Iš kur atsiranda su seksu susiję susivaržymai, kaip juos nugalėti, aiškinosi LadyMail.Ru ir gydytojas seksopatologas, psichoterapeutas Aleksejus Vilkovas.

,,Pastaraisiais dešimtmečiais pastebima, kad vis labiau mažėja draudimų. Tai, kas anksčiau buvo neįsivaizduojama, šiandien – įprastas dalykas. Tačiau kai kurios konservatyvios poros neigiamai žiūri į oralinį, analinį seksą, vaidmenų žaidimus, mylėjimąsi šviesoje, lytinius santykius iki santuokos ar nėštumo metu ir t.t.“- pasakoja A. Vilkovas.

Manoma, kad lovoje vienas kitą mylintys žmonės neturėtų nieko gėdytis, viskas leidžiama, jeigu tik priimtina abiem. Tačiau dažnai būna taip, kad vienas iš partnerių nori įvairovės, o kitas tam priešinasi. Kyla daugybė problemų, kurias išspręsti sunku, bet įmanoma.

Kodėl mes uždraudžiame sau malonumą

Tikriausia pastebėjote, kad oralinį seksą moterys vertina nevienodai. Vienos į tai žiūri teigiamai, kitos – ir įsivaizduoti tokio dalyko negali. Kodėl taip skiriasi požiūriai? Pasirodo, pagrindinį vaidmenį čia vaidina auklėjimas. 

,,Tėvų įteigtas požiūris, patirtos psichologinės traumos, įsitikinimai dėl sekso – visa tai formuoja savitą kiekvieno žmogaus vertybių sistemą. Vertinant tėvų įskiepytą požiūrį, reikėtų prisiminti, kad tėvai daro viską, kad apsaugotų savo atžalas nuo gyvenimiškų problemų. Kaip tai padaryti, kai pasaulis toks priešiškas ir kupinas įvairiausių pagundų? Pats paprasčiausias būdas – gąsdinti, sukelti pasišlykštėjimą, uždrausti, iškraipyti faktus. Tačiau toks elgesys gali sukelti atvirkščią efektą – vaikai pradeda nepasitikėti tėvais, ieško tiesos gatvėje, trokšta išbandyti tai, kas draudžiama“, - aiškina seksologas.

Svarbiausia suprasti, kad jeigu jūs, pavyzdžiui, norite užsiimti analiniu seksu, tame nėra nieko blogo. Žmogus seksualinė patirtis atsiranda pamažu, kiekvienas pats turi nuspręsti, kas jam geriausiai tinka. Nėra vieno modelio, seksualumas daugialypis ir labai individualus. Tačiau jeigu suvokėte, kad psichologinės nuostatos trukdo jums mėgautis seksualiniais santykiais, reikia stengtis išplėsti savo požiūrio ribas, išbandyti tai, kas anksčiau atrodė nepriimtina. ,,Iš kitos pusės, nebūtina keistis, jei tai nepriimtina jums asmeniškai. Tokiu atveju geriau likti savimi ir ieškoti tokio partnerio, su kuriuo jūsų požiūriai sutampa“,- priduria A. Vilkovas.

Kai moraliniai draudimai ima trukdyti

Nepasitenkinimas seksualiniu gyvenimu, požiūrių į intymius dalykus nesutapimas gali pakenkti santykiams su mylimu žmogumi. ,,Bet kokie draudimai, ypač neišsakyti, trukdo kurti harmoningus santykius. Jeigu vienam partneriui patinka kažkas, o kitas kategoriškai tai neigia, dažniausiai atsiranda tarpusavio nesupratimas, nuoskaudos, konfliktai. Vienintelis būdas – kompromisai, kai stengiamasi atkreipti dėmesį į kiekvieno iš partnerių norus“, - aiškina seksologas.
Tą patį galima pasakyti ir apie santykius su draugais, kolegomis ir pažįstamais. Seksualinis nepasitenkinimas dažnai virsta irzlumu, dažnais pykčio protrūkiais, mažėja darbingumas, atsiranda nervingumas, tai, aišku, pastebi ir aplinkiniai.

Mažėja savivertė, ypač jei moteris ima manyti, kad su ja kažkas ne taip. Dažnai ieškoma specialistų pagalbos. Arba atvirkščiai – norai nuslopinami, manoma, kad to reikalauja dorovinės normos, moralė, tačiau viduje vis tiek jaučiama nuoskauda, lieka kaltės jausmas.

Kaip laužyti barjerus ir ar verta tai daryti?

A. Vilkovas įsitikinęs, kad laužyti savo įsitikinimus norint įtikti partneriui neverta, nes atidus žmogus pajus netikrumą, vėl gali kilti konfliktinė situacija. Pagrindinė gero sekso taisyklė – stengtis išlikti pačiu savimi, stengtis neprimesti partneriui savų stereotipų. Naudinga pasikalbėti, aptarti detales, išsakyti savo jausmus ir, radus kompromisą, atsiduoti aistrai. 

Seksologas mano, kad tik abipusiškos pastangos gali duoti teigiamą rezultatą. Aktyviai dalyvaujant ir vyrui, ir moteriai galima atsikratyti trukdančių kompleksų ir draudimų. Būtina kalbėti apie savo norus ir baimes. Dažnai padeda įvairių naujų būdų išbandymas. Svarbu suprasti, kad galima išbandyti viską, jei partnerių nuomonės labai stipriai neišsiskiria. 

,,Pasitenkinimas priklauso nuo abiejų partnerių. Kiekvienas įneša kažką savo ir gauna atgal – patiria pasitenkinimą, teigiamas emocijas. Seksas pagrįstas tarpusavio atsakomybe ir abipusiu malonumu. Tačiau moralinių draudimų visiškai nepaisyti neįmanoma, nes tai susiję su kiekvieno asmenybe, charakteriu ir gyvenimo būdu. 

Jeigu dar abejojate dėl savo įsitikinimų ir seksualumo, paslapčia pavydėdami tiems, kurie mėgaujasi seksu be jokių draudimų, svarbu suprasti, kad visiškas jokių suvaržymų neturėjimas taip pat nėra norma. ,,Žmonės be menkiausio gėdos jausmo, najaučiantys jokių moralinių ribų, gali būti psichiškai nesveiki. Jie tampa instinktų vergais, turi įvairių patologinių nukrypimų arba kenčia nuo tam tikrų sutrikimų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1235)