Gyvenimas rojuje

Kodėl gi į savo namus neįnešti žydinčio sodo dalelės? Tokiame būste bus galybė pasigerėjimų ir džiaugsmų, o melancholija ir nerimas bus paprasčiausiai neįmanomi.

Pirminis buto išplanavimas pasigerėjimo nesukėlė, bet ir nenuliūdino. Pirmiausia į akis krito “atliekamos” sienos svetainėje ir patalpoje, vadinamoje kabinetu. Šių dviejų kambarių paplatinimas prieškambario sąskaita, o taip pat miegamojo sienų konfigūracijos pakeitimas architektui nesudarė ypatingų problemų.

Gerokai sudėtingesnė užduotis pasirodė naudingojo buto ploto padidinimas. Tačiau žaisti buvo verta: prijungus prie gyvenamosios erdvės balkonus, pavyko “priauginti” visus 12 kvadratinių metrų. Tuo pačiu trys balkonai tapo miegamojo, vaikų kambario ir svetainės dalimis, o ketvirtą, apsiribojus įstiklinimu ir kosmetiniu apipavidalinimu, buvo nutarta palikti kaip yra.

Iš dalies buvo perdaryti ir sanitariniai mazgai - šeimininkų bei svečių. Virtuvėje buvo pakeista stačiakampė kolona, kurios viduje yra ventiliacinis kanalas. Virtuvėje buvo paplatinta durų ertmė. Štai ir visi išplanavimo pakeitimai, kurie architektui atrodė reikalingi.

Vėliau atėjo eilė vaizdiniam - spalviniam apipavidalinimui. Įkvėptas rojaus sodo ir vasaros idėjų architektas patalpų dekorui nusprendė panaudoti landšaftinius motyvus. Pavyzdžiui, sodo vaizdas, kurio matoma užuomina tapo stačiakampiai langeliai ir balkiai palubėje bei trijų patalpų sienose: svetainės, virtuvės, koridoriaus. Visos šios konstrukcijos padarytos iš gipso kartono ir dekoratyvinio penopoliuretano.

Dar vienas landšaftinis atraminės sienos dekoratyvinio akmens vaizdas interjere panaudotas dukart: prieškambaryje ir virtuvėje. Imitacijai panaudotos blizgančios dirbtinio akmens plytelės. Taip sutvarkytos sienos ne šiaip puikiai atrodo, bet ir stebėtinai lengvai plaunamos.

Dekoratyviniai virtuvės apipavidalinimo elementai (lubų balkiai, nišos ir kt.) paverčia šią patalpą ekspresyvia ir intriguojančia. Vykusių erdvės išplėtimo būdų dėka mažas prieškambaris atrodo kaip didelis šviesus holas. Tokį įspūdį sudaro atvira svetainės ertmė ir atspindys įmontuotos spintos veidrodinėse durelėse.

Kelias nuo svajonės iki tikrovės

Nežiūrint į mažą plotą, prieškambaris sudaro tikro šviesaus holo įspūdį. Šis efektas pasiekiamas ne tiek atviros svetainės ertmės, kiek didinančios erdvę įmontuotos veidrodinės spintos dėka. Kvadratinių ir stačiakampių nišų, balkių ir stovų tema, išreikšta prieškambaryje, vystoma už jo ribų. Tiesa, ši struktūra svetainėje perkelta nuo sienų ant lubų ir iš atviro stelažo paversta neįprastu šviestuvu.

Lakoniška gipso kartono konstrukcijų geometrija priešpastatoma gyvų augalų bujojimui. Jie išdėstyti lentynose ir atramose per visą svetainę, kas tapatina ją su vasaros sodu. Asociaciją sustiprina geltonos ir salotinės spalvos odiniai baldai bei pusiau peršviečiamos užuolaidos su ramunėmis.

Miegamajame saulėtą pusiaudienį keičia rami prieblanda. Šaltus žalius sienų ir drapiruočių atspalvius čia pridengia šiltos riešutinės spalvos faneruoti baldai. O gyvų augalų papildymui viduryje kambario “žydi” grakštus toršeras. Sveikas pragmatizmas, įkomponuojant baldus ir spendžiant architektūrinį - erdvinį patalpos klausimą, nesutrukdė miegamajame sukurti jaukią, ramią atmosferą. Vaikiškų baldų praktiškumas ne kliūtis sukurti emocionaliai nuspalvintą interjerą.

Virtuvė ir vaikų kambarys yra mažiau romantiški. Šių patalpų estetiką ir dizainą apsprendžia funkcionalumas.

Dekoratyvinėje pertvaroje tarp vonios ir kriauklės yra patogios nišos susidėti šampūnus ir kosmetiką. Tai akivaizdus grožio ir naudos harmonijos pavyzdys, kas būdinga visoms buto patalpoms.

Žinoma, kad įstrižai orientuota erdvė vaizdžiai padidėja. Į tai buvo atsižvelgta klojant grindis. Pereidamas tokiomis grindimis iš kambario į kambarį įstrižo vaizdo linijas suvoki kaip judėjimo kryptį sodo takeliais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją