Ar tai pabaiga? Išdavystės kartėlis ir kaip jo atsikratyti? Kodėl taip atsitiko? Kur link dabar turėtume eiti?

Šoko stadijos

Daugelis žmonių, susidūrę su romanu, kovoja, patirdami šias skausmingas stadijas. Jei galite jas sėkmingai pereiti, jūsų santykiai gali įgauti geresnę formą nei prieš tai. Tai nėra lengva ir dėl skausmo nerimo, įsiūčio ir baimės jūs galite įstrigti vienoje stadijoje:

1. Sustingimas: jūs tiesiog jaučiatės, lyg būtumėte kažkur toli nuo čia – taip, lyg tai viso labo būtų blogas sapnas.

2. Kankinimasis ir ilgesys: jūs pykstate, jaučiatės apgailėtina ir pavydite. Jūs esate plėšoma į gabalus. Jūs norite žinoti, ką jis jai jautė, ką jie veikė, ar kalbėjosi apie jus. Jūs tiesiog norite atsukti laikrodį atgal ir viską palikti taip, kaip buvo anksčiau.

3. Beviltiškumas: jūs negalite susitvarkyti su tuo, kaip pasikeitė gyvenimas. Jūs jaučiatės per daug prislėgta ir apatiška, kad galėtumėte veikti. Jums atrodo neverta keltis iš lovos.

4. Reorganizacija: jūs galite pradėti galvoti apie tai, kaip susidoroti su situacijos realybe, prisitaikyti ir judėti pirmyn.

Pradinio šoko periodu galite pasijusti atsidūrę vienos iš šių reakcijų būsenoje:

“Jis ne tas vyras, kurį maniau pažįstanti”

Jūsų partnerio apgaulė sukrečia jus ir jūs suvokiate, kad jis skiriasi nuo to įvaizdžio, kurį buvote susidarę apie jį. Faktas, kad jis kažką slėpė – savo asmenybę ir troškimus – priverčia jį staiga atrodyti kaip nepažįstamą žmogų. Tai yra skausminga, tai gąsdina ir siutina. Tačiau tai gali suteikti impulsą pamėginti jį geriau suprasti.

“Kaip jis galėjo mane taip įskaudinti?”

Jeigu jūs pasitikėjote savo partneriu ir rėmėtės į jį, jausdamasi emociškai visiškai saugi, tai yra ypatingai sunku suvokti, kad žmogus, kuris įprastinėje situacijoje jus paguodžia, dabar yra tas, kuris jums kelia skausmą. Jis atrodo piktybiškai žiaurus, nors realybėje jis tėra vyras, turintis problemą.

“Aš noriu ją užmušti”

Yra natūralu kaltinti ir norėti atsikeršyti už mylimąjį, tačiau būtų geriau, jei jūs atsistotumėte prieš savo ir partnerio problemas, o ne iš tikrųjų įvykdytumėte savo ketinimus. Galvokite apie ją kaip apie sudėtinę dalį – aktorę šioje dramoje.

Kaip išspręsti šią problemą

Kalbėjimasis yra vienintelis sveikas būdas. Kiekvienas jūsų turite suprasti, kaip ši situacija skaudina abi puses, suteikti prasmę tam, kas atsitiko ir išsiaiškinti, kodėl. Jums tikriausiai bus labai smalsu sužinoti, kokia buvo jo meilužė ir jums tiesiog maniakiškai reikės žinoti visas detales.

Tai gali erzinti jūsų partnerį, tačiau noras žinoti visas smulkmenas nėra liguistas – tokiu būdu jūs mėginate išsiaiškinti, ką tas romanas jam reiškė, ko trūko jūsų santykiuose. Kuo giliau sugebėsite suprasti, kodėl šis romanas užsimezgė, tuo daugiau galėsite padaryti permainų savo gyvenime, kurios padės užkirsti kelią tokios situacijos pasikartojimui.

Jeigu jūs kalbėsitės atvirai ir nuoširdžiai, įdėsite visas pastangas, kad suprastumėte savo partnerį, galiausiai ateis momentas, kai poreikis vėl ir vėl apie tai klausinėti dings pats savaime. Jums nebereikės naudotis jo romanu kaip bausme už visas likusias jo gyvenimo klaidas.

Daugelis romanų yra užmezgami dėl problemų santykiuose, su kuriomis porai yra sudėtinga susidoroti. Būtų naudinga į problemas pažiūrėti kaip į bendrą rūpestį ir turėti drąsos susidurti su nemaloniomis tiesomis, o ne tik kaltinti savo partnerį.

Bendrosios priežastys, dėl kurių vienas iš partnerių nuklysta į šalį:

pyktis arba apmaudas: galbūt jis jaučiasi nesuprastas, neįvertintas, išnaudojamas.

nesaugumas: jis gali jaustis atstumtas, jeigu negauna pakankamai jūsų dėmesio ir bijo jūsų netekti. Jis gali jausti rūpestį dėl savo amžiaus ar blėstančio seksualinio patrauklumo. Jam gali kilti poreikis užsitikrinti, ar jis dar yra mylimas ir branginamas ir kad yra geidžiamas.

nuobodulys: seksas tapo mechaniškas, paviršutiniškas, nuobodus, nesuteikiantis malonumo. Jūs į tai nebededate pastangų.

nutolimas: ar pastaruoju metu jūs drauge veikiate ką nors įdomaus ir stimuliuojančio? Jums reikia pramogų ir bendrų interesų.

nuotykių ieškojimas: kai kurie žmonės nuolat atsiduria būsenoje, kai jiems reikia pajusti “medžioklės” jaudulį. Jiems reikia pabendrauti su žmonėmis, kurie mano, kad jie yra nuostabūs ir juos įsimyli.

intymumo baimė: per didelis suartėjimas su vienu žmogumi gali priversti pasijusti nejaukiai, taigi, įpainiojant trečią žmogų, sukuriamas atstumas ir privatumo jausmas.

Romano rezultatas yra laikas, skirtas perkainavimui ir dvasios paieškoms. Jums gali būti įdomu, ko jums iš tikrųjų reikia iš santykių. Kas iš tikrųjų yra svarbu? Po romano jūs abu būsite pasikeitę ir jums reikės pakeisti savo mintis ir vienas kitą pažinti vėl iš naujo.

Jūs tapote stipresnė

Kartais tokioje situacijoje gimstantis suvokimas, kad galite prarasti savo partnerį, priverčia jus suvokti, kad jūs galėtumėte išgyventi ir be jo. Netgi jei jūs ir pasirenkate pasilikti su juo, jūs pradedate jaustis tvirtesnė, labiau nepriklausoma.

Jūs esate su juo todėl, kad taip pasirinkote, o ne todėl, kad bijote būti viena. Tai gali paversti jus primygtinesne reikalaujant to, kas, manote, jums priklauso. Tai gali padėti jums sutelkti daugiau dėmesio į savo asmenybės tobulinimą. Jūs susitinkate su savo partneriu kaip du atskiri, nepriklausomi žmonės.

Pasitikėjimo klausimas

Jei jis taip pasielgė vieną kartą, iš kur galite žinoti, kad taip neatsitiks ir vėl? Trumpas atsakymas yra toks, kad jūs negalite to žinoti. Gebėjimas pilnai pasitikėti partneriu reikštų, kad jūs jį turėtumėte pažinoti taip, kad galėtumėte nuspėti absoliučiai visus jo veiksmus. O tai praktiškai nerealu.

Tiesa yra ta, kad mes niekuomet negalime visko žinoti apie kitą žmogų. Ką mes galime padaryti, tai klausytis, pamėginti suprasti ir išmokti būti tolerantiškais vienas kito atžvilgiu. Nesistenkite būti tobula: jūsų tikslas – suprasti ir mylėti vienas kitą žmogišku būdu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją