„Myliu savo žmoną, linkiu jai gero, noriu, kad ji būtų laiminga, tačiau būna akimirkų, kai norisi tiesiog ją pasmaugti. Rutina, monotoniškumas ir nuobodulys – tai žodžiai, kuriais galima būtų apibūdinti filmo „Ponas ir ponia Smitai“ (rež. Dougas Limanas) herojų Johno ir Jane gyvenimą.

Per penkerius santuokos metus iš romantiško susidomėjimo vienas kitu nieko neliko. Ši situacija puikiai pažįstama daugeliui.

„Turbūt jums atrodo, kad esate vienintelis žmogus susidūręs su tokio pobūdžio problemomis. Tačiau tokius pačius sunkumus išgyvena milijonai porų visame pasaulyje“, - štai tokius žodžius iš psichoterapeuto išgirsta Johnas. Lygiai taip pat kaip Johnas ir Jane šios poros bando rasti atsakymą į klausimą, ar įmanoma iš naujo įsimylėti savo žmoną ar vyrą.

Net jei jūsų santykiai su partneriu ganėtinai šilti ir draugiški, kartais jums gali trūkti pakylėjimo jausmo, kurį kartu esate patyrę anksčiau. Šio filmo scenarijaus kūrėjai siūlo savo atsakymo variantą, atitinkantį komedinio trilerio žanrą.

Filmo herojams tenka pažinti tikrąjį partnerio veidą, nes abu pasirodo esantys slaptieji superagentai, kurie gauna užduotį sunaikinti vienas kitą. Žinoma, nuobodulio nelieka nė šešėlio, o įsiplieskus kovai neišvengiamai laukia laiminga pabaiga – Johnas ir Jane iš naujo patiria aistringo įsimylėjimo džiaugsmą.

Be jokios abejonės, šios filmo siužetas iš fantazijų pasaulio, tačiau psichologine prasme filmas yra labai teisingas. Klausimus, į kuriuos šiame filme ieškoma atsakymų, kiekvienam vertėtų užduoti sau pačiam, kai gyvenimas poroje tampa beskonis ir monotoniškas.

Ar iš tikrųjų mylime tą, su kuo gyvename? Jei atsakymas į šį klausimą teigiamas, vertėtų paklausti savęs, kodėl gi mes šiam žmogui kartais jaučiame beveik neapykantą. Taip pat vertėtų pagalvoti, ar tikrai gerai pažįstame šį žmogų ir ar tikrai gerai pažįstame patys save. Na ir svarbiausias dalykas, apie kurį vertėtų pamąstyti, tai klausimas, kokiu būdu įmanoma iš naujo uždegti aistros ugnį.

Štai keletas specialistų patarimų, padėsiančių atsakyti į šiuos klausimus.

Būkite imlūs naujovėms tam, kad gyventumėte dabartimi

Poros santykiai – tai projektas, kuriame susipynęs džiaugsmas ir skausmas, lengvumas ir pastangos. Panašu, kad pirminis įsimylėjimo periodas – tai tik gudrus manevras, kurį sugalvojo gamta tam, kad mus įkvėptų sujungti du gyvenimus į vieną.

Ši būsena skatina smegenis išskirti oksitociną, amfetaminą ir endorfiną. Tai medžiagos, veikiančios nuotaiką, suteikiančios pakylėjimo jausmą, pojūtį, kad esate visagalis, bei įkvėpimo ir viską nustelbiančios meilės jausmus. Tačiau ši būsena laikina, mes neturime galių pratęsti šių biocheminių procesų.

Santykių atšalimą išgyvenantys sutuoktiniai neturėtų mėginti atkurti kadaise buvusių pojūčių, o kartu ištirti tai, kas trukdo artumui, bei drauge ieškoti naujų resursų čia ir dabar. Užslėptas nepasitenkinimas blokuoja bendrus interesus, tačiau kalbantis apie sunkumus galima iš naujo pažinti vienas kitą.

Ne ką mažiau svarbu kartu pažinti naujus dalykus. Nesvarbu, ką pasirinksite, svarbiausia patirti atsinaujinimo ir santykių gaivumo pojūčius. Šie išgyvenimai bus ne tokie įdomūs, kokie buvo pažinties pradžioje, tačiau jie bus brandesni ir patvarūs.

Išmokite mylėti realų žmogų

Kažin ar egzistuoja metodai, kuriais galima atgaivinti santykius. Juk meilė – tai magija, mįslė, kurios neįmanoma kontroliuoti. Tiesa, viskas, kas nuostabu, tarp šių dalykų ir meilė, laikui bėgant blėsta, todėl išsaugoti tai, ką turime, bei neleisti tam sugriūti - tai vienas svarbiausių būties iššūkių, su kuriais susiduria žmogus. Šioje srityje reikėtų dėti nemažas pastangas: siekti pažinti ir suprasti save, savo poelgių motyvus bei santykius su partneriu.

Išgyvendami įsimylėjimo etapą esame linkę idealizuoti kitą asmenį, tačiau vėliau neišvengiamai patiriame nusivylimą. Jei santykiai mūsų daugiau nebetenkina, pradedame galvoti, kad galbūt savo fantazijose sukūrėme partnerio paveikslą, kuris nėra realus. Tačiau galbūt jums įdomus ir reikalingas būtent šis žmogus? Įmanoma ištverti savo nusivylimą, pyktį, nuoskaudas, pavydą iki kitus griaunančius jausmus tik tuo atveju, jei santykiai paremti tikrais jausmais.

Vienintelis kelias – keistis pačiam

Viena iš priežasčių, dėl kurios porų santykiai tampa monotoniški – tai pripratimas vienas prie kito. Visiškai pažįstame savo partnerį, žinome, ką jis pasakys, kaip sureaguos, kaip pasielgs. Tačiau juk pirmuoju santykių etapu patyrėme nuostabų naujumo jausmą tyrinėdami kitą žmogų. Todėl kai pajaučiame, kad santykiai tampa rutina, mums vertėtų pamėginti rasti kažką naujo, netikėto, pakeisti išvaizdą, gyvenimo būdą, mąstymą.

Nauji pomėgiai ir užsiėmimai (tai gali būti dainavimas, užsienio kalbų mokymasis, naujos pažintys ar draugai) gali padėti pademonstruoti savo išskirtinumą tiek sau pačiam, tiek ir partneriui. Mėginimas pakeisti partnerį pasmerktas žlugti – tik keisdamiesi patys galime atnaujinti santykius su artimu žmogumi.

Seksualinių santykių džiaugsmas

Žinoma, seksualinis gyvenimas nebėra toks turiningas, koks buvo iš pradžių, kai seksas padėdavo pažinti tiek patį save, tiek ir partnerį bei su juo suartėti. Bėgant metams mylimasi rečiau. Tai sukelia kaltumo jausmą, priverčia abejoti. Kodėl gi nepavyksta mylėtis taip dažnai, kaip teigia nerašytos taisyklės?

Pradžiai vertėtų išmesti iš galvos kiekybinių pokyčių idėją. Iškelkite sau garbingą tikslą – kokybę. Galbūt vertėtų mylėtis kartą per mėnesį, tačiau tai daryti taip, kad mėgautumėtės fantazuodami apie pasimatymą dar prieš jam įvykstant.