Kaip išsirinkti pačius tinkamiausius ir patogiausius daiktus būsimam mokinukui, kai prekybos centrų, internetinių ir specializuotų parduotuvių lentynos lūžta nuo mokyklinių prekių? Jums trumpai pataria „Šiaurės licėjaus“ pradinių klasių mokytoja Rasa Jurgelevičienė.

1. Aptarkite rekomenduojamų priemonių sąrašą su vaiku

Kartu su vaiku ramiai sudarykite arba susiraskite reikalingų mokyklinių priemonių sąrašą. Taip ne tik nepamiršite svarbių daiktų, bet ir galėsite iš anksto su vaiku ramiai aptarti, ko jis norėtų bei suvaldyti pernelyg didelius lūkesčius.

2. Pasirinkite tinkamą kuprinę

Vienas svarbiausių daiktų ruošiantis į mokyklą be abejonės yra kuprinė. Ne kartą teko matyti, kaip mažieji pirmokėliai į mokyklą žingsniuoja su beveik už patį vaiką didesne kuprine. Ją mokyklinukas nešioja kiekvieną dieną, todėl kuprinė turi įtakos vaiko sveikatai, todėl labai svarbu iš siūlomos gausybės išsirinkti geriausią.

Kad vaikas augtų su taisyklinga laikysena ir nežalotų stuburo, pageidautina, kad kuprinė būtų ortopedinė. Tai reiškia, kad jos nugarinėje dalyje turi būti specialūs išlinkimai – grioveliai – prisitaikantys prie vaiko nugaros. Kuprinės petnešos turi būti plačios, minkštos, būtinai reguliuojamos. Kuprinė turi būti tvirtos formos – nesubliūkšti. Tuomet joje esančių daiktų svoris pasiskirsto tolygiai, ir vaiko pečiai bei nugara taip pat apkraunami tolygiai.

Svarbu atsižvelgti ir į tai, ar vaikui bus patogu naudotis kuprine: ar nebus sudėtinga ją užsegti, atsegti, ar viduje yra keli skyriai, kad vaikas galėtų susidėti į juos daiktus pagal dydį (taip jis mokosi tvarkingai susidėti kuprinę). Pirmoko kuprinė būtinai turi turėti atšvaitus.

Kad ir kokia kokybiška būtų kuprinė, viską sugadinti gali netinkamas jos nešiojimas. Sunkiausius daiktus reikia dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros. Taigi knygos, taip pat A4 formato dėklai turėtų būti dedami į kišenę, esančią arčiausiai vaiko stuburo. Vidurinis skyrius skirtas susidėti sąsiuviniams. Smulkūs daiktai, piniginė, gertuvė – priekinėje arba šoninėse kišenėse. Tuomet nešamų daiktų svoris pasiskirsto tolygiai. Kuprinė neturi būti nešiojama žemiau juosmens. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į kuprinės svorį. Tuščios pradinių klasių mokinio kuprinės svoris turi būti ne didesnis kaip 700 g.

3. Sukomplektuokite penalą

Pirmokėliui labiau tinka penalas su skyriais, kad nereikėtų ieškoti pasimetusio daikto. Nepirkite jau sukomplektuoto penalo – juose dažnai būna surinktos prastesnės kokybės priemonės. Į penalą turėtų tilpti: rašikliai; vidutinio dydžio drožtukas su „konteineriuku“ drožlėms; vidutinio dydžio baltas minkštas trintukas, kurį patogu paimti, laikyti ir trinti; liniuotė iki 20 cm; paprastas pieštukas (pirmokui tinkamiausias – HB (vidutinio minkštumo) ir B (minkštas)). Vaikui patogiau turėti ne apvalios formos, o kampuotus pieštukus – jie neriedės nuo stalo); spalvotų pieštukų rinkinys, flomasteriai (geriausi dvipusiai, kurių vienas galas rašo plonai, o kitas – storai), vaškinės kreidelės.

Pradinių klasių mokytoja Rasa Jurgelevičienė pastebi, kad siekiant sėkmingai lavinti mokinuko rašyseną, reikalingas kokybiškas rašalinis (kapsulinis) parkeris. Patartina įsigyti du tokius parkerius, kad bėdai ištikus mokinukas turėtų atsarginį rašiklį. Pirmokas turėtų matyti plunksną – taip lengviau mokytis rašto, todėl labiausiai tinka atviros plunksnos rašiklis. Rašiklis turi būti minkštai rašantis, neliejantis, lengvas, patogus paimti, pirštais suimama vieta – minimaliai grublėta, neslidi. Jei vaikas kairiarankis, parkeris turi būti skirtas tik kairiarankiams. Prie parkerio reikėtų nepamiršti ir mėlynos spalvos kapsulių (pradžiai 10 vnt.).

4. Atkreipkite dėmesį į sąsiuvinius

Perkant sąsiuvinius taip pat reikia atkreipti dėmesį į jų kokybę. Titulinio lapo išorėje turėtų būti suliniuota vieta informacijai užrašyti. Kokybiškų sąsiuvinių popierius turėtų būti storesnis ir kietesnis. Geriau, kad sąsiuviniai būtų kietesniais viršeliais, užapvalintais kampais, matytųsi ryškios linijos, pageidautina su vidinėmis ir išorinėmis paraštėmis, sąsiuvinių popierius turi nepersigerti. Optimaliausias kiekis būtų po penkis sąsiuvinius linijomis (pirmai klasei) ir (dideliais) langeliais.

Kad tiek sąsiuviniai, tiek knygos išliktų tvarkingi, būtina įsigyti ir aplankalų – ploniems sąsiuviniams, vienas komplektas knygoms, kitas – pratybų sąsiuviniams. Kad sudėti į kuprinę sąsiuviniai nesusilamdytų, labai praverčia dėklai. Pravartu įsigyti dėklą su kietu viršeliu – paprastiems sąsiuviniams susidėti.

5. Nepamirškite smagiosios edukacijos

Įsigydami priemones mokyklai dažnai galvojame vien apie kanceliarines prekes, tačiau nepamirškime lavinančių leidinių – knygelių ar užduočių sąsiuvinių. Papildomi smagiosios edukacijos leidiniai padeda sudominti vaikus, paskatina mokytis savarankiškai, savo malonumui ir laiku padeda pasivyti, jei nesisekė klasėje. Leidyklos „Šviesa“ vadovė Daiva Bartninkienė pirmokams ir ne tik rekomenduoja seriją „Eksperimentai kiekvienai dienai“, ugdančią jaunuosius mokslininkus.

Mokymąsi namuose paversti žaidimu padės „Matematiniai žaidimai 1-4 klasei” (autorė Džeralda Kuzavienė), greičiau išmokti rašyti padės nuotaikingos lietuvių kalbos užduotys 1 klasei „Kas skaito, rašo“, su įgarsintais diktantais, o nuo mažų dienų ugdyti gabumus tiksliesiems mokslams gali „Matematikos vingrybės 1 klasei”.

6. Atkreipkite dėmesį į vaiko poreikius

Dabar siūlomame asortimente gausu įvairių naujovių. Atkreipkite į tai dėmesį rinkdamiesi Jūsų vaikui tinkamiausias priemones. Pavyzdžiui, tikrai nesunkiai rasite rašiklius vaikams, rašantiems kairiąja ranka. Ar pieštukinius klijus, kurie palieka laikiną liniją, kad jūsų vaikas matytų klijais pažymėtą vietą, o po kurio laiko linija išnyksta. Žirkles, kurios tinka tiek kairiąja ranka kerpantiems vaikams, arba tiems, kurių smulkioji motorika turi būti papildomai lavinama. Svarbiausia, kad priemonės būtų patogios ir tinkamos būtent Jūsų vaikui.

7. Išbandykite apsipirkimą internetu

Nors artėjant rugsėjo pirmajai daugumos prekybos centrų lentynos lūžta nuo akcijų ir pasiūlymų, tačiau rinkdamiesi prekes neišvengiame nei grūsčių nei spontaniškų vaiko norų, vis didinančių apsipirkimo biudžetą. Pamėginkite su vaiku įsigyti visas priemones ramiai, neišeidami iš namų – internetinėje parduotuvėje. Pasitelkdami vaikui taip patrauklų kompiuterį kartu apžiūrėkite ir ramiai rinkitės norimas prekes.

„Visi reikalingi produktai patalpinti mūsų elektroninėje svetainėje, taigi tėvams nebereikia gaišti laiko keliaujant į prekybos centrus, viską galima rasti vienoje vietoje ir siuntinio laukti namuose. Esame tikri, kad renkantis mokyklines prekes itin svarbi vaiko nuomonė. Taigi ypatingai rekomenduojame šią užduotį atlikti drauge su jūsų atžalomis. Jie – jaunieji elektroninės erdvės lyderiai, taigi pats procesas bus smagus tiek jums, tiek jūsų vaikams”, – teigia Office System rinkodaros specialistė Ramunė Kasparavičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)