Britų leidinys „Daily Mail“ sudarė reitingą šalių, kuriose turistėms dažniausiai nutinka nemalonumai. Reitingas sudarytas remiantis statistiniais įvairių šalių valstybinių įstaigų duomenimis ir profesionalių keliautojų tinklaraštininkų nuomone.

Indija

Statistiškai, pati pavojingiausia keliaujančioms moterims yra Indija – kas 20 minučių čia įvyksta išžaginimas, ir šių nusikaltimų aukomis dažnai tampa turistės.

Brazilija

Antrą vietą sąraše šalių, kuriose užsienietėms reikia būti itin atsargioms, užima Brazilija, kur nuo 2009 iki 2012 m. išžaginimų skaičius išaugo 2,5 karto, o labiausiai paplitęs nusikaltimas prieš turistus yra ginkluotas apiplėšimas gatvėje.

Turkija

Trečioje saugumo antireitingo vietoje atsidūrė populiarioji Turkija, kurioje taip pat padažnėjo priekabiavimo ir išžaginimo atvejų.

Tailandas

Ketvirtoje pavojingų šalių sąrašo vietoje yra populiarusis Tailandas – čia turistės ne tik žaginamos, bet ir žudomos. Žinomi atvejai, kai šalies policijos pareigūnai atsisakydavo ieškoti nusikaltėlių, bandydami suversti kaltę pačiai moteriai. Vienišėms keliautojoms Tailande gresia pavojus tapti ne tik seksualinio nusikaltimo, bet ir šantažo ar provokacijos auka.

Egiptas

Penktą vietą užima Egiptas, kur po 2011 m. revoliucijos gerokai išaugo seksualinio pobūdžio nusikaltimų, ypač prieš beginkles užsienietes, skaičius. Saugiausia moterims populiariuose kurortuose, o didelių miestų gatvėse turistėms nevertėtų vaikščioti vienoms. 

Likusi sąrašo dalis

Antroje sąrašo dalyje yra Kolumbija, Pietų Afrikos Respublika, Marokas, Meksika ir Kenija – tradiciškai ne pačios saugiausios šalys visiems turistams, nepriklausomai nuo lyties. Tai, kad Turkija, Egiptas ir Tailandas jas aplenkė, gali nustebinti keliautojus, tačiau tokie yra statistiniai duomenys.

Kenijoje 32 proc. merginų tapo seksualinio pobūdžio nusikaltimų aukomis dar iki pilnametystės; Meksikoje keliautojoms saugumo sumetimais nerekomenduojama važinėti vienoms viešuoju transportu, Maroke vyrai lengvai praranda savitvardą pamatę nederamus, jų manymu, drabužius; Pietų Afrikos Respublikoje prie vienišų moterų kabinėjamasi gatvėse, kartais ir su pistoletais; Kolumbijoje bendras saugumo lygis per pastaruosius 10 metų gerokai išaugo, tačiau vis dar neretai pasitaiko moterų pagrobimų ir išžaginimų.

Profesionalios keliautojos pataria turistėms laikytis kelių paprastų taisyklių, kad sumažėtų rizika tapti nusikaltimo auka. Konkrečiai, damoms nepatariama nešiotis su savimi didelių pinigų sumų, taip pat patariama nusiimti juvelyrinius dirbtinius ir užrakinti juos viešbučio seife.

Neverta sutemus vaikštinėti gatvėmis vienoms ir rengtis pernelyg atvirais drabužiais. Šių patarimų būtina laikytis „padidinto pavojaus šalyse“, bet ir ramiuose Europos miestuose vėlų vakarą galima susidurti su užpuoliku – vieniša keliautoja turėtų protingai vertinti riziką ir savo jėgas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)