Lietuvoje gyvena daugiau nei 500 tūkstančiai vaikų, o net 19 tūkstančių iš jų auga socialinės rizikos šeimose. Efektyviausia parama tokioms šeimoms – pagalba daiktais.

„Sutinku, kad kai kur galėtų būti sudėtinga situacija ir ypač dabar, kai šiuolaikinis gyvenimas nemažai koncentracijos ir dėmesio suteikia daiktams. Iškyla pavojus, kad vaikai, negalintys įsigyti tam tikrų daiktų, gali jaustis nepilnaverčiai, bet aš nenorėčiau kad taip būtų“, - pasakoja laidų vedėja, kulinarinių knygų autorė ir dviejų vaikų mama Beata Nicholson.

Jau aštuntus metus vykstanti akcija „Būk pirmūnas“ siekia padėti nepasiturinčiose šeimose augantiems vaikams eiti į mokyklą, apsirūpinus visomis būtiniausiomis prekėmis. Praėjusiais metais prie akcijos prisidėjo beveik 500 savanorių, kurie rinko mokyklines prekes prekybos centruose, jas atrinko ir išvežiojo šeimoms.

„Iniciatyvoje „Būk pirmūnas“ dalyvauju keleri metai. Savanoriams tai nėra didelis indėlis – vos kelios valandos, kurių metu sutinki nuoširdžių šypsenų ir daug kartų padėkoji, tačiau vaikams, gavusiems prekes, tai didelė laimė ir palaikymas“, – savo patirtimi dalijasi akcijos savanorė Jolanta Staniulienė.
Jolanta Staniulienė

Palyginti su praėjusių metų balandžio mėnesiu raštinių reikmenų ir piešimo medžiagų kainos padidėjo beveik penkiais procentais. „Prieš mokslo metus vaikams reikia nemažai daiktų ir mokyklinių reikmenų, todėl puiku, kad atsiranda iniciatyvos ir žmonių savanoriškos paramos, kuri padeda vargingiau gyvenantiems pasiruošti mokslo metams. Svarbiausia, kad vaikai, kurie galbūt neturi materialinio užnugario, nesijaustų nuskriausti, susikauptų į mokslus, stengtųsi negalvoti apie aplinkybes, kurios gali liūdinti, o koncentruotųsi į teigiamus dalykus“, – sako Beata Nicholson.

Neretai nepasiturinčiose šeimose gyvenantys vaikai jaučia socialinę atskirtį, patiria patyčias iš kitų vaikų. „Augau sovietmečiu, manimi rūpinosi tik mama, todėl trūko net būtiniausių daiktų. Mokykloje jaučiau didelę atskirtį nuo kitų vaikų, todėl žinau, kokį psichologinį spaudimą jaučia vaikai tiek iš mokytojų, tiek iš bendraklasių. Kiekvienas vaikas turi teisę rugsėjo 1-ąją sutikti su nauju švariu sąsiuviniu, nauju šratinuku ir jam patogia kuprine“, – pasakoja projekto savanorė J. Staniulienė.

Jau rugpjūčio 19 – 21 d. socialinės akcijos „Būk pirmūnas“ savanoriai pakvies geros valios žmones nupirkti ir paaukoti mokyklinių priemonių „Maxima“, „Rimi“ ir „IKI“ prekybos centruose arba akcijos dienomis atnešti namuose turimas, jau nenaudojamas priemones. Miestai prisijungę prie iniciatyvos: Alytus, Biržai, Birštonas, Jonava, Jurbarkas, Rudamina, Šiauliai, Širvintos, Naujoji Akmenė, Kalvarija, Kaunas, Kazlų Rūda, Kelmė, Kuršėnai, Kybartai, Klaipėda, Kretinga, Kupiškis, Marijampolė, Nemenčinė, Panevėžys, Prienai, Radviliškis, Rokiškis, Rudamina, Šakiai, Ukmergė, Užubalių k., Varėna, Trakai, Vilkaviškis, Vilnius, Visaginas. Visą parduotuvių sąrašą, kuriose vyks socialinė akcija galima rasti „Facebok“ paskyroje „Būk pirmūnas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)