Autorės teigimu, nebūtina visų septynių frazių kartoti kiekvieną dieną, pakanka jas keisti vieną kita. Tiesiog išmokite jas įtraukti į savo kasdienybę.

1. „Aš tavimi tikiu“

„Savo trejų metukų sūnui Ari kartoju „aš tavimi tikiu“ taip dažnai, kad jis pradėjo šiuos žodžius bumerangu grąžinti man. Štai juokingas pavyzdys. Vieną dieną aš po visą mūsų butą ieškojau savo raktų. Kadangi negalėjau rasti, griuvau nusivylusi ant sofos. Staiga pajutau, kad kažkas trūkčioja mano kelnes. Tai buvo Ari. „Mamyte, – sakė jis, – žinau kad tau pavyks rasti raktus. Aš tavimi tikiu“. Jo žodžiai suteikė tikrą adrenalino antplūdį, kurio man pakako, kad vėl atsistočiau, atitraukčiau sofą nuo sienos ir trumpam žvilgtelėčiau už jos. Eureka! Radau pamestus savo raktus! Taip! Aš tikrai tikiu frazės „Aš tavimi tikiu!“ varomąja jėga“.

2. „Niekada nepasiduok“

„Iš tikrųjų, kai sakau šiuos žodžius savo sūnui, pakartoju juos tris kartus iš eilės, paiku ir perdėtu Winstono Churchillio tipo balsu: „Niekada nepasiduok! Niekada nepasiduok! Niekada nepasiduok!“ Tai priverčia kikenti. O juokas – geriausias įtampos malšintojas, verčiantis judėti jį pirmyn. Neseniai suvokiau, kad šiems žodžiams reikia svarbaus papildymo. Kartu su sūnumi dėliojome žmogaus-voro dėlionę. Ari bandė įsprausti netinkančią detalę į tuščią vietą ir vis kartojo: „Niekada nepasiduok! Niekada nepasiduok! Niekada nepasiduok!“

Aš jį pataisiau: „Niekada nepasiduok! Niekada nepasiduok! Niekada nepasiduok! Nebent tu darai kažką, kas galėtų būti klaidinga – tada tau reiktų sustoti, pagalvoti ir rasti naują strategiją!“

Sūnus paklausė: „Naują strategiją?“

„Taip, – atsakiau aš. – Jeigu toliau darysi tai, ką darai, ir toliau gausi tai, ką gauni. Jeigu niekas nesikeičia, tai ir nesikeičia niekas. Taigi, reikia rasti naują būdą, kaip tai padaryti, naują strategiją, kad gautum naują rezultatą“.
Ari Dabar supranta nepasidavimo svarbą tuo pačiu būdamas atviru naujų strategijų ieškojimui“.

3. „Mes mokomės iš praktikos“

„Ši frazė primena Ari, kad neverta nusiminti užkliuvus ar pargriuvus. Mėgstu tai kartoti ne tik užsiimant iššūkių kupina veikla, bet ir prieš ją, kaip padrąsinimą“.

4. „Kiekvienas ekspertas kažkada buvo pradedantysis, taip kaip tu“

„Jaučiu, kad labai svarbu priminti Ari, kad kažką tobulai išmanantys žmonės neišmanė to iš pat pradžių. Noriu, kad mano sūnus augtų žinodamas, kad klysti yra normalu. Normalu, kai tau nepavyksta. Normalu kovoti. Tik nenormalu galvoti, kad klaidos, nesėkmės ir kova yra nuolatinė būsena! Tai tik tiltas, kurį reikia įveikti norint pasiekti „tobulybės žemę“. Noriu, kad mano sūnus užaugtų žinodamas, kad atkaklumas, kantrybė ir pastangos yra kur kas svarbiau nei tobulumas“.

5. „Klaida nėra pasirinkimas“

„Šią mantrą išgirdau iš vieno Ari kalbančių žaisliukų-nindzių. Kai pirmą kartą išgirdau, kad žaislas tai sako, pasakiau: „O, man patinka šis žaislas! Klaida nėra pasirinkimas! Tai puiku!“

Mudu su Ari šiek tiek pasikalbėjome apie šią frazę, apie panašius dalykus: ir toliau mėgink, iš visko mokykis, nevertink tai kaip „nesėkmės“, žvelk į tai kaip į pamoką, kad galėtum išbandyti naują strategiją. Taigi, klaida niekada nėra pasirinkimas. Įmanomi tokie pasirinkimai: mokymasis, augimas, savęs mėgimas už tai, kad mėgini ir... dar vienas mėginimas!

Dabar kaskart, kai Ari kažką darydamas susiduria su problema, jis nindzės balsu pareiškia: „Klaida nėra pasirinkimas!“ Vien šiai frazei turiu būti dėkinga, kad Ari vis geriau ir geriau skaito knygas!“

6. „Turi pasimokyti iš kiekvienos nesėkmės“

„Kaskart, kai Ari kažką išmeta, kažką sulaužo, kažką papila, nuverčia ar kažką užgauna, kartoju tą pačią frazę: „Turi pasimokyti iš kiekvienos nesėkmės“. Ir kaskart paklausiu, ko jis išmoko, mes tai kartu aptariame.
Leidžiu jam suprasti, kad visiems mums kartais nepasiseka. Tiesiog visi mėginame tos nesėkmės nepakartoti“.

7. „Esi saugus ir mylimas“

„Neseniai šią frazę įtraukiau į savo sąrašą, kai su drauge darėme hipnozės seansą. Ji bandė mane emociškai atpalaiduoti. Kokią strategiją pasitelkė? Ji paprašė manęs prisiminti vaikystės metą, kai jaučiausi saugi ir mylima. Kai ji manęs to paprašė, ne nusiraminau, o įsitempiau! Negalėjau prisiminti aiškaus ir konkretaus vaikystės meto, kai jaučiausi saugi ir mylima.

Vėliau susimąsčiau, kaip svarbu auginti vaikus taip, kad jie jaustųsi saugūs ir mylimi. Tai skatina jų savivertę ir didina drąsą.

Taigi, dabar frazę „Esi saugus ir mylimas!“ įtraukiau į „labos nakties ritualą“. Šiuos žodžius tyliai pašnabždu vaikui į ausį prieš jam užmiegant. Tikiuosi, kad šis „esi saugus ir mylimas“ šnabždesys sukurs garsų ir aiškų aidą, kuris lydės jį dar ilgai ir suaugus“.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)