Štai penkiolika patarimų iš „Marriage Rules: A Manual for the Married and the Coupled Up“.

Sušildykite atmosferą. Kasdien pasakykite bent du pozityvius dalykus savo partneriui, kalbėkite apie konkrečius dalykus, kurie jums patinka („Man patiko, koks tu buvai linksmas vakar vakarėlyje“). Pozityvių komentarų turi būti daugiau nei kritiškų.

Sumažinkite kritiką. Dauguma žmonių vertina kritiškumą ankstyvosiose santykių stadijose, tačiau laikui bėgant tampa jai alergiški. Išmokite prikąsti liežuvį. Jei jau reikia pakritikuoti, pasakykite tai trim sakiniais ar dar trumpiau. Prisiminkite, kad niekas negali išgyventi santuokoje (bent jau ne laimingai), jei jaučiasi labiau teisiami nei garbinami.

Išmokite klausytis. Klausymasis - didžiausia dvasinė dovana, kurią tik galite suteikti savo partneriui. Atsisakykite gynybinės pozicijos ir klausykitės tik tam, kad suprastumėte, nepertraukinėdami, netaisydami faktų, neatsimušinėdami. Savo gynybą pasilikite kitam pokalbiui.

Susitelkite į save. Bendraukite su draugais ir šeima, skirkite laiko savo pomėgiams, padėkite kitiems. Jei jūsų pirminė energija nebus nukreipta į tai, kaip gyventi savo gyvenimą taip gerai, kaip tik įmanoma, tik nesveikai susitelksite į partnerį ir priversite jį trauktis.

Atsiprašykite. Jūs galite pasakyti: „Atsiprašau dėl savo kaltės dalies“, net jei esate slapta įsitikinę, jog jūsų kaltė sudaro tik 28%.

Nereikalaukite atsiprašymo. Neįsivelkite į žodinį karą. Jei partneris nemėgsta atsiprašinėti, galbūt jis suranda kitų būdų parodyti, kad gailisi. Priimkite taiką bet kokiu pasiūlytu pavidalu.

Tesėkite pažadus. Kai sakote, kad kažką padarysite, tai ir padarykite. Nemanykite, kad jūsų bendras įnašas į santykius kompensuoja netesėtus pažadus, tokius kaip kad susirinkti kojines ar išnešti dėžes iš garažo.

Atsisakykite emocinio persekiojimo. Nespauskite partnerio. Jei jis atsitolina, o jūs bandote artėti - jis atsitolins dar labiau. Manykite, kad tai fundamentalus fizikos dėsnis. Susitelkite į save, o ne į partnerį. Atsitolinęs partneris vėl priartės, kai turės erdvės kvėpuoti ir matys, kad galite pasirūpinti savimi.

Neįsileiskite į išvedžiojimus. Emociškai nutolęs partneris gali vengti pokalbio vien dėl nežaboto sakinių pliūpsnio ar balso tono. Sulėtinkite kalbą, nuleiskite toną ir intensyvumą.

Žinokite savo kompromisų ribą. Būkite lankstūs keisdamiesi dėl savo partnerio 84% laiko, tačiau neaukokite savo esminių vertybių, įsitikinimų ir prioritetų dėl santykių spaudimo.

Nebetęskite pokalbio, jei su jumis elgiamasi nemandagiai ar žeminančiai. Galite pasakyti: „Man dabar reikia pertraukos nuo šito pokalbio. Kalbėsimės vėl tuomet, kai galėsi su manimi kalbėtis ramiai ir pagarbiai“. Tegu jūsų veiksmai atitinka jūsų žodžius.

Būkite paslaptis. Kai du žmonės žino absoliučiai viską vienas apie kitą, jie jaučiasi jaukiai ir patogiai, tačiau mus trauks partneris, kuris turi aistrą gyvenimui ir pomėgių už santykių ribų. Taigi eikite į šokių pamokas, slidinėjimo pamokas, prisijunkite prie knygų klubo. Kuo daugiau aistros parodysite gyvenimui už santuokos ribų, tuo daugiau jos atsiras santuokoje.

Nustatykite taisykles dėl technologijų. Susitarkite dėl elektroninių prietaisų nenaudojimo tam tikru metu - ruošiant maistą ir valgant, kai turite svečių ir pan.

Inicijuokite seksą, net jei ne itin norite. Jei jūs - mažiau aistringas nei partneris, inicijuokite bent retsykiais. Be to negyvuos nei vieni ilgalaikiai santykiai. O jei jūs esate aistringasis, žinokite, kada reikia atsitraukti ir nespausti partnerio.

Domėkitės jo šeimos santykiais. Išklausinėkite apie partnerio šeimos istoriją, stebėkite, ar nepasirodys panašių problemų jūsų pačių šeimoje. Jei žinosite, ko galite tikėtis, jausitės tvirčiau ir galėsite kūrybingai pažvelgti į santykių kūrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (363)