1. „Kartais, kai su vyru mylimės, susijaudinu, o paskui mano geismas išblėsta. Noriu, kad jam būtų gera, kad jis patirtų orgazmą, bet iš tiesų jaučiuosi nesmagiai ir mieliau liaučiausi. Kodėl taip atsitinka? Ar tai normalu?“

Nesijaudinkite – tai nėra nediagnozuotas seksualinis sutrikimas, tiesiog kartais sekso metu prarandate susidomėjimą, aiškina seksologė Amy Levine. Jums svarbiausia – suvokti, kas jums patinka kitais kartais. Galbūt vyras atlieka tam tikrus judesius, kurie jums yra malonūs. Pažinoti savo kūną, kalbėti apie savo norus, poreikius ir geismus – labai svarbu, jei norite, kad seksas teiktų džiaugsmo.

O ką daryti tada, kai geismas išblėsta? Pasakykite vyrui, kaip jums patinka ar nepatinka būti liečiamai. Jei / kai ateityje taip nutiks, nebūkite sau griežta. Galite liautis mylėtis ir pasakyti, kad norite jį patenkinti kitais būdais. Įvairovė nepakenks.

2. „Kartais po sekso susijaudinu ir apsiverkiu. Nesmagiai dėl to jaučiuosi. Ar tai normalu?“

Visiškai normalu, tikina sekso terapeutė Kimberly Resnick Anderson. Jos teigimu, kiekviena moteris seksualinę sueitį mato savaip, suteikia jai asmeninės reikšmės, konteksto. Galbūt užduodate sau klausimu: ar mūsų meilė tebėra karšta, kaip buvo anksčiau? Ar iš tiesų esu patenkinta savo seksualiniu gyvenimu, santuoka?

Sekso terapeutės teigimu, tokio pobūdžio klausimai gali sukelti stiprių emocijų. Be to, orgazmo metu pasigamina oksitocino, dopamino ir noradrenalino – šie hormonai gali sukelti netikėtų, stiprių emocijų. Kita vertus, jei seksas sukelia labai stiprių emocijų, vertėtų pasikonsultuoti su kvalifikuotu seksologu.

3. „Man atrodo, kad iš makšties sklinda labai stiprus kvapas. Kelerius metus nieko nekeičiau, imu nerimauti, kad kvapas nenormalus. Ar eiti pas gydytoją?

Veikiausiai ne, jei niekas tikrai nesikeitė, mano K. R. Anderson. Daugelis moterų turbūt labiau kreipia dėmesį į savo makšties kvapą nei jų partneriai. Iš tiesų, dauguma moterų, manančių, kad jų makšties kvapas stiprus, nemalonus, nustebtų išgirdę, kad partneris to kvapo nejaučia arba jam jis atrodo jaudinantis, erotiškas.

Kultūrinės normos skatina moteris gėdintis natūralų kvapų, teigia specialistė. Evoliucijos tyrimai rodo, kad kvapas – svarbiausias erotinio atsako keiksnys, o natūralių kvapų blokavimas tik trukdo ilgalaikiam seksualiniam pasitenkinimui.

Žinoma, jei jūs ar jūsų partneris pastebėjote, kad makšties kvapas stipriai pasikeitė, pasitikrinkite, ar neįsimetė infekcija.

4. „Kartais po sekso iš makšties truputį kraujuoja. Ar tai normalu?“

Apie kraujavimą po sekso, net jei tai būtų nedidelė kraujo dėmelė, geriausia pasitarti su ginekologu. Tai gali būti infekcijos ar polipo požymis, o kartais netgi gimdos kaklelio vėžio požymis, aiškina ginekologė Lisa Stern.

Tiesa, kartais kraujavimas nieko nereiškia. Kartais labai jaunos moterys ar besilaukiančios moterys po sekso pastebi kraujavimą, kuris yra gimdos kaklelio pokyčių ženklas. Kad ir kaip būtų, pastebėjusios kraujavimą po lytinių santykių būtinai pasitarkite su ginekologu.

5. „Ar normalu jausti spazmus papilvėje po sekso, nors mėnesinės dar toli?“

Taip, spazmai po intymios sueities – normalu, ypač jei gimdos kaklelis sekso metu buvo liečiamas (varpa, pirštu ar sekso žaislu). Kartais spazmai gali reikšti šlapimo pūslės ar šlapimtakių infekciją.

Kad nejaustumėte spazmų, pasistenkite nusišlapinti prieš ir po sekso. Jei spazmus po sekso jaučiate labai dažnai, geriausia kreiptis į gydytoją ir pasiaiškinti, ar tai ne endometriozės, fibtoidų ar šlapimo takų infekcijos požymis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)