Ryžių patiekalai

Indijos gydytojai įsitikinę, kad ryžius valgyti labai sveika, jie ilgina mūsų gyvenimą. Ypač vertingi yra nevalyti ryžiai - šala. Jų auksinėje luobelėje yra B grupės vitaminų ir daugybė kitų vertingų medžiagų. Iš ryžių galima pasigaminti įvairių patiekalų - tai įvairūs plovai su daržovėmis ir vaisiais, apkepai, įdarai.
Ryžių valgius galima derinti su šviežių vaisių sultimis, daržovėmis ir šviežiais bei džiovintais vaisiais ir, be abejo, su grietinėle ir sviestu.

Ryžius patariama mirkyti 6-8 val, paskui virti ir pastatyti šiltoje vietoje (vandens nereikia nupilti). Daugelyje šalių pagal tradicijas vanduo ne nupilamas, o palengva išgarinamas. O jei vartojate "tamsiųjų" ryžių rūšis, vandenį nupilti būtina, ir net kelis kartus.

Pateikiame keletą ryžių receptų.

Krevetės su laukiniais ryžiais

200 g laukinių ryžių;
65 g tirštos grietinės;
200 g krevečių;
10 gabalėlių virtos plekšnės file;
3 stiklinės balto sauso vyno;
0,25 l vandens;
1 stiklinė pjaustytų krapų;
pagal skonį- druskos, pipirų, citrinos sulčių.

Ryžiai

Ant silpnos ugnies vandenyje su 2 stiklinėmis vyno ryžius virkite apie 40 minučių, nupilkite skystį, sumažinkite ugnį, dėkite grietinę ir krevetes. Maišydami mažinkite ugnį, kol krevetės bus rožinės. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, dėkite citrinos sulčių ir krapų. Plekšnės file gabalėlius likusiame vyne palaikykite 10 minučių, dėkite į lėkštes ir patiekite su ryžiais.

Ryžiai milanietiškai

250 g ryžių;
50 g sviesto;
1 vidutinio dydžio svogūno galvutė;
1/2 l daržovių arba mėsos sultinio;
150 g tarkuoto kieto sūrio;
šampinjonų sauja;
5- 6 pomidorai;
pagal skonį- druskos ir pipirų.

Ryžiai

Smulkiai pjaustytą svogūną iki auksinio atspalvio apkepinkite aliejuje. Ryžius nuplaukite, nusausinkite ir dėkite į svogūnus. Kai svogūnas bus permatomas, įpilkite mėsos sultinio, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir troškinkite, kol ryžiai taps birūs. Pusę porcijos sūrio išlydykite su sviestu. Dėkite troškintus pomidorus ir šampinjonus, supilkite ryžius ir išmaišykite. Paruoštą patiekalą apibarstykite likusiu tarkuotu sūriu.

Salotos “Santa- Fe”

125 g baltų arba rudų ryžių;
150 g tarkuoto sūrio;
450 g aštraus pomidorų padažo;
1 indelis konservuotų baltųjų pupelių;
1 indelis konservuotų kukurūzų;
1 salotų gūžė;
saldžios žaliosios paprikos;
1 vidutinio dydžio svogūno galvutė;
3-4 valg. šaukštai grietinės;
1 pakelis kukurūzinių čipsų;
1 valg. šaukštas aliejaus;
pagal skonį- druskos.

Ryžiai

Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje. Supjaustytus svogūnus ir pipirus patroškinkite išlydytame svieste. Dėkite pomidorų padažo, pupelių, kukurūzų, ryžių ir pakaitinkite. Į lėkštes dėkite ryžius, ant viršaus- daržoves ir salotų lapus, pabarstykite tarkuotu sūriu. Patiekite su grietine.

Plovas su daržovėmis ir džiovintais vaisiais

1-2 stiklinės ryžių;
½ kg saldaus moliūgo, pjaustyto griežinėliais;
keletas nuvalytų obuolių, supjaustytų griežinėliais;
truputis džiovintų abrikosų ir razinų;
2 valg. šaukštai sviesto;

Nuplaukite 1 1/3 stiklinės ryžių. Puode su storu dugnu išlydykite sviestą, ant puodo dugno dėkite moliūgo griežinėlius, pilkite ryžių sluoksnį, sluoksnį džiovintų vaisių, sluoksnį moliūgų griežinėlių, vėl ryžių ir t.t. Visa tai užpilkite pasūdytu vandeniu tiek, kad apsemtų viršutinį ryžių sluoksnį. Plovą virkite uždengę dangtį, kol išvirs.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Namai

Žaislų mados: iš kur atsiranda ir kiek išsilaiko

Dar ne taip seniai visos pasaulio mergaitės verkė dėl lėlių Barbių ir atrodė, kad jų šlovė niekada neišblės, tačiau dabar mažosios tiesia rankas į lėlės–siaubūnes, vadinamas monstrėmis.

Pristatė ranka pieštą kelionių po Lietuvą žemėlapį vaikams

Internetinis kelionių projektas Lietuvon.lt kartu su grafike Neringa Žukauskaite sukūrė pirmąjį Lietuvoje ranka pieštą šalies žemėlapį vaikams.

Atostogų užsienyje dilema: ką daryti susirgus vaikui (1)

Vasarą dvigubai padaugėja atvejų, kuomet užsienyje su atžalomis atostogaujančios šeimos patiria rimtus iššūkius dėl vaikų sveikatos ar nelaimingų atsitikimų.

Mankšta padės sumažinti nemalonius pojūčius nėštumo metu

Atėjus vasarai turiu gerą progą praleisti daugiau laiko lauke ir jį išnaudoti kažkiek aktyvesnei fizinei veiklai, kuri pastaruoju metu man labai padeda kovoti su bendru organizmo apsunkimu ir tiesiog suteikia gerą energijos užtaisą.

Levretės – ir Europos didikų rūmus puošusi šunų veislė

Levretės buvo populiarios dar senovės Egipte, o nuo XIV amžiaus buvo itin mėgstamas augintinis Europos valdovų dvaruose.