Niša, podiumas arba tiesiog tarpusienis, kur bus šis dekoratyvinis daiktas, reikalauja gero apšvietimo. Ir ne tik dirbtinio, bet ir natūralaus. Pati daikto vieta negali kelti abejonių dėl jo svarbaus vaidmens interjere. Tačiau dekoratyvinė dominantė neprivalo “išryškinti” erdvės savo stilistika. Interjeras turi būti stilistiškai neutralus, priešingu atveju tai, kas aplink buvo kuriama, jame pasimes.

Grįžkime prie įprastos situacijos, kai dekoratyviniai elementai tarnauja kaip papildas ir akcentas, namams suteikdami gyvenamojo būsto vaizdą, o interjerui - labiau užbaigtą ir sudėtingą charakterį. Netgi jei turime reikalą su chai- tek, be tokių smulkmenų neapsieisime, tegu dekoro sąvoka ir prieštarauja šio stiliaus esmei. Be laikrodžių, šviestuvų, na, ir be indų visiškai egzistuoti neįmanoma. Beje ir esant viskam, kas būtina, gyventi chai- tek aplinkoje pasiryžta nedaugelis. Tam reikia būti arba visiškai pasiturinčiu arba visiškai vargšu.

Mažesnio ekstremalumo interjeruose įvairaus užpildymo rolę daiktais, visokiomis detalėmis, taip pat meno kūriniais pervertinti gana sudėtinga. Būdas, kurio pagalba priimta savo namą užpildyti dekoru, kitaip, nei eklektiniu, nepavadinsi. Šiuolaikinio žmogaus, esančio laiko ir mados ( gal ir suspausto pastarosios) tėkmėje, nuomone, šis būdas atrodo teisingas.

Tiesa, nuėjo praeitin laikai, kai norėjome apstatyti visą kambarį arba visą butą vienodais baldais. Maišyti įvairių epochų ir stilių daiktus - štai šiuolaikinio dekoratoriaus aistra ir menas. Ir svarbiausia šiame procese - parinkti viską taip, kad kiekvienas elementas harmoningai derintųsi su kitais ir jie kartu sudarytų užbaigtą kompoziciją.

Suprantama, kad geriausiai išspręs iškeltą užduotį tie, kas gerai žino praėjusių amžių ir paskutiniojo laikmečio stilius, kas ėmėsi visų kompozicijos rūšių, tame tarpe ir tapybos (kad suprastų spalvas). Tačiau intuicija čia vaidina ne paskutinį vaidmenį. O galima, kaip pagal natas, pažaisti čia pateiktas kompozicijas.

Šiandieninė mūsų tema - sausų ir dirbtinių augalų dekoras. Apie jų vietą ir vaidmenį interjere, ko gero, verta pasakyti atskirai. Žinoma, kad gyva žaluma gali papuošti bet kuriuos namus. Neveltui išmintingi kinai rekomenduoja tris daiktus, kurie gyvenamąjį būstą padaro jaukiu: žalius augalus, akvariumo žuveles, apatinį apšvietimą.

Viena neginčijamų dekoro detalių - gėlės vazonuose. Nepaprasti papuošimai iš gamtinių medžiagų, įamžinti fotografijose, numato, kitą šios temos vystymo pakopą. Su dirbtiniais augalais sudėtingiau, daugeliui jie apskritai nepriimtini. Tačiau šiuolaikinė gamybos kokybė, suderinta su teisingu panaudojimu, tokio tipo objektus gali padaryti nepakeičiamais mūsų namų interjere.

Didelės stiklinės rankų darbo vazos pripildytos daugybe viliojančių daiktų. Neįmanoma pripažinti, kad jos nepanašios į Tomo Sojerio lobius. Laimingas, kas netgi brandžiame amžiuje gali žvelgti į pasaulį vaiko akimis! Čia samanomis apklijuoti rutuliai (atkreipkite dėmesį, kaip jie išsidėstė vazoje,- gražus sumanymas), baobabo vaisiai, sraigių kiautai.

Vazoje su kakleliu- smulkios jūros kriauklelės, o ant jų echinopso vaisiai, primenantys mažus žalius ežiukus. Gulinti vaza pripildyta egzotiškų augalų: guavos, atos, machagonio džiovintų vaisių. Siaurame inde stilizuotas akvariumas iš tiesų sudaro kompoziciją su plaukiojančia žvake. Po jos “ledkalniu” tarp akmenų gyvena meksikietiški dumbliai.

Šešių didelių dekoratyvinių vazų, ko gero, per daug gyvenamajam interjerui. Tačiau štai dvi iš jų ant žemos konsolės tarpsienyje jūsų namams suteiks rafinuotą vaizdą. Tad ryžkitės! Tokia kompozicija galėtų papuošti ir senovės keltų gyvenamąjį būstą, jei jie būtų domėjąsi panašiomis problemomis. Viskas beveik sąmoningai natūralu.

Panaudota drobė iš šakų ir sausa žolė vinkšnoje. Vaza sukelia juostinės keramikos aliuziją. Vainikas supintas iš įvairiausių žolių pumpurėlių, papildytų gilių kepurėlėmis ir ypač madingais šiandien džiovintais apelsinais. Tačiau kompozicijos paprastumas, be abejonės, apgaulingas. Tik visų komponentų pagal faktūrą parinkimas ir, svarbiausia, koloritas, leido sukurti tokį gražų daiktą.

Šios dvi kompozicijos yra provansinių namų tema. Jiems būdingos šviesios, šiltos spalvos ir minkštos natūralios medžiagos. Pavyzdžiui, čia daug lininių audinių: servetėlės, pagalvėlės, užuolaidos. Tuo pačiu apdailai naudojamos šaltos medžiagos. Sakykime, kiaurymė gali įrėminti natūralų akmenį, o svetainės grindys būti padengtos plytelėmis. Jei po tokiomis grindimis įrengsime vandens arba elektrinį šildymą, jis tiks ir mūsų klimatui.

Provansiniuose namuose baldai mediniai, pinti arba iš ažūrinio metalo). Ir niekada - plastikiniai, nubrėžti tarsi pagal liniuotę horizontaliomis ir vertikaliomis dalimis. Šiuos baldus galite grąžinti minimalistams.

Svarbiausia, kas apsprendžia provansinių namų stilių,- simpatiškos smulkmenos, mėgstami niekučiai. Čia mėgstami seni daiktai, daiktai su istorija, ir nelabai rūpinamasi tuo, kad jie būtų iš vienos epochos. Svarbu kitkas: daiktai turi derėti vienas prie kito pagal dvasią, sudaryti ansamblį. Beje, niekučių neturėtų būti pernelyg daug, kad neatrodytų, kaip sendaiktininko prekystalis.

Na, ir žinoma, sausos gėlės. Aromatingų žiedų pumpurai matyti visur. Jie skirti pripildyti namus Provanso laukų kvapais.

Panašiai kaip ši kompozicija, galėtų atrodyti jūsų svetainės kampelis. Sutikite, jo niekas ir niekada negalėtų apkaltinti vulgariu brangumu. Pačiame centre - sudžiovintų raudonų pipiriukų vainikas. Pagal spalvą jam antrina nendrių vaza su palmės lapais. Stiklinėje vazoje- egzotinis banksio augalas, su kuriuo susišaukia dvi kiniškos žvakės bambuko pavidalu, perrištos papirusu. Sudėtingos formos vaza ant apatinės lentynos apklijuota vinkšna.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją