yra

Psichologų teigimu, vyro pozicijos šeimoje klausimą sprendžia atsakymas į paprastą klausimą: ar gali mama atstoti tėtį ir atvirkščiai? Nors feministinis aiškinimas pateikia alternatyvias šeimos sampratas, klasikinėje psichologijoje vyrauja nuomonė, kad mama ir tėtis dažniausiai yra atsakingi už skirtingas vaiko vystymosi sritis. Mamai istoriškai priskiriamas emocijų, intuicijos, bendravimo, o tėčiui —  logikos, dėsnių ir taisyklių lavinimas. Todėl išskirti, kuris – tėtis ar mama – svarbesnis, neįmanoma.

Pavyzdžiui, lygiavertį tėvystės ir motinystės indėlį atspindi Skandinavijos šalyse taikoma vadinamoji tėvystės kvota. Tai reiškia, kad, vaikui gimus, pasinaudoti valstybės apmokamomis atostogomis gali tik tos šeimos, kuriose dalį šių atostogų išnaudoja mama, o kitą dalį – tėvas. Tokiu būdu siekiama sukurti lygiavertę, nediskriminacinę vaiko priežiūros kultūrą.

Tėvystės atostogų praktika pamažu populiarėja ir Lietuvoje: jei 2012 metais motinystės-tėvystės pašalpa buvo mokama 2,9 tūkst. vyrų ir 35,9 tūkst. moterų, tai jau 2013 metais – atitinkamai 4,1 tūkst. vyrų. ir 31,5 tūkst. moterų.

Klubo įkūrėjo, A. Kazlausko nuomone, pritaikyti universalių dėsnių šeimoje negalima. Nuo individualaus vyro, jo patirčių, požiūrio, vaikystėje matyto šeimos modelio priklauso, kaip jis reaguos į šeimoje kylančius iššūkius: „Visgi bet kuriam vyrui įmanoma rinktis pozityvųjį variantą – išlaikyti žmonos meilę, o vaikų akyse tapti nedideliu herojumi, kurio pavyzdžiu sekama. Tuo įsitikiname kiekvienų automobilių lenktynių, kuriose dalyvaujam, metu, prie finišo linijos matydami N40 klubo vyrus palaikančius šeimos narius“.

Koks vaidmuo šeimoje turėtų tekti šiuolaikiniam vyrui? Kviečiame pasidalinti savo mintimis ir gyvenimiškomis patirtimis. Sekite mūsų rubriką „Gyvenimas prasideda nuo 40” ir prisidėkite prie socialinio projekto savo klausimais, istorijomis bei patarimais – laukiame Jūsų laiškų el. paštu info@n40.lt. Aktyviausių Delfi skaitytojų laukia firminiai klubo marškinėliai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)