Patriarchalinė šeima

Vyras – svarbiausias asmuo. Vyras priima visus sprendimus, be jo namuose niekas nedaroma. Vyras aprūpina šeimą, bent jau stengiasi. Patriarchalinėje šeimoje vyras tvarko finansus, nepriklausomai nuo žmonos uždarbio. Tokioje šeimoje moteris – klasikinė židinio sergėtoja.

Patriarchalinė šeima. Vyras maitintojas

Vyras uždirba kur kas daugiau už žmoną, tačiau jie turi bendrų interesų, temų pokalbiams. Jie kartu leidžia vakarus ir savaitgalius, kartu žiūri filmus, mėgsta tą patį vyną. Jei moters neturi didelių ambicijų, tokios poros laukia ilgas šeimyninis gyvenimas.

Patriarchalinė šeima. Auksinis narvelis

Vyras uždirba kur kas daugiau už žmoną, bet jie turi mažai bendrų interesų (kartais apskritai neturi). Jų gyvenimai praktiškai nesusikerta. Jie išeina kartu į viešumą tik tada, kai etiketas reikalauja, kad vakarėlyje vyras dalyvautų su žmona. Likusiu laiku žmona vaikšto po grožio salonus, susitikinėja su draugėmis, vyras – po pirtis, klubus, prezentacijas.

Jie susitinka vakare virtuvėje arba naktį miegamajame. Toks šeimos tipas tenkina tas moteris, kurios tikisi iš santuokos tik komercinės naudos (psichologinis tipas – Duktė, nes net Altruistei būtų sunku ištverti auksiniame narvelyje).

Patriarchalinį šeima. Vyras nevykėlis

Vyras uždirba ne daugiau už žmoną, kartais ir mažiau, bet vis tiek mano, kad yra svarbiausias. Moters tokia padėtis netenkina (jei ji nėra užkietėjusi altruistė). Tokia šeima pasmerkta konfliktams. Moteriai nepatinka, kad vyras jos neaprūpina, bet nurodinėja. Vyrui ima vystytis nevisavertiškumo kompleksas. Galiausiai pora arba išsiskiria, arba kasdien pykstasi.

Matriarchalinė šeima

Situacija atvirkščia. Moteris svarbiausia. Ji aprūpina šeimą, viską, sprendžia, tvarko finansus. Tokioje šeimoje aprūpintoja yra moteris.

Matriarchalinė šeima. Piniginės saugotoja

Moteris uždirba daugiau už vyrą arba uždirba tiek pat, bet vis tiek finansus tvarko ji. Vyras atiduoda moteriai uždarbį, moteris visam mėnesiui suplanuoja šeimos biudžetą. Moteris priima sprendimus dėl buto remonto, vyras ima stumdyti baldus. Ideali Aktyvistės ir Altruisto arba Motinos ir Altruisto sąjunga.

Matriarchalinė šeima. Vyras namų šeimininkė

Moteris daug uždirba, visiškai aprūpina šeimą. Vyras nedirba, tvarko namų ūkį, augina vaikus. Tokia santuoka įmanoma tik Motinos ir Altruisto sąjungoje. Labai svarbu, kad vyrą tokia padėtis tenkintų, antraip jam išsivystys nevisavertiškumo kompleksas.

Matriarchalinė šeima. Vyras Alfonsas arba alkoholikas

Vyras arba nedirba, arba visą uždarbį išleidžia savo reikmėms. Jis nesirūpina namais, gyvena savo malonumui. Moteris tokioje šeimoje gali ir nedaug uždirbti, bet aprūpintoja vis tiek yra ji, taip pat ir židinio sergėtoja. Tokioje šeimoje gali gyventi Motina ir Sūnus, šiems tipams tokia šeimyninė laimė tiktų.

Partneriška šeima

Priimtiniausias variantas šiuolaikiniams žmonėms. Ir vyras, ir žmona dirba. Kažkas uždirba daugiau, kažkas mažiau, šio tipo šeimai tai nėra svarbu. Santykiai lygiateisiški, grindžiami abipusiu pasitikėjimu. Čia niekas netranko kumščiu į stalą, šaukdamas, kad yra teisus. Čia vyksta konstruktyvūs dialogai, pašnekovai išklauso vienas kitą, namų pareigas dalinasi pusiau. Tokią šeimą gali sukurti tik du Aktyvistai.

Konkurencinga šeima

Tokioje šeimoje nėra viršesnio ir pavaldesnio, nesvarbu, kiek vyras ir žmona uždirba. Kad ir kiek jie uždirbtų, vis tiek nuolat vyks kova dėl valdžios. Nuolat verda kova dėl televizoriaus pultelio, ginčijamasi, kam eilė nešti šiukšles, išvesti šunį, kam labiau reikia susitikti su draugais ir t. t. Šiose šeimose gausu adrenalino, tačiau per menkas gebėjimas suprasti, nenoras tartis ir vienas kitą išklausyti.

Tokia šeima dažniausiai būna iš psichologinių Sūnaus ir Dukters tipų, bet iki tokio tipo gali prieiti bet kokia šeima, jei nemokės tartis ir ieškoti kompromisų.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją