Dar keletas valandų keltu ir atplaukėme į trečią pagal dydį Tailando salą. Koh Samui − nuostabaus grožio sala Ramiajame vandenyne Tailando įlankoje. Salos plotas 230 km², todėl vos per keletą valandų ją galima apvažiuoti motoroleriu, kurio nuoma parai tekainuoja vos 15 – 20 litų.

Tai vienas populiariausių kurortų nuo Bankoko nutolęs apie 600 km. Saloje net ir išrankiausias turistas nenusivils, nes nakvynę galima susirasti ir prabangiame viešbutyje, ir kukliame namelyje. Pasiilgę ramybės gali ilsėtis besiklausydami egzotiškų paukščių balsų ir jūros ošimo, pavakarieniauti fakelų šviesoje čia pat ant jūros kranto, o trokštantiems linksmybių tereikia nuvažiuoti į salos centrą Chaweng.

Koh Samui saloje, kaip nė vienoje kitoje Tailando saloje, − nesuskaičiuojama galybė kokoso palmių. Čia driekiasi didžiausia pasaulyje kokosų plantacija. Kokosas yra pagrindinė salos gyventojų gaminamų patiekalų sudedamoji dalis. Plantacijose pagrindiniai darbininkai – beždžionės, kurios ir nurenka kokosus, o paskui už darbą gauna skanėstą.

Didelį įspūdį saloje paliko ant vandens pastatyta budistų šventykla ir didžiulė storos besijuokiančios Budos statula. Ši statula simbolizuoja laimę, turtingą gyvenimą ir klestėjimą. Budistai šią statulėlę laiko namuose arba ofisuose tikėdami, kad ji atneš sėkmę.

Be to ši tradicija plinta ir vakariečių tarpe, nes vis dažniau laimingąją Budą galima pamatyti namuose, ofisuose kaip talismaną. Kad Buda neštų laimę reikia jos statulėlę pastatyti pačioje garbingiausioje vietoje ir ne žemiau nei akių lygyje, nes tik tuomet Buda spinduliuoja gerąją energiją.

Paplūdimiai Samui driekiasi aplink visą salą, tačiau pats gražiausias mums pasirodė šiaurinėje salos dalyje esantis Mae Nam paplūdimys. Čia nuo vėjo pasvirę kokoso palmės glaudžiasi prie jūros kranto ir sudaro puikų pavėsį kaitrią dieną. Mae Nam paplūdimyje, palyginus su kitais rajonais, ypatingai skaidri jūra ir švarus smėliukas.

Tačiau pats didžiausias atradimas besisvečiuojant Koh Samui – tai Ang Thong nacionalinis jūros parkas, kurį sudaro daugybė viena už kitą gražesnės salelės. Salos yra visai arti viena kitos, todėl per dieną galima apžiūrėti 5 – 10 salų. Iš Koh Samui užsisakėme ekskursiją į Ang Thong visai dienai vos už 60 lt asmeniui.

Iš pagrindinės Koh Samui salos plaukti reikia apie 40 min. kol pasieki salų grandinę. Per dieną aplankėme 6 negyvenamas salas, maudėmės, nardėme, į ekskursijos kainą buvo įskaičiuoti ir pietūs čia pat paplūdimyje ant jūros kranto.

Norintys pasigrožėti salos uolomis turėjo galimybę vieną iš salų apiplaukti kanojomis. Net ir daug mačiusio turisto akys raibsta nuo neapsakomo gamtos grožio, nes tropinė žaluma čia susilieja su už dangų žydresniu vandeniu ir koralų išraižytais krantais.
Įvairiaspalvės žuvytės visada palaiko kompaniją maudynių metu.

Poilsis vienoje iš Ang Thong nacionalinio parko negyvenamų salų, kur smėliukas toks baltas ir purus, kad galėčiau palyginti su miltais. Tiesa saloje kartais pasirodo ir krabais mintančios beždžionės, kurios labai mėgsta pavogti turistų paliktus daiktus, todėl gidas nuolat primena saugoti savo daiktus ir drabužius, nes gali taip ir likti plikas basas.

Didesnė sala su daugybė aukštų kokosų palmių. Nors vietiniai dar nesunokusius kokosus nuskina, bet reikia būti atsargiam, kad koks kokoso riešutėlis nunukristų iš tokio aukščio ant galvos, nes tokiu atveju kelionė gali baigtis labai liūdnai.

Ang Thong nacionaliniame parke yra dar viena užburianti sala Koh Mae. Saloje apie 450 metrų aukštyje įrengta apžvalgos aikštelė leidžianti pasigrožėti nacionaliniu parku iš viršaus ir atverianti turistam dar vieną gamtos stebuklą - Smaragdinę lagūną (Emerald lagoon). Nors užlipti buvo nelengva, nes karštis buvo tikrai alinantis ir daugėlis žmonių tiesiog nesiryžo to padaryti, tačiau vaizdas esantis viršuje atpirko visas pastangas įveikiant kalną.

Pabaigai dar keletas nuotraukų is Koh Samui salos. Salos viduryje žaliuoja tropiniai miškai, kuriuose yra nedidelis zoologijos sodas ir čia gyvena drambliukai, kurie labai mėgsta bananus.

Tropiniai miškai žavi ne tik daugybe rūšių augalų augalėlių, bet atmintyje išliks kaip pati gražiausia kada nors girdėta muzika. Paukščiai čia kuria pačias gražiausias melodijas žemėje.
Ir būtina paminėti, kad čia auga patys patys skaniausi ananasai pasaulyje, kurie puikiai atgaivina ir suteikia jėgų kaitrią dieną.

Kadangi esame gamtos, ramybės mylėtojai, todėl stengėmės vengti triukšmingų, purvinų gatvių, kurios pilnos senyvų sekso turistų iš europos. Nedomino ir kas naktį su trenksmu vykstantys transvestitų ir visokie kitokie n-18 šou.

Taip, iš tiesų Tailande daug skurdo, kuris verčia vietinius užsiimti purvinais dalykėliais vardan geresnio gyvenimo, vardan naujo namelio savo šeimai ar vardan naujo stogo per kurį liūčių sezono metu nebėgs vanduo. Bet palaipsniui tai tampa norma... tai tampa gyvenimo būdu. Tampa įprastu darbu, kuris jau net nebekelia gėdos jausmo.

Mūsų tikslas buvo susipažinti su stebuklinga Tailando gamta, žmogaus nepaliestomis salomis, tropiniais augalais, povandeniniu pasauliu, todėl labai džiaugiamės, kad kelionė buvo prasminga, turininga, pilnai patenkino mūsų lūkesčius ir paliko patį gražiausią prisiminimą, kuriuo maža dalele galime pasidalinti su Jumis.

Ž.

Kviečiame įvertinti rašinį!


------------------------------------------

Šis rašinys yra konkurso „Mano atostogų atradimai“ dalis. Dalyvauk ir tu ir laimėk kelionę į Tunisą dviems!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)