“Aš ištekėjau už vyro, su kuriuo pirmą kartą pasibučiavau. Kai aš tai papasakojau savo vaikams, jie tuo paprasčiausiai negalėjo patikėti .” – sako Barbara Bush.

Tradiciškai egzistuoja teiginys: “Tu esi būtent TAI – tas, kurio aš ieškojau, iškėliau virš kitų ir kito tokio nėra – tu man reikalingas mano laimingai ateičiai užtikrinti." Ji ateina su ceremonija, kuri, nepaisant tradicijų ir religinių skirtumų, turi daugiau panašumų nei skirtumų. Skirtumai atsiranda vėliau, po to, kai išpakuojamos dovanos ir pora iš naujo pažvelgia į savo santykius.

Jeigu jau jums reikia susituokti, prieš tai paprasčiausiai pagyvenkite drauge. Ir nekreipkite dėmesio į tyrimus, kurie teigia, jog tai nepadeda. Bendraukite. Jei to matysite, kad iš to nieko neišeis, atšaukite sužadėtuves. Štai čia yra keletas sričių, kurias turėtumėte ištirti, prieš nuspręsdami susituokti:

Kiek laiko mes praleidžiame drauge?

Ar man reikia partnerio pritarimo išeinant su draugais, kurių jis nemėgsta?

Kas atsakingas už biudžetą?

Kas nusprendžia, kaip pinigus išleisti?

Kaip dažnai jūsų šeimos nariai pas jus ateina pietų ar vakarienės?

Ar jie padeda susitvarkyti?

Kam mes skoliname pinigus? (Jūsų nedirbančiai seseriai? Ar ji tai supranta kaip labdarą?)

Kokią įtaką jūsų bendriems sprendimams turi jūsų motinos pritarimas?

Kas paaiškina jūsų tėvui, kad jūs daugiau nebenorite leisti vasarų jų sode žvejodama?

Šis sąrašas beribis – o kai esate pagaunami nepasiruošę, tai gali sukelti daugiau kivirčų, nei svečių sąrašo sudarymas jūsų didžiajai šventei.

“Jei įvairovė yra gyvenimo prieskoniai, tai santuoka yra visas jų rinkinys.” – Johny Carson

Gerose santuokose gausu kompromisų, tuomet netgi svarbus jausmas, kad vertinami netgi absurdiški jūsų sprendimai bei elgesys, nes žmonių susijungimas į partnerystę debatams iškelia svarbiausius gyvenimo klausimus. Išskyrus susitarimą reguliariai kvėpuoti, egzistuoja nesuskaičiuojama daugybė galimybių staigmenoms.

Pavyzdžiui, sutartis dėl to, kiek vietos šaldytuve gali užimti alus, pomidorų padažas, garstyčios ar daržovės. Ir dėl to, kiek bus palikta produktams, telpantiems į tradicinės mitybos kategorijas. Ji niekuomet nesupras jo poreikio sardinėms, riebaluotiems hot-dog’ams arba skirtingiems pagardams. Jis niekada nesuvoks, kaip papildomi du kilogramai svorio ant jo partnerės gali sugriauti tobulai dievišką sekso galimybę.

Arba dar - buto dekoravimas. Su šia problema skausmingai susidūrė ištisos minios porų, kurios buvo tam nepasiruošusios ir apie tai nieko nežinojo. Galbūt šis butas buvo žavingas ir jums patiko jame gyvenanti dvasia bei prisiminimai iš pirmo karto, kai jį pamatėte. Tačiau juk jūs tikėjotės kažką pakeisti, padaryti savaip... Įspėjimas: juoda, ruda ir neišmanėliška mėlyna yra berniukiškos spalvos. Mergaitėms patinka gėlių raštai ir tulpės geltonumo ar vyšnios raudonumo kėdės. Dauguma porų susitinka pusiaukelėje ir perka smėlinės spalvos daiktus.

“Aš manau, kad vyrai, turintys pradurtą ausį, yra geriau pasiruošę santuokai. Jie patyrė skausmą ir pirko papuošalą.” – Rita Rudner

Geriausia yra tuoktis su žmogumi, kuris vertina jūsų asmeninį “išprotėjimą” – asmeniu, kuris visus vaidus, kivirčus ir nesutarimus iš ryto sugeba paversti į juoką. Jei kitas žmogus iš tikrųjų jus myli, santuoka pergyvens grimo nebuvimą, atsitiktinius kūno garsus, blogą kojinių pasirinkimą ir bjaurias šlapias atostogas (tuo atveju, kai tu sakei, kad dabar pats lietingo sezono vidurys, o jis tuo netikėjo). Jei galite būti savim, tik kartais reaguoti į partnerio nesąmones ir vis tiek juoktis, ši operacija jums gali pavykti sėkmingai.

“Santuokos sudėtingumas yra tas, kad mes įsimylime asmenybę, o turime gyventi su charakteriu.” – Peter Devries.

Žmonės santuokoje išlieka tokie patys – taip jie supranta vienas kito pasikeitimus. Po pirmos drauge praleistos nakties ji ryte jį aptinka vonioje. Jis įnirtingai krapšto tarpdančius, o po to liekančius apnašų gabalėlius numeta žemyn. Pirmą kartą ji sau pagalvoja: “Ar tai nepuiku – higiena juk svarbu.” Vėliau mintys pakrypsta taip: “Fu, koks bjaurus įprotis, pažiūrėk, į ką panašus veidrodis.” Iš pradžių jam patinka, kad ji minioje žmonių išsako savo nuomonę. Vėliau jis sako: “Ar tiesiog negali patylėti? Kodėl tau būtina su visais ginčytis?” Atminkite, kad susituokėte su savo herojumi, o šios ydos yra tik dievinamos asmenybės dalis.

“Sėkminga santuoka – daug kartų įsimylėti tą patį žmogų.” – Mignon McLaughlin

Sėkminga partnerystė klesti, jei ji paremta vertinimu, o truputėlis traumos gali būti ypač naudinga. Aš turiu draugą, kuris įsimylėjo Bosnijos gydytoją, kol ji buvo už jūrų marių. Akivaizdu, kad sprogstančios bombos įžiebia aistrą. Žmogų galime pamatyti visiškai naujoje šviesoje. Vienas draugas man prisipažino iš naujo įsimylėjęs savo žmoną, kai netyčia užsuko į vieną jos skaitomą paskaitą. “Aš niekad nesuvokiau, kokia ji stipri. Tai mane sujaudino. O juk buvau įpratęs ją matyti vežiojančią vaikus į futbolo treniruotes ir palinkusią prie kompiuterio.”

“Jei bijai vienatvės - nesituok.” – Čechovas

Vienišumo jausmas artimuose santykiuose yra žymiai labiau bauginantis, nei jausmas, kad esi vienas didžiausio kalno viršūnėje. Dalindamiesi tualetu, šaldytuvu ir maisto likučiais, susiliejimo jausmą žmonės dažnai kompensuoja, atsitraukdami į savo pasaulį. Draugas, kuris mėgina dalintis viskuo, gali įsibrauti per giliai. Rezultatas gali būti dvasinių sienų iškėlimas ir ryšio partnerystėje praradimas. Pora, kuri niekuomet neatsitraukia vienas nuo kito vakarėlio metu, vėliau neturi apie ką kalbėti (“Atspėk, su kuo aš šnekėjausi?” “Žinau – tuo metu aš tau masažavau kaklą.”)

Bendri santuokos lūkesčiai – puiki kompanija pietums, kelionės draugas ir tas, su kuriuo prie rytinės kavos puodelio aptariamos dienos naujienos. Pora, kuri pirmąsias penkias dienas neišlipa iš lovos, vėliau gali pastebėti, kad viskas keičiasi. Svarbiausia – mėgti save prieš susituokiant – kitaip į kompaniją įnešite nuobodulį. Santuoka – netinkamas būdas kompensuoti tamsos baimę. Jei jūsų motyvas būtent toks, verčiau nusipirkite naktinę lemputę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją