Kaip rašo DELFI.lv, sunku rasti atsakymą į klausimą, ar po neištikimybės įmanoma gyventi kaip anksčiau, ir visgi pabandėme.

Jei neištikimybė jau įvyko, visų pirma imame save teisinti, ieškoti svarių priežasčių. Dažniausiai moterys linkusios dėl savo poelgio kaltinti vyrą, kuris, jų nuomone, nepateisino lūkesčių ir pasirodė esantis ne tas, su kuriuo norisi nugyventi visą gyvenimą. Na o psichologai įsitikinę, kad priežasčių vertėtų paieškoti savyje, pasvarstyti, kokius santykius pavyko sukurti.

Psichologų teigimu, didžiausia problema, išprovokuojanti moters neištikimybę, yra emocinio ryšio tarp partnerių nebuvimas. Būtent šis sunkumas verčia mote jaustis nepatraukli, taigi ji ryžtasi neištikimybei, kad įrodytų – ji geidžiama ir mylima, ja žavisi. Tiesa, toks savo vertės užtikrinimas retai padaro moteris laimingas. Deja, neištikimybė – ne panacėja nuo visų bėdų.

1. Ar verta prisipažinti

Beveik visas moteris, kurios buvo neištikimos sutuoktiniams, kankina klausimas: „Sakyti ar ne?“ Dauguma mano, jog reikia būti sąžiningai ir prisipažinti apie neištikimybę. O psichologai įsitikinę – apgautas vyras tokio sąžiningumo tikrai neįvertins. Be to, noras papasakoti apie neištikimybę – bandymas pasidalinti kančias perpus su tuo, kas su neištikimybe nė nesusijęs. Kai kaltės jausmas pasiekia apogėjų ir neištikima žmona viską papasakoja sutuoktiniui, vertėtų atsiminti – taip ji neišsprendžia problemos, o tik perkelia artimam žmogui dalį atsakomybės už savo poelgį. Nenoras jo kvailinti, susitarimas būti sąžiningiems tėra atsikalbinėjimai.

Ką gi tokiu atveju daryti? Nejau teks iki gyvenimo pabaigos slėpti neištikimybę? Psichologai pataria pradžiai susivokti kokie santykiai jus sieja su sutuoktiniu ir su tuo vyru, kuris tapo trečiuoju. Jei pastarajam jaučiate stiprius jausmus ir manote, kad jis galėtų pakeisti jūsų vyrą, tad ko tylėti? Tiesa, iš pradžių įsitikinkite, kad antrasis nori su jumis būti.

2. Apgauti, bet likti

Net nusprendusios nepasakoti apie neištikimybę dauguma moterų iš anksto kankinasi, įsivaizduodamos, kaip jas grauš sąžinė, kaip jos užmigs ir pabus šalia apgauto, nieko neįtariančio sutuoktinio. Būtent ta baimė gali tapti šeimyninės laimės kliūtimi. Psichologai įsitikinę – spręsi problemas reikia spręsti, kai jų kyla, nes didelė tikimybė, jog sąžinė tylės, o atsitiktinis nuklydimas į šoną ilgainiui liks miglotas prisiminimas.

Na o dauguma vyrui buvusių neištikimų moterų pasakoja, kad, dideliam savo nustebimui, ėmė labiau vertinti sutuoktinį. O psichologai nemato čia nieko stebėtino – jų nuomone, nuėjusi į kairę moteris jaučiasi atkeršijusi už viską, kas jos netenkino santykiuose su vyru. Be to, kitas partneris gali pasirodyti pusėtinas, tad po jo savas vyras ims atrodyti tarsi pasakų princas.

3. Dar pora žodžių apie kaltės jausmą

Kai moteris suvokia, kad ji išdavė artimą žmogų, kuris ja pasitikėjo, ji gali skradžiai žemės prasmegti. Labai dažnai psichologinis skausmas virsta fiziniu skausmu, moterys dėl nervų suserga įvairiausiomis ligomis. Bet ar verta šitaip save kankinti, jei neištikimybė – jau faktas, o jūs nusprendėte apie ją nepasakoti vyrui? Psichologai tikina, kad moterys taip save kankina, nes suvokia nemalonų faktą: „Padariau tai, ką visuomenė smerkia.“ Taigi net šiuo klausimu nevalingai orientuojamės į daugumos nuomonę, o ne į savo pojūčius ir norus.

Jei niekam nepavyksta atsikratyti kaltės jausmo, pabandykite suprasti, kas apsidarė negerai santykiuose su mylimu vyru, kokiais žodžiais ar poelgiai jis, galbūt nevalingai, pastūmėjo jus į kairę. Juk jūs ne šiaip sau taip pasielgėte. Nėra dūmų be ugnies. Kai tik sąžiningai sau pripažinsite, kodėl ryžotės tokiam poelgiui, kokios naudos turėjote iš susidariusios situacijos, jums iš karto palengvės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)