Piligrimų žygis priartins Vilnių prie Linco

 (2)
Austrų piligrimai
© Vilniaus savivaldybė

Gegužės 6 dieną, trečiadienį, 10 val. iš Europos aikštės (prie įėjimo į Vilniaus miesto savivaldybę) buvo išlydėti du austrų piligrimai – 72-iejų Ernst Janko ir 66-erių Ernst Schwarzlmuller, kurie pėsčiomis iš Vilniaus iškeliavo į Lincą (Austrija), sakoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.

Austrus į beveik du mėnesius truksiančią kelionę išlydėjo nepaprastoji ir įgaliotoji Austrijos Respublikos ambasadorė Lietuvai Andrea Wicke, Vilniaus miesto mero pavaduotojas, VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ valdybos pirmininkas Gintautas Babravičius ir VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ direktorius Rolandas Kvietkauskas.

„Šis žygis skirtas specialiai Vilniui ir Lincui – 2009 metų Europos kultūros sostinėms, - teigia Vilniaus miesto mero pavaduotojas Gintautas Babravičius. - Šia iniciatyva austrai iki Vilniaus pratęs dar nuo viduramžių žinomą Šv. Jokūbo piligrimų kelią. Tuo pat metu daugiau nei tūkstantį kilometrų jie neš žinią apie Lietuvos sostinę ir Lincą“.

Kelionės metu austrai ketina įveikti beveik 1,5 tūkst. km, vidutiniškai po 20-30 km kasdien. Dar du austrų piligrimai – 66-erių ir 67-erių metų – beveik prieš 2 savaites iš Linco pėsčiomis iškeliavo į Vilnių. Lietuvos sostinę jie planuoja pasiekti birželį.

Šis žygis austrų piligrimams jau ne pirmasis. Anksčiau jiems yra tekę iš Linco ar iš kitų Europos miestų pėsčiomis eiti taip vadinamu Šv. Jokūbo keliu iki Santiago de Compostela miesto Ispanijoje.

Šv. Jokūbo kelias (ispaniškai el Camino de Santiago) – tai katalikų piligrimų kelias į Santiago de Compostela miestą Ispanijoje, kur, manoma, yra palaidotas Šv. apaštalas Jokūbas. Šis kelias žinomas nuo viduramžių. Pirmieji Šv. Jokūbo kelio piligrimai aprašyti dar XI a. metraščiuose.

Istoriškai susiformavę keli pagrindiniai maršrutai, į kuriuos Lietuva neįtraukta. Rašytiniuose šaltiniuose minimas tik vienas atvejis, kai šis miestas pėsčiomis buvo pasiektas iš Lietuvos – 1766 metais iki Santiago de Compostela nuėjo 3 lietuvių vienuoliai.

www.DELFI.lt
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Kelionės ir laisvalaikis

Devynias dienas stebinęs festivalis „nowJapan“ abejingų nepaliko (4)

2014 rugsėjo mėn. 22 d. 19:06
Devynias dienas stebinęs festivalis „nowJapan“ abejingų nepaliko
K.Šešelgio nuotr.
Rugsėjo 13 – 21 dienomis Vilniuje vyko jau šeštasis japonų kultūros festivalis „nowJapan 2014”. Šiemet išaugusio festivalio programa domino įvairaus amžiaus vilniečius ir miesto svečius.

Oktoberfest - vokiška alaus ir derliaus šventė (3)

2014 rugsėjo mėn. 22 d. 12:29
Ruduo – derliaus metas, o po darbų reikia mokėti džiaugtis, ilsėtis ir švęsti. Vokiečiai tai daryti tikrai moka, o savo alaus ir derliaus šventę Oktoberfest yra išgarsinę visame pasaulyje.

„nowJapan 2014” savaitgalis: stebinantis socialinis eksperimentas, jautrūs susitikimai ir diskusijos (1)

2014 rugsėjo mėn. 19 d. 14:57
„nowJapan 2014” savaitgalis: stebinantis socialinis eksperimentas, jautrūs susitikimai ir diskusijos
K.Šešelgio nuotr.
Festivalis „nowJapan 2014” šį savaitgalį Nacionalinėje dailės galerijoje pristatys savo naują programą „Neregėta Japonija“. Šiuolaikinei Japonijos kultūrai skirta festivalio dalis pakvies vilniečius ir miesto svečius išgirsti, pamatyti, padiskutuoti apie kitokią Japonijos pusę.

Aukštosios virtuvės savaitė Prancūzijoje: dveji prašmatnūs pietūs už vienų kainą

2014 rugsėjo mėn. 18 d. 17:58
Aukštosios virtuvės savaitė Prancūzijoje: dveji prašmatnūs pietūs už vienų kainą
Internete prasidėjo registracija tiems, kurie nori paragauti Prancūzijos aukštosios virtuvės patiekalų už pusę kainos. „Jūsų svečias yra mūsų svečias“, - žada organizatoriai. „Tous au Restaurant“ akcijos tikslas yra pakviesti maisto mylėtojus atrasti ir paragauti prancūzų virtuvės skonių įvairovės, išradingumo ir turtingumo.

Gurmaniškos kelionės: ką paragauti Prancūzijoje

2014 rugsėjo mėn. 24 d. 00:01
Apie šios šalies kulinarinį paveldą kalbėti galima be pabaigos. Kiekvienas Prancūzijos regionas garsėja savais patiekalais, kuriuos visuomet verta atrasti ir paragauti. Jei norėtumėte paskanauti visus šalį garsinanančius patiekalus, reikėtų į gurmaniškąją Prancūziją atvykti tris ar net daugiau kartų. Tačiau net ir mažiau yra visuomet geriau negu nieko.