„Klasikinis atvejis - moteris, kuri ką tik neteko savo vyro“, - sako dr. Mariell Jesup iš Pensilvanijos universiteto, kurios praktikoje pasitaikė nemažai tokių atvejų.

2005 metais Cindy Bizon vyras Joelas patyrė širdies smūgį. „Tegu jums padeda Dievas“, - pasakė ji chirurgui, kai jos vyrą vežė ligoninės koridoriais į operacinę. Vėliau ji neteko sąmonės dėl „sudužusios širdies sindromo“ ir atsidūrė širdies ligų skyriuje kartu su vyru. Abu išgyveno.

Japonų medikai pirmą kartą sindromą nustatė apie 1990 metais ir pavadino jį Takotsubo kardiomiopatija. Priepuolis ištinka tuomet, kai didžiulis šokas, netgi geras, kaip kad laimėjimas loterijoje, sukelia adrenalino pliūpsnį, kuris sutrikdo širdies veiklą. Testai parodo dramatiškus širdies ritmo ir kraujo pokyčius, būdingus širdies smūgiui, bet jokių arterijų užsikimšimų. Daugelis pacientų sugrįžta į senas vėžes po kelių savaičių, tačiau retais atvejais liga gali baigtis mirtimi.

Dr. Abhishek Deshmukh iš Arkanzaso universiteto gydė kelis tokius atvejus.

„Man buvo labai įdomu, kodėl nuo to nukentėjo tik moterys“, - teigė jis. Todėl jis atliko pirmąjį didžiulį šios problemos tyrimą ir rezultatus pranešė Amerikos širdies asociacijos konferencijoje Floridoje.

Naudodamas federalinę duomenų bazę iš maždaug 1000 ligoninių, dr. A.Deshmukh 2007 metais nustatė 6229 atvejus. Tik 671 iš jų buvo vyrų. Pakoregavus duomenis pagal aukšto kraujospūdžio, rūkymo ir kitus veiksnius, kurie gali lemti širdies problemas, pasirodė, kad moterys 7,5 karto dažniau kenčia nuo šio sindromo nei vyrai.

Jis buvo tris kartus dažnesnis moterims virš 55 metų nei jaunesnėms. Jaunesnės nei 55 metų moterys nuo jo buvo linkusios labiau nukentėti nei to paties amžiaus vyrai.

Niekas nežino kodėl, sako dr. Abhiram Prasad, Mayo klinikos kardiologas, kuris pristatė kitą šio sindromo tyrimą konferencijoje.

„Tai vienintelis širdies sutrikimas, kuris daug labiau būdingas moterims“, - sakė jis.

Pasak vienos teorijos, čia savo vaidmenį gali suvaidinti hormonai. Pasak kitos, vyrai turi daugiau adrenalino receptorių širdies ląstelėse nei moterys, taigi „jie gali būti atsparesni stresui“, mano dr. A. Deshmukh.

Bizon priepuolio metu buvo 57, dabar jai 63. Ji su vyru yra farmacininkai ir gyvena Scarborough, Maine.

„Prisimenu, kaip stengiausi nusitverti už stalo ir prieš mano akis iškilo juoda uždanga“, - sakė ji telefoniniame interviu. Jos priepuolis buvo itin stiprus. Nors daugelis tokių priepuolių praeina be ilgalaikių pasekmių, jai vėliau reikėjo implantuoti defibriliatorių.

Apie 1 procentas atvejų baigiasi mirtimi, parodo naujas tyrimas.

„Senais laikais sakydavome, kad žmogus mirtinai išsigando“, - sako dr. A. Prasad.

Apie 10 procentų pacientų vėliau savo gyvenime gali patirti antrą tokį priepuolį. Ir nors širdies priepuoliai dažniau ištinka žiemą, sudužusios širdies sindromas dažnesnis vasarą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją