Štai aštuonios pagrindinės taisyklės, kurių privalo laikytis kiekviena prie automobilio vairo sėdanti moteris.

Pirmoji taisyklė. Kūdikio besilaukiančios moterys neturėtų mokytis vairuoti. Niekas nedrįstų ginčytis: vairavimo pamokos neretai kelia didžiulį stresą, tai tikras iššūkis nervų sistemai. Besilaukiančiai moteriai tai itin pavojinga. Stresas gali smarkiai pakenkti tiek besilaukiančiai moteriai, tiek jos mažyliui.

Antroji taisyklė. Kitaip elgtis gali tik vairavimo patirties turinčios nėščiosios. Jeigu mėgstate vairuoti, galite tai drąsiai daryti su viena sąlyga: jeigu nėštumas sklandus, nėra jokių papildomų rizikų ar grėsmių. Svarbiausias reikalavimas – gera savijauta.

Trečioji taisyklė. Svarbu prisiminti, jog pirmagimio besilaukiančios moterys dažniau nerimauja, nepasitiki savimi, yra jautresnės aplinkos veiksniams. Prieš sėsdama prie vairo, pirmosios atžalos besilaukianti moteris turi labai gerai pasverti visus „už“ ir „prieš“.

Ketvirtoji taisyklė. Labai svarbi ir ši aplinkybė: ar besilaukianti moteris vairuoja užtikrintai, ar pasitiki savimi kelyje. Baimė ir perdėtas atsargumas, kaip ir pavojingas pasitikėjimas savimi, blaško dėmesį ir gali baigtis avarine situacija.

Penktoji taisyklė. Yra moterų, kurios negali pakęsti kelionių automobilių, vien nuo minties apie avariją joms pakerta kojas, nors joms ir nekyla joks pavojus. Tokios moterys nėštumo laikotarpiu iš viso turėtų vengti kelionių automobiliu. Tačiau būna ir tokių, kurias kelionės automobiliu ramina ir atpalaiduoja. Tereikia nuspręsti, kurioms priklausote jūs.

Šeštoji taisyklė. Kelionėms automobiliu rinkitės ramų paros metą. Jeigu laukiatės, venkite intensyvaus eismo, rytinių ir vakarinių spūsčių metu keliones geriau atidėti. Taip nuo nereikalingo streso apsaugosite tiek save, tiek būsimąjį mažylį.

Septintoji taisyklė. Net jeigu už vairo ir jaučiatės labai gerai, paskutiniais nėštumo mėnesiais nuo savarankiškų kelionių automobiliu geriau susilaikyti. Štai tokios bendrosios taisyklės. Kaip matote, universalios formulės, kaip reikėtų elgtis, nėra. Tai labai individualu.


Į klausimą, ar besilaukianti moteris gali sėsti prie automobilio vairo, visoms tinkančio atsakymo iš tikrųjų nėra. Kiekviena moteris, pasitarusi su gydytoju, psichologu ir savo vyru, turi savarankiškai ir labai atsakingai nuspręsti pati.

Įdomus pastebėjimas: susilaukusios mažylio, nemažai jaunų mamų, iki tol drąsiai besijutusios prie automobilio vairo, praranda pasitikėjimą savimi, netgi pradeda jausti panišką baimę, apie kurią iki tol nenumanė. Kai kurios moterys dėl to ima gėdytis, niekaip negali suprasti, kaip tai galėjo nutikti. Staiga tarsi iš niekur atsiradusi baimė – psichologinis padarinys. Moters įsčiose mažylis buvo apsaugotas nuo išorės pavojų, tačiau dabar viskas kitaip, ir mama jaučiasi atsakinga. Žinome keli atvejai, kai po kraupių avarijų nepavyko išgelbėti besilaukiančios moters gyvybės, tačiau jos mažylis pasaulį išvydo sveikas.

Vos tik mažylis išvysta pasaulį, jam reikalinga globa ir apsauga. Motina tai supranta intuityviai. Štai iš kur ir atsiranda padidėjęs baimės jausmas, kuris iš tikrųjų tėra viena iš motiniškos meilės formų.
Savaime suprantama ir tai, kad jaunos mamos žymiai daugiau galvoja apie vaikus, tad stengiasi prie vairo elgtis itin atsakingai.

Keli patarimai vairuotojoms:

· Prisiminkite: jeigu jaučiatės susinervinusi, pavargusi ar supykusi, vairuoti nereikėtų. Jeigu pačios suprantate, jog šiuo metu jūsų gyvenime ne pats ramiausias etapas, patiriate daug streso, tenka nuolat jaudintis, grietai įsiplieskiate, venkite tolimų ir varginančių kelionių, daugiau dėmesio skirkite poilsiui.

· Jokiais būdais nesėskite už vairo, jeigu išgėrėte migdomųjų ar skausmą malšinančių vaistų. Šie preparatai ne tik ramina, bet ir slopina, blogina gebėjimą susikoncentruoti.

· Prisiminkite, jog pasikeitus šviesai akys prie pokyčių pripranta tik per kelias minutes. Jeigu, išėjusios iš gerai apšviestos patalpos, tamsiu paros metu turite vairuoti, jokiais būdais už vairo nesėskite iš karto. Leiskite akims priprasti prie aplinkos pasikeitimo. Kelias minutes pasivaikščiokite, pažiūrėkite į tamsą, pasistenkite įžiūrėti atskirus objektus. Jeigu jūsų kelionė namo ir užtruks 5-10 minučių ilgiau, bet jau būsite tikra, jog galbūt išvengėte pavojaus.

· Didesnis nei 28 laipsnių karštis pavojingas vairuojantiems. Didžiausią grėsmę kelia staigus temperatūros šuolis – organizmas prie tokių pasikeitusių sąlygų nesugeba greitai prisitaikyti. Tvyrant karščiams, kelionę automobiliu derėtų planuoti labai ankstyvą rytą arba nukelti iki vakaro, kai jau pradeda vėsti.

· Jeigu nesate patyrusi vairuotoja, kelionę automobiliu planuokite tomis dienos valandomis, kai gatvėse mažiau automobilių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)