Ryžių valgius galima derinti su šviežių vaisių sultimis, daržovėmis ir šviežiais bei džiovintais vaisiais ir, be abejo, su grietinėle ir sviestu.

Ryžius patariama mirkyti 6-8 val, paskui virti ir pastatyti šiltoje vietoje (vandens nereikia nupilti). Daugelyje šalių pagal tradicijas vanduo ne nupilamas, o palengva išgarinamas. O jei vartojate "tamsiųjų" ryžių rūšis, vandenį nupilti būtina, ir net kelis kartus.

Pateikiame keletą ryžių receptų.

Krevetės su laukiniais ryžiais

200 g laukinių ryžių;
65 g tirštos grietinės;
200 g krevečių;
10 gabalėlių virtos plekšnės file;
3 stiklinės balto sauso vyno;
0,25 l vandens;
1 stiklinė pjaustytų krapų;
pagal skonį- druskos, pipirų, citrinos sulčių.

Ant silpnos ugnies vandenyje su 2 stiklinėmis vyno ryžius virkite apie 40 minučių, nupilkite skystį, sumažinkite ugnį, dėkite grietinę ir krevetes. Maišydami mažinkite ugnį, kol krevetės bus rožinės. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, dėkite citrinos sulčių ir krapų. Plekšnės file gabalėlius likusiame vyne palaikykite 10 minučių, dėkite į lėkštes ir patiekite su ryžiais.

Ryžiai milanietiškai

250 g ryžių;
50 g sviesto;
1 vidutinio dydžio svogūno galvutė;
1/2 l daržovių arba mėsos sultinio;
150 g tarkuoto kieto sūrio;
šampinjonų sauja;
5- 6 pomidorai;
pagal skonį- druskos ir pipirų.

Smulkiai pjaustytą svogūną iki auksinio atspalvio apkepinkite aliejuje. Ryžius nuplaukite, nusausinkite ir dėkite į svogūnus. Kai svogūnas bus permatomas, įpilkite mėsos sultinio, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir troškinkite, kol ryžiai taps birūs. Pusę porcijos sūrio išlydykite su sviestu. Dėkite troškintus pomidorus ir šampinjonus, supilkite ryžius ir išmaišykite. Paruoštą patiekalą apibarstykite likusiu tarkuotu sūriu.

Salotos “Santa- Fe”

125 g baltų arba rudų ryžių;
150 g tarkuoto sūrio;
450 g aštraus pomidorų padažo;
1 indelis konservuotų baltųjų pupelių;
1 indelis konservuotų kukurūzų;
1 salotų gūžė;
saldžios žaliosios paprikos;
1 vidutinio dydžio svogūno galvutė;
3-4 valg. šaukštai grietinės;
1 pakelis kukurūzinių čipsų;
1 valg. šaukštas aliejaus;
pagal skonį- druskos.

Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje. Supjaustytus svogūnus ir pipirus patroškinkite išlydytame svieste. Dėkite pomidorų padažo, pupelių, kukurūzų, ryžių ir pakaitinkite. Į lėkštes dėkite ryžius, ant viršaus- daržoves ir salotų lapus, pabarstykite tarkuotu sūriu. Patiekite su grietine.

Plovas su daržovėmis ir džiovintais vaisiais

1-2 stiklinės ryžių;
½ kg saldaus moliūgo, pjaustyto griežinėliais;
keletas nuvalytų obuolių, supjaustytų griežinėliais;
truputis džiovintų abrikosų ir razinų;
2 valg. šaukštai sviesto;

Nuplaukite 1 1/3 stiklinės ryžių. Puode su storu dugnu išlydykite sviestą, ant puodo dugno dėkite moliūgo griežinėlius, pilkite ryžių sluoksnį, sluoksnį džiovintų vaisių, sluoksnį moliūgų griežinėlių, vėl ryžių ir t.t. Visa tai užpilkite pasūdytu vandeniu tiek, kad apsemtų viršutinį ryžių sluoksnį. Plovą virkite uždengę dangtį, kol išvirs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją