Pradėkime nuo visiems žinomų faktų apie tai, ko iš partnerio paprastai pageidauja romantiškų santykių ieškančios moterys.

Pakanka pasižvalgyti po internetines pažinčių svetaines bei skelbimus laikraščiuose ir tampa aišku, jog net mažiausiai pretenzingos jų turi tam tikrus savus standartus. Jų svajonių vyriškis privalo mažų mažiausiai neturėti žalingų įpročių, bet turėti gerą humoro jausmą, mylėti gyvūnus. Nekliudo, aišku, ir jei kandidatas gerai uždirba, turi nuosavą būstą – ir taip toliau, ir panašiai. Žodžiu, kriterijų įvairovė didžiulė ir sunkiai aprėpiama. Tačiau ar tikrai? Nes mokslininkai neseniai pareiškė, esą antrosios pusės ieškančios moterys iš tikrųjų dairosi kandidatų, atitinkančių vienintelį kriterijų: kad tie būtų panašūs į... jų brolius.

Tokie tyrimo rezultatai buvo paskelbti leidinyje „The Evolution and Human Behaviour Journal“. Jį atlikę specialistai paprašė savanorių peržvelgti nepažįstamų vyriškių nuotraukas ir suskirstyti jas pagal patrauklumą – nuo tų, kurie labiausiai panašūs į jų įsivaizduojamą idealą, baigiant tais, kurie mažiausiai atitinka jų viziją. Tada mokslininkai palygino šias fotografijas su eksperimento dalyvių tikrųjų partnerių ir brolių nuotraukomis, kurias buvo paprašę atsiųsti anksčiau.

Paaiškėjo netikėtas dalykas: ne visais atvejais, tačiau dauguma – ganėtinai dažnai, kad to nebūtų galima pavadinti atsitiktinumu, – moterų pasirinkti partneriai bei kandidatai į partnerius turėjo panašumo į jų brolius.

Mokslininkų vertinimu, kaip tik tas panašumas – tiksliau, faktas, jog vyro veidas neatrodo visiškai svetimas, ir yra patraukliausias moterims.