Pirmiausia turėtume paklausti savęs, kas daugeliui vyrų ir moterų yra “per greitai”? Atsakymas: nėra konkretaus laiko limito “normaliai” sueičiai. Kai kurioms poroms užtenka keleto minučių po to, kai vyras įsiskverbia, o kitą kartą ta pati pora gali mylėtis valandas. Tyrimų duomenys rodo, kad vidutinė lytinio akto trukmė yra 5-15 minučių, išskyrus jaunus žmones ir esančius naujuose santykiuose.

Sekso terapeutai priešlaikinę ejakuliaciją įvardina kaip pagrindinę nepasitenkinimo priežastį tarp porų, kurios susiduria su sekso “laiko faktoriaus” problemomis. Akivaizdu, kad ejakuliacija, kuri įvyksta dar prieš įsiskverbimą ar iš karto po jo, yra priešlaikinė. Daugumoje tokių atvejų moteris nesugeba pasiekti orgazmo.

Kaip tai yra paplitę?

Priešlaikinė ejakuliacija yra iš tiesų varginanti problema daugeliui porų ir yra antra pagal dažnumą problema, gydoma sekso terapijos klinikose. Tačiau yra neįmanoma įvertinti faktinį šios problemos paplitimą. Galima pažymėti, kad dauguma porų toleruoja šią seksualinę disfunkciją daug lengviau, nei, pavyzdžiui, erekcijos sutrikimus, nes tai nėra tiesiogiai susiję su poros vaisingumu.

Tokiais atvejais už viso to slypi dažnos masturbacijos arba seksualinės kaltės istorijos. Paprastai partnerio reakcija yra lemtinga, moterys kartais reaguoja menkindamos vyrą, išliedamos ant jo savo pyktį arba pažemindamos jį. Tokia reakcija gali privesti prie santykių ir bendravimo problemų eskalavimo.

Priešlaikinės ejakuliacijos priežastys

Egzistuoja eilė faktorių, kurie gali būti tiek įgimti, tiek įgyti įvairiose gyvenimo stadijose ir kurie prisideda prie ejakuliacijos refleksų kontrolės… Kai kurie vyrai tiesiog gimsta su greitos ejakuliacijos refleksais ir seksualiai susijaudina labai greitai, o kitiems tiesiog išsivysto greitos ejakuliacijos refleksas galbūt dėl ankstesnių masturbacijos įpročių ankstyvoje paauglystėje ar tam tikrų baimių. Jei vyras mylėdamasis jaučiasi netinkamas ir nepasitiki savimi, tai taip pat gali būti viena iš priežasčių.

Kai kuriais atvejais masturbuodamasis vyras gali tverti ilgiau, nei mylėdamasis su partnere. Tai paaiškinama faktu, kad lytinio akto su partnere metu įtraukiami aukštesni smegenų centrai. Emocinis įsijautimas į santykius su kitu asmeniu įjungia papildomus smegenų centrus, kurie suteikia vyrui ypatingą susijaudinimą. Taip pat masturbuojantis vyras gali eiti savo paties žingsniais ir pats pasirinkti tempą – sustoti ir vėl pradėti tuomet, kai pats to nori. Tuo tarpu mylintis su partnere, egzistuoja tam tikras spaudimas patenkinti ją.

Nėra jokios fizinės ar psichinės ligos, kuri sukelia priešlaikinę ejakuliaciją, tačiau kai kuriais atvejais lemtingą vaidmenį gali vaidinti prostatos infekcijos.

Priešlaikinės ejakuliacijos gydymas

Dažniausiai ir plačiausiai naudojama terapeutinė priemonė vadinama bihevioristine (elgesio) terapija. Tokios psichoterapijos formos pagalba neieško problemos priežasčių, o keičia poros elgesį. Pirmiausia poros yra paprašoma susikurti abipusiai patikimą ir atpalaiduojančią aplinką, o tuomet jų paprašoma susilaikyti nuo seksualinių santykių

Vyro taip pat prašoma išmokti kontroliuoti ejakuliacijos refleksą masturbacinės praktikos metu. Jam liepiama nustoti stimuliuoti save ranka tuomet, kai jaučia, kad atėjo taip vadinamas “taškas, iš kurio nebegrįžtama”, o kai jo susijaudinimo lygis atslūgsta, jis gali vėl masturbuotis. Jis turi praktikuoti šią “sustok – pradėk” techniką tol, kol sugebės ištverti mažiausiai penkiolika minučių. Vyras taip pat mokomas sulaikyti ejakuliaciją suspaudimo technikos pagalba, kuri reiškia, kad vyras savo varpos viršutinę dalį suspaudžia tarp rodomojo piršto ir nykščio. Toks spaudimas paprastai sustabdo ejakuliacinius refleksus. Naudodamas šias abi technikas vyras pats vienas gali išmokti ilgiau nepatirti ejakuliacijos. Įvaldęs reikalaujamas ejakuliacijos sulaikymo technikas, vyras, padedamas partnerės, gali išmėginti šias technikas: pirmiausia - stimuliacija ranka, o galutinėje stadijoje – lytinis aktas vyrui įsiskverbiant.

Sulaikyti ejakuliaciją gali padėti ir kai kurie vaistai. Juos paprastai skiria esant aukštam kraujo spaudimui arba depresijai. Šių vaistų šalutinis poveikis yra tas, kad kai kuriais atvejais jie sulaiko ejakuliaciją, tačiau juos įsigyti turėtumėte tik su gydytojo receptu. Gali būti verta išmėginti purškiamus skysčius, kuriuos galite įsigyti sekso reikmenų parduotuvėse. Juose yra anestetikų, kurie laikinai sumažina varpos jautrumą.

Dauguma porų turėtų atminti, kad seksas yra patirtis, kurios reikia išmokti ir tai, kas tinka vienam, gali visiškai netikti kitam. Tradicinį lytinį aktą galima pakeisti stimuliacija rankomis ir oraliniu seksu. Norint įvaldyti visas šias technikas, reikia daug praktikos ir kantrybės.

Ir dar vienas dalykas: seksas – tai ne tik įsiskverbimas ir orgazmas, o greičiau procesas, kuriuo tai pasiekiame.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)