Sudėtinga vienareikšmiškai atsakyti į klausimą, ar verta atleisti žmogui, kuris sąmoningai jus išdavė. Sunku ne tik todėl, kad žodis „išdavystė“ kiekvienam turi savo reikšmę – kažkam išdavystė prilygsta neištikimybei, kažkam – tik nekaltas pokštas. Į šį klausimą sudėtinga atsakyti todėl, kad tai priklauso nuo jūsų asmeninių ribų, nuo gebėjimo atleisti.

Atleidimas ar simuliacija

Nukreipkite dėmesį nuo to, ką turi padaryti prasikaltęs žmogus, kad reabilituotųsi, į tai, kokie vidiniai pokyčiai turi įvykti jumyse, kad rastumėte jėgų tokiam nelengvam žingsniui kaip atleidimas.

Tebūnie pavyzdys tokia situacija: po ilgo, varginančio konflikto besigailintis prasikaltęs asmuo parklumpa prieš jus ir prašo atleidimo. Jis prisiekinėja, kad jus myli ir kad daugiau niekada nepažvelgs į jokią moterį. Jūsų širdis suminkštėja iš gailesčio jam ir sau, apverkiant kartu nugyventus metus, bendras svajones ir ateities planus. Ateina kulminacinis momentas – jūs numojate ranka į visas abejones ir puolate mylimajam į glėbį. Jūs jam atleidžiate ir krūtinėje pasklinda šiluma ir ramybė.

Ar nuoširdus jūsų atleidimas

Jūs jam atleidote? Taip, jums palengvėjo, jūs patikimai padėjote savo skausmą į tolimiausią sielos kampelį, nebeliko skausmingos nežinomybės. Jūs vėl pajutote po kojomis tvirtą pagrindą, žinoma, tai pliusas. Bet ar galėsite pasitikėti savo vyru taip, kaip anksčiau? Ar netemdys jūsų artumo išdavikiškos mintys apie tai, kad tarp jūsų gali įsiterpti trečias asmuo? Ar galėsite žiūrėti jam į akis ir negalvoti, kad jis gali jus išduoti?

Atsakyti į šiuos klausimus galite tik jūs pati. Tik nuo jūsų atsakymų priklauso svarbiausias sprendimas – ar verta atleisti išdavystę. O tiksliau – ar jūs pajėgi jam atleisti?

Ar verta atleisti dėl patogumo?

Deja, yra daug porų, kuriose žmonės „nepastebi“ apgaulės vardan materialinio ar psichologinio komforto. Jei pažvelgsite į savo sielą ir suprasite, kad jūsų „atleidimas“ buvo skirtas tik tam, kad apsaugotų jus nuo būtinybės pripažinti karčią tiesą, kad jūs išsaugotumėte savo vidinę pusiausvyrą, vadinasi, jūs save išdavėte. Skirtumas tarp tokio atleidimo ir nuoširdaus vidinio priėmimo – toks pat, kaip tarp šuolio parašiutu ir fantazijų apie šuolį parašiutu, kurioms atsiduodate užmerkę akis, sėdėdami ant sofos.

Kaip atleisti ir susitaikyti su esama situacija

Nėra prasmės kalbėti apie atleidimą ar neatleidimą, jeigu jus išdavęs žmogus nesigaili dėl to, ką padarė. Bet kad ir kaip nuoširdžiai jis gailėtųsi, nuoširdžiai atleisti gali ne visi. Tam reikia dvasios tvirtybės, antraip laikysite savyje nuoskaudą, net jei sakysite, kad praeitį pamiršote. Jeigu patyrėte išdavystę, tačiau suvokiate, kad nenorite nutraukti santykių su jus išdavusiu žmogumi, vienintelis išmintingas šio konflikto sprendimas – žingsnis į savo skausmą.

Gailėjimusi ir prašymu atleisti išdavęs žmogus jau žengė pirmą žingsnį – jis atvirai pripažino kaltę. Dabar jūs turite pajausti, kas turi pasikeisti jūsų santykių suvokime, kad galėtumėte atleisti.

Pasimokykite

Žmogus gyvenime sulaukia tik tokių išbandymų, kuriuos yra pajėgus ištverti. Jei tenka susidurti su šia nemalonia gyvenimiška patirtimi, vadinasi, jame jums paslėpta kažkokia brangenybė ir jūs esate pajėgi ją rasti. Bet kokie santykių sunkumai – iššūkis, kurį likimas siunčia konkrečiai jums. Tai pamoka, kurią teks išmokti, kad taptumėte geresnė, laimingesnė.

Kokia jums bus ši pamoka? Galbūt kažkas atras savyje išteklių, kurie suteiks jėgų susidoroti su sunkiomis gyvenimiškomis situacijomis ateityje. Kažkas per atleidimą kitam gali atrasti atleidimą sau pačiam. Kažkas, sugebėjęs pamiršti išdavystę, išmoks pamiršti nuoskaudas ir galiausiai atsikratys baimės prarasti tai, ką turi.

Tiek nuoširdus atleidimas, tiek galutinis santykių nutraukimas – rimto darbo su savimi rezultatas. Ar verta atleisti tam, kas jus išdavė, ar bus sąžiningiau nutraukti santykius, galite nuspręsti tik jūs, kitų patarimai nepadės, draugės ar artimieji už jus nepasirinks.

Vienintelis kriterijus, rodantis, kad einate teisingu keliu, yra jūsų sieloje – pasikliaukite savo vidiniu balsu, tegu protas neskatina jūsų dirbtinai nutraukti santykių ar nenuoširdžiai atleisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1219)