Ar tai fizinės, ar psichologinės problemos?

Apskaičiuota, kad vien tik JAV maždaug 10 20 milijonų vyrų kenčia nuo įvairių erekcijos sutrikimų tam tikrame gyvenimo periode. Nežiūrint plačiai paplitusios nuomonės, kad erekciją dažniausiai sukelia psichologiniai faktoriai, nuo 1980-ųjų vis dažniau imama kalbėti, kad apie 80 procentų visų erekcijos sutrikimų sukelia fizinės problemos. Tai gali būti chirurginės traumos, nelaimingi atsitikimai, diabetas, kraujotakos problemos, neurologinės problemos, piktnaudžiavimas alkoholiu ar vaistais bei pašalinis vaistų poveikis.

Tačiau labai svarbu suvokti, kad erekcijos problemas sukelia tiek fiziniai, tiek ir psichologiniai faktoriai, jų tarpusavio sąveika.

Uždaras ratas

Labai svarbu atskirti, kurios erekcijos problemos yra nuolatinės, o kurios atsiranda tik tam tikrose situacijose, ne pastoviai.

Sekso terapijoje tai vadinama situaciniu erekcijos sutrikimu, kai nepavyksta pabaigti lytinio akto.”

Kai dėl tam tikros priežasties vyras kaskart patiria nesėkmę, jis pradeda nervintis. Vėliau problemos gali būti išspręstos, tačiau susijaudinimas išlieka ir tai tampa uždaru ratu: jis jaudinasi, kad negali atlikti lytinio akto, ir negali atlikti lytinio akto, nes jaudinasi.

Toks rūpinimasis gali turėti neigiamos įtakos erekcijai ir galų gale vyras ją gali iš viso prarasti. Kuo dažniau vyras dėl to jaudinasi, tuo didesnė tikimybė, kad erekcijos problemos nedings.

Dauguma neigiamų emocijų: pyktis, pasipiktinimas partneriu, kaltės jausmas, praeityje patirtos neigiamos emocijos gali turėti įtakos susijaudinimui. Taip yra dėl to, kad tai yra ne tik biologinis generatorius, kuris paskatina seksualinį veiksmą (kaip hormonai). Svarbų vaidmenį vaidina smegenų siunčiama informacija.

Ir biologiniai, ir emociniai faktoriai gali neigiamai ar teigiamai veikti seksualinį gyvenimą. Taigi, svarbūs dalykai, turintys įtakos erekcijai yra smegenys (fantazija, seksualios mintys), jausmai (regėjimas, klausa, uoslė) ir emocijos, susijusios su partneriu.

Jei kuris nors iš išvardintų jausmų yra neigiamas, asmuo praranda seksualinį susijaudinimą. Jei vyras jaučia nerimą ar kaltę mylėdamasis, tuomet nedidelę reikšmę turi ir partnerio žavumas.

Tarpusavio jausmai

Svarbus dalykas, susijęs su erekcijos sutrikimais, yra tai, kaip partneriai sugeba kovoti su iškilusia problema. Daugelis žmonių trokšta suteikti malonumą savo partneriams. Tačiau žmogus gali tapti savo jausmų auka, norėdamas bet kokia kaina patenkinti partnerį. Rezultatas gali sumažinti pasitikėjimą savimi.

Jei moteris nepatenkinta, ji gali būti pikta ir jaustis nemylima bei atstumta. Tokia situacija yra labai nemaloni.

Yra visiškai akivaizdu, kad poros bendravimas turi didelę įtaką. Erekcijos problemos, kaip ir kitos seksualinės problemos, turi būti sprendžiamos bendrai. Štai kodėl atsipalaidavimas ir eksperimentai dažnai yra tik laiko švaistymas, nors kitose situacijose tai gali ir padėti.

Patartina kreiptis pagalbos į profesionalus, nes dažnai tik jie gali padėti išnarplioti ir nustatyti psichologines problemos priežastis.

Įmanomas gydymas

Kai išspręstos bendravimo problemos ir partneriai supranta vienas kitą bei nori padėti, tuomet reikia spręsti seksualines problemas.

Dažniausiai naudojama technika yra taip vadinamas jausmų sukoncentravimas: pora mokoma susikoncentruoti ties savo jausmais, pojūčiais ir dalyvauti kartu, atliekant namų užduotis.

Šios technikos idėja yra leisti žmonėms atsipalaiduoti vienam su kitu, tiek fiziškai, tiek morališkai, tuo pačiu suprantant ir savo jausmus. Norėdami sumažinti įtampą, specialistai pataria porai keliom savaitėms susilaikyti nuo lytinio akto.

Porai liepiama glostyti vienam kitą, tačiau be seksualinių minčių. Tai padeda atstatyti poros jausmingumą ir intymumą, kadangi pora negalvoja apie seksą, nes jiems abiems neleidžiama to daryti. Šiame terapiniame procese yra keletas etapų ir pora palaipsniui turi pereiti juos visus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)