Šiandien kalbėsime apie butą, kuriame architektai turėjo pasiekti beveik nepasiekiamą pusiausvyrą: tarp namų ir ofiso, tarp vienybės ir įvairovės, tarp paprastumo ir sudėtingumo.

Kalbant apie buto stilių, šeimininkas pažymėjo du kraštutinumus, kurių liesti nenorėta. Turėjo būti balansas tarp namų ir darbo atmosferos.

Nieko labai nekeisdami išplanavime, architektai kai kur truputį pakoregavo. Pirmiausia, buvo pailginta pertvara tarp svetainės ir virtuvės. Tuo iš karto nušauti du zuikiai: išplėstas virtuvės frontas ir paslėptas nuo sofos zonos. Viename miegamųjų buvo padaryta pertvara su durimis, skiriančiomis drabužinės zoną nuo miegamojo. Įėjimas iš kampo diktuoja diagonalinį interjero išvystymą.

Lubų linija ir granitinių kvadratų takelis nurodo judėjimo bute kryptį.

Svarbiausias akcentas teko lubų apipavidalinimui. Norėta asimetrinių formų, kurios pagyvintų ir padarytų sudėtingesne pernelyg aiškią išplanavimo idėją. Skirtingų lygių baltų plokštumų struktūra, atlikdama tą funkciją, tuo pačiu vaidina foninį vaidmenį, “neapima per daug”. Rezultate lubų piešinys žmogui nurodo judėjimo kryptį, bet ne chaotiškai, o pagal architektų sugalvotą scenarijų.

Teatras prasideda nuo pakabos, o butas nuo prieškambario. Tad ryškiausio įspūdžio reikėjo būtent čia. Siekiant pabrėžti išplanavimo iškeltą diagonalinę ašį, architektai dviejų kiek išlenktų lubų linijų pagalba “nupiešė” siaurą, ilgą juostą, prasidedančią vestibiulyje ir lanksčiai pereinančią į svetainę.

Kiek išsiplėsdama centre ši dinamiška forma tarsi įtraukia lankytoją į buto gilumą. Vestibiulyje juostą pralenkia žemesniame lygyje išdėstyta plokštuma su apšviestomis sudėtingomis ribomis. O svetainėje “judėjimas” sustoja ties sofos zona, kur padarytas kvadratinis plafonas su apšvietimu, derantis su taškinėmis lemputėmis.

Šis motyvas yra ir visose kitose patalpose: asimetrinis lubų išdėstymas įvairiais lygiais, švelnaus, paslėpto apšvietimo ir ryškiai spindinčių taškelių derinys. Mįslingos lubų formos pagamintos iš dviejų sluoksnių gipso kartono.

Dar viena jungianti tema - tai kvadratiniai įdėklai. Jie taip pat atsiranda jau vestibiulyje. Čia į grindis (kurios, kaip ir visose gyvenamosiose buto patalpose, yra buko parketo) įmontuotos granitinės plytelės. Grupėmis po keturias šios plytelės gula iki svetainės, papildomai pabrėždamos pagrindinę interjero ašį.

Svetainė. Dėka ypatingos sienų ir lubų plastikos, tamsūs baldų masyvai suvokiami kaip neatskiriama interjero dalis. Nedidelis holas su minkštasuoliais vaizdžiai praplečia koridorių.

Gražus šviestuvas - dizainerių kalba - daiktas labai stiprus, nepakenčiantis panašių į save kaimynystės. Tam, kad įvertintumėte šį daiktą tinkamai, reikia, kad viskas aplinkui taptų jo fonu. Persotinti interjerą šviestuvais labai paprasta (juk jie tokie gražūs!). Ir tai viena įprastinių žmogaus pradedančio interjero apipavidalinimą, klaidų.

Motyvas tęsiamas durų apipavidalinime: buko faneros fone yra piešinys iš keturių matinio metalo kvadratų.

Pasirenkant baldus pirmenybė buvo teikiama stambioms lakoniškoms formoms be detalių gausumo. Kad šiuos elementus pajungtų į bendrą buto interjerą, architektai ėmėsi papildomos sienų plastikos išdėstymo. Taip svetainės sienoje, tarp dviejų langų padaryta plati niša - portalas. Joje puikiai tilpo pakabinamos lentynos, o taip pat neaukštas padėklas televizoriui. Du analogiški portalai įrėmino kampą, kuriame išdėstyti minkšti baldai. Ir dar vienas portalas atsirado miegamajame, aplink duris.

Visi baldai bute pagaminti iš tamsaus medžio. Nėra daiktų ir sienų koloristinio neatitikimo. Kas gali būti harmoningiau už tos pačios spalvos atspalvius (visi interjero elementai yra rudos spalvos)?

Ypatingą vietą buto apipavidalinime užima šviestuvai. Dekoratyvinių jų tarpe nedaug, nes pagrindinį apšvietimo krūvį turi šviesos karnizai ir taškinės halogeninės lemputės. Ir čia architektai sugebėjo pasiekti pusiausvyrą: dekoratyviniai elementai yra tik ten, kur jie iš tiesų reikalingi, o mažas jų kiekis tik padidina kiekvieno reikšmingumą.

Du matinio stiklo plafonai apšviečia virtuvės valgomąjį stalą. Šviesios vienspalvės miegamojo sienos fone labai gražiai atrodo penkiakampės peršviečiamo stiklo žvaigždės. Lubų kvadratuose virš sanitarinio mazgo durų patalpinti du šviestuvai su nedideliais plafonais - jie nukreipti į sausų gėlių kompoziciją. Suprantama, kad kiekvieno šviestuvo vieta neatsitiktinė.

Štai taip organizuoti šie ramūs ir jaukūs namai. Jo kūrėjai išlaikė pusiausvyrą situacijose, kai galima buvo išplėsti savo nežabotą fantaziją ir įgyvendinti pačias beprotiškiausias idėjas. Tačiau architektai to atsisakė, išreiškę išmintį ir santūrumą. Juk tik šiuo atveju gali gautis iš tiesų vientisas ir harmoningas interjeras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją